Önceki gün gerçekleşen İl Koordinasyon Kurulu Toplantısında, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Murat Akat ile DSİ 3. Bölge Müdürü Hayrettin Baysal arasında dikkat çekici bir diyalog geçti. DSİ Bölge Müdürü Baysal, ilimizde devam eden projelerinden Çaltı ve Osmaneli Göletleri için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu alamadıklarını belirterek, Çevre İl Müdürlüğünden kendilerine ‘yardımcı olmalarını’ istedi. Söz alan Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Murat Akat ise, DSİ tarafından özel şirkete verilen projeler için ‘yardımcı olabilecekleri bir konu olmadığını’ belirtti. Akat bu açıklamasıyla, çevrenin korunması açısından büyük önem taşıyan ÇED raporları konusunda dik bir duruş sergiledi.


Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Murat Akat

Projelerin çevre üzerindeki önemli etkilerinin belirlendiği süreç olan ÇED raporları, ekonomik ve sosyal gelişmeye engel olmaksızın, çevre değerlerini ekonomik politikalar karşısında korumak, planlanan bir faaliyetin yol açabileceği bütün olumsuz çevresel etkilerin önceden tespit edilip, gerekli tedbirlerin alınmasını sağlamak amacıyla hazırlanıyor. İnhisar Çaltı ile Osmaneli Soğucakpınar gölet ve sulamaları projeleri de, 3 buçuk aydır ÇED raporu alamıyor. DSİ 3. Bölge Müdürü Hayrettin Baysal konu önceki gün İl Koordinasyon Kurulu Toplantısında şu sözlerle gündeme getirildi:


DSİ 3. Bölge Müdürü Hayrettin Baysal


“Projesi devam edenler 3 tane, İnhisar Tarpak Göleti ve sulaması, İnhisar Çaltı Göleti ve sulaması, Osmaneli Soğucakpınar Göleti ve sulaması bunların projeleri bitme aşamasında. Yalnız planlama aşamasında olan ÇED raporunu henüz alamadık. Bunla ilgili Çevre İl Müdürlüğü ayrıca Özel İdare’nin bizim kum-çakıl olacakları ile ilgili uygun görüş vermesi lazım. Onun için bekliyoruz. Değilse bunlarda ihale aşamasına gelmiş olmam lazım idi. Yani il yatırımları bu iki tane hususa bağlı. Bunlar ne kadar hızlandırılırsa uygun görüş verilirse eksiğimiz varsa tamamlarız, bu birkaç defa geldi gitti. Bu 3’ü için de bekledi, maalesef bu sezona kaldık geçen sezonda güzel ödenek vermişlerdi şimdi bundan dolayı para almaya çalışacağız tekrar. Kum çakıl ocağı ile ilgili hammadde üretim iznini bekliyoruz. O çıkmayınca da Çevre İl Müdürlüğü bize ÇED vermiyor. Bizim arkadaşlar geldi gittiler birkaç defa. Bir kaç toplantı yaptık. Bana bildirilen bunlar.  Sonuçlanmamasının sebebini sordum. Bilecik bürokrasisi içerisinde çözülecek. Genel müdürlük olsa zorlanıyoruz. Ama biz bunu burada hallederiz.”


Açıklamanın ardından Bölge Müdürü Baysal söz aldı ve ikili arasında şu ilginç diyalog gelişti:

Murat Akat: “Sayın Müdürümün izah ettiği ÇED başvuruları 9 Ekim 2014’te yapılmış olup; Çaltı için 18 Aralık, Osmaneli için 25 Aralık’ta eksiklik bildiriminde bulunduk. Kendi anlaşmalı oldukları firmalar eksikliği tamamlayamadığı için dosyaları çıkmıyor. 3-4 ay önce de bana telefonla ulaşmıştı. Eksiklik firmadan kaynaklanıyor.”

Hayrettin Baysal: “Sayın Müdürüm, bunlardan haberim var da, yardımcı olun demek istiyorum.”

Murat Akat: “Özel firmayla anlaşıyorsunuz. Sizin anlaştığınız firmanın dosya hazırlamasında yardımcı olabileceğim bir konu yok Sayın Müdürüm. Eksiklik listesini firmaya bildirdim. Onları çeşitli kurumlardan tamamlayıp bana sunacaklar.”

Hayrettin Baysal: “Bu yaklaşımla bu kadar olur. Bir şey diyemeyeceğim Sayın Valim.”

Editör: TE Bilişim