Türk Kadınlar Birliği Derneği Başkanı Ayla Ercan kadına şiddetin önüne geçilmesi için, “Bir kişi daha eksilmemek için İstanbul Sözleşmesi’ni uygulayalım.” vurgusunu yaptı.

Dernek Yönetim Kurulu Üyeleri adına basın açıklaması yapan Başkan Ayla Ercan,İstanbul Sözleşmesi’nin Kanun Hükmünde olduğunu belirttiği açıklamasında şunları ifade etti:

“11 Mayıs 2011 tarihinde İstanbul’da imzaya açılan kadınlara yönelik şiddet ve ev içi şiddetin önlenmesi ve bunlarla mücadele hakkındaki Avrupa Konseyi Sözleşmesi(İstanbul Sözleşmesi) 1 Ağustos 2014 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Özel olarak kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddet ve ev içi şiddeti hedefi alan ilk Avrupa sözleşmesi olma niteliğini taşıyan sözleşme,bugüne kadar Türkiye dahil Avrupa Konseyi üyesi 20 ülke tarafından onaylanmıştır.

Türkiye,sözleşmeyi imzaya açtığı 11 Mayıs 2011 tarihinde imzalamış,14 Mart 2012 tarihinde ise onaylamıştır.

Sözleşmenin ön sözünde, ‘sözleşmenin hedefinin kadına yönelik şiddetin ve ev içi şiddetten arınmış bir Avrupa yaratmak’ olduğu belirtilmektedir.Bu,kadınlarla erkekler arasındaki hukuki ve fiili eşitliğin gerçekleştirilmesi ve kadına yönelik şiddetin ortadan kaldırılması ile mümkün olacaktır.

İstanbul Sözleşmesi’nin en önemli özelliği,biyolojik veya hukuki, ailevi bağı olup olmadığına bakılmaksızın ev içi şiddetin,( Örneğin,eski veya mevcut eşler,evlilik dışı partnerler,birlikte ikamet edilen aile ferdileri:akrabalar ve birlikte ikamet edilen başkaları tarafından yöneltilen şiddetin) ve kadına yönelik her türlü şiddetin önlenmesi ve bunlarla mücadeleye ilişkin standartları ön gören ve Avrupa ülkelerini bağlayan ilk belge olmasıdır.

Kadınlar ve erkekler arasındaki hukuki ve fiili eşitliğin gerçekleştirilmesinin kadına yönelik şiddetin önlemede anahtar bir unsur olduğunu benimseyen sözleşme kadınlara yönelik ayrımcılığı da yasaklamaktadır.

Anayasa madde 90/5 uyarınca, İstanbul Sözleşmesi Kanun Hükmündedir.Bunun hakkında,Anayasa’ya aykırılık iddiası ile Anayasa Mahkemesi’ne başvurulamaz.İstanbul Sözleşmesi ile kanunların aynı konuda farklı hükümler içermesi nedeniyle çıkabilecek uyuşmazlıklarda,İstanbul Sözleşmesi hükümleri esas alınır.Anayasa’nın 11’inci maddesi uyarınca İstanbul Sözleşmesi hükümleri,Yasama,Yürütme ve Yargı organlarını, idare makamlarını ve diğer kuruluş ve kişileri bağlayan temel hukuk kurallarıdır.

Bir kişi daha eksilmemek için İstanbul Sözleşmesi’ni uygulayalım.”

Editör: TE Bilişim