Geçtiğimiz günlerde 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kapsamında fener alayı yapacaklarını açıklayan Atatürkçü Düşünce Derneği Bilecik Şube Başkanı Feyzi Köse ve Atatürkçü Düşünce Derneği yönetim kurulu üyeleri siyasi parti ile derneklerin temsilcileriyle görüştü.


Siyasi parti ziyaretlerinde ilk olarak Milliyetçi Hareket Partisi İl Başkanı Sabri Eraslan ile görüşüldü. Ziyaret esnasında ADD Başkanı Köse, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın önemine dikkat çekerek, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın milli bayramlar arasında iki gün kutlanan tek bayram olduğu söyledi. Günümüz koşullarının milli mücadele döneminden daha ağır olduğu söyleyen Köse, “Her bayram bir gün kutlanır ama 29 Ekim iki gün kutlanır. Birinci gün çelenk töreni yapılır, ikinci gün eğlencesi, kutlaması, balosu ve fener alayı olur. Terör bahane gösterilerek yıllardır fener alayı yapılmıyor.” dedi.

“ORTAK MİLLİ DEĞERLERİMİZİ İFADE EDEN BİR BAYRAM”

Geçtiğimiz yıl29 Ekimin coşkuyla kutlandığına dikkat çeken Köse bu sene de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’na yakışır bir kutlama yapmak istediklerini ifade ederken, “Bunun üzerine biz Atatürkçüler yola çıktık,  7 kişilik bir komite oluşturduk çok da güzel oldu. Size de teşekkür ediyorum oradaydınız. Dolayısıyla çok da güzel bir yürüyüş oldu. Elli kişi, yüz kişi derken alana vardığımızda binin üzerinde insan vardı. En ufakta bir olay olmadı, olmaz. Çünkü bu hepimizin bayramı, ortak milli değerlerimizi ifade eden bir bayram.” dedi.


29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda yapılacak olan kutlama için komite oluşturmak istediklerini söyleyen Köse, bu çerçevede her siyasi partiden bir temsilcinin bu komitede olmasını istediklerini belirterek, “Biz yine 29 Ekim yaklaşırken işte bu çerçevede sizi ziyaret etmek istedik. Bizler aynı teklifle geliyoruz. 29 Ekim kutlamalarında 7 kişilik tertip komitesi oluşturulurken bize bir üye verir misiniz? Geçen sene biz bunu organlarımızla görüşelim dediniz ve kabul etmediniz. Bireysel olarak geliriz çünkü bu bayram hepimizin bayramı dediniz. Biz teklifimizi ısrarla yenileyeceğiz çünkü ülkenin bölünme süreci yaşadığı çok zor günlerden geçiriyoruz. Ben dün kavgalı olan kişinin dahi o kavgayı unutup el ele, kol kola olmasından yana bir tavır sergiliyorum.” dedi. “Fener alayında en önde kol kola yürürsek bunda ne kötülük var?” diyen Köse, konuşmasına şu ifadelerle devam etti:

“BİRLEŞMEK ZORUNDAYIZ”

“Yangın yerinden bu ülkeyi çıkarabilmek için unutacağız. Böyle bir Cumhuriyet Bayramı’nda gönül ne istiyor, CHP il başkanı, MHP il başkanı, Saadet Partisi il başkanı yani her kim olursa. Buradan sonra Demokrat Partiye, DSP’ye, oradan CHP’ye gideceğiz. Ben bütün sivil toplum örgütleri, sendikalar dâhil geziyorum. Bütün bu liderler kol kola 29 Ekim Bayramı çelenk koyma töreninde, akşamında fener alayında en önde kol kola yürürsek bunda ne kötülük var?Birleşmek zorundayız. Dün sen bana bunu dedin, küfür ettin gibi söylemler dönemini geçtik. Ülke kalmayacak, yarın kavga edecek ortam dahi bulamayacaksınız. Böyle bir süreçten geçiyoruz. Bu teklifimizi bu sene tekrarlıyoruz. Mesela Özcan Yeniçeri çok takdir ettiğimiz bir milletvekilimizdir. Ben Bilecik’te milli anayasa formu düzenlemiştim. Çok geniş katılımlı MHP, CHP, DSP, İşçi partisi, Demokrat Parti hatta AKP’den de 2 kişi geldi. Orada konuşmacılardan biri eski bakanlardan Ufuk Söylemez idi. Şunu söyledi “175’in üzerinde şimdi 200’ü geçmiş, yurtiçi ve yurtdışı bu tür toplantılar yapıldı, ilk defa bu kadar geniş yelpazeli parti katılıyor. İki parti gelir, üç parti gelir. Sizde 6 tane parti temsilcisi gördüm çok memnun oldum” dedi.

“BİZ FENER ALAYINDA NEDEN ISRAR EDİYORUZ?”

Belki Diyarbakır’da sıkıntıdır ama burada siyasi parti ayrımı yapmadan bir araya gelebiliriz, gelebiliyoruz, gelmeliyiz. Bunun için 29 Ekim’de bizim sizden ricamız komisyona kişi verirseniz çok daha memnun oluruz. Vermezseniz de saygı duyarız ama mutlaka ve mutlaka fener alayına bekliyoruz. Biz fener alayında neden ısrar ediyoruz? Bir simge olduğu için ısrar ediyoruz. On küsur yıldır yapılmayan bir fener alayını geçen sene başlattık ve çok başarılı olduk. 

Hainliklere karşı el birliği ile dur dememizin yolu Cumhuriyetimize sahip çıkmaktır. Cumhuriyetin değerlerine sahip çıkmak bizim son sözümüzdür, sizlerden ricamız uzattığımız eli tutun, el birliği ile 29 Ekim’de nasıl kutlanırı gösterelim. Resmi kutlama değil, devletin değil vatandaş kutlaması olsun. Yurtseverlerin, millicilerin, ulusalcıların, Atatürkçülerin kutlaması olsun. Valilik izin verir vermez bizi ilgilendirmez, yola çıkarız. Ama geçen sene gezdiğim yerlerde TGB, ADD, CHP, DİSK,Eğitim-İş, Birleşik Kamu-İş bunun gibi bir sürü insandan birer kişi katıldı. Parti olarak değil, kişi olarak katıldı. Yalnız kamuoyuna şunu duyuruyoruz. İşte buradan Atatürk’le, Atatürk’ün ekonomi politikalarıyla, ilkeleriyle çıkacağız. Bunun yolu da milli hükümet kurmaktan geçiyor. Milli hükümet kurmak için de hangi partiden olursa olsun kol kola geçmemiz gerekiyor.”


“ATATÜRK’ÜN İLKE VE İNKILÂPLARINA SAHİP ÇIKAN, ÖNEMSEYEN BİR PARTİYİZ”

Milliyetçi Hareket Partisi İl Başkanı Sabri Erarslan, ADD temsilcilerinin ziyaretinden memnuniyet duyduğunu belirtirken, “Ulu Önder Atatürk’ün ilke ve inkılâplarına sahip çıkan, önemseyen bir partiyiz.” ifadelerini kullandı.  

ADD’nin dernek olarak güzel etkinliklere imza attığını söyleyen Eraslan, “Kamu yararına çalışan bir dernek olarak çok güzel işlere imza atıyorsunuz, devamlı gündem yaratmasını biliyorsunuz. Bu sebeple hepinize çok teşekkür ederiz. Tabi bizde ulu önder Atatürk’ün ilke ve inkılâplarına sahip çıkan, önemseyen bir partiyiz. Onun görüşleriyle hareket ediyoruz. En büyük Türk, Atatürk olarak kendisini seviyoruz.

Ulu önder Atatürk, ne mutlu Türküm sözü ile zaten her şeyi net bir şekilde açıklamış. Başka yorum yapmaya gerek yok. Fakat siyasi parti olarak bizim kendi dışımızda olan organizasyonlara parti prensibi olarak katılmıyoruz.Ben bu partinin il başkanı olarak kamuoyuna böyle bir organizasyona katılıyorum diye açıklama yapamam, deklare edemem onu söylüyorum.Ama bireysel olarak bende katılabilirim, diğer yönetici arkadaşlarımız seçilmiş arkadaşlarımız da katılabilir. Ben bu partiyi temsil eden biri olarak basına veya kamuoyuna deklare edemiyorum çünkü partimizin dışına çıkarsam kendi varlığımı inkar etmiş olurum.”dedi.

DSP VE TGB’DEN KÖSE’YE TAM DESTEK

MHP İl başkanlını Eraslan’ın ziyaretinin ardından Demokrat Parti (DP) İl Başkanı Ali Ünal’ı ziyaret edilirken, Ünal, 29 Ekim’de yapılacak etkinlik için il teşkilatının kendi arasında bu konuyu görüşüp daha sonra bu teklife cevap vereceklerini belirtti. Demokrat Parti ziyaretinin ardından Demokratik Sol Parti İl Başkanı Rıfat Yılmaz ziyaret edildi. Yılmaz, her zaman böyle güzel etkinlikler için desteklerini esirgemeyeceklerini belirterek 29 Ekim’de yapılacak olan fener alayına destek vereceklerini söyledi.


Atatürkçü Düşünce Derneği Bilecik Şube Başkanı Feyzi Köse ve Atatürkçü Düşünce Derneği yönetim kurulu üyeleri, DSP İl Başkanı Yılmaz’dan aldıkları destekten sonra Türkiye Gençlik Birliği (TGB) Bilecik İl Örgütü, Edebali Kültür ve Dayanışma Derneği ziyaret edildi. Türkiye Gençlik Birliği Bilecik İl Başkanı Mehmet Selim Saçtı, Atatürk gençliği olarak Cumhuriyet değerlerine sahip çıkma görevlerinin olduğunu belirterek, 29 Ekim’de yapılacak olan fener alayına destek vereceklerini söyledi. Edebali Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Arif Durmuş ise Atatürk’e ve Cumhuriyete herzaman sahip çıkacaklarını belirtirken yönetim ile görüşüp en kısa zamanda cevap vereceklerini söyledi.

Atatürkçü Düşünce Derneği Bilecik Şube Başkanı Feyzi Köse ve Atatürkçü Düşünce Derneği yönetim kurulu üyeleri son olarak Cumhuriyet Halk Partisi İl Örgütünü ziyaret etti. CHP Bilecik İl Başkanı Çağatay Karaahmet, yapılacak olan etkinliği parti organlarında görüşerek kararlarını önümüzdeki günlerde ileteceklerini belirtti. Atatürkçü Düşünce Derneği Bilecik Şube Başkanı Feyzi Köse siyasi partiler ve kitle örgütlere ziyaretlerini sürdüreceklerini belirtti.

Editör: TE Bilişim