Genel Yayın Yönetmenimiz Cafer Elmas, Bilecik İl Emniyet Müdürlüğü’nün şikayeti üzerine hakkında açılan davadan Bilecik Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararıyla beraat etti ve karar kesinleşti.

Yaptığı haberler ile Bilecik kamuoyunda büyük yankı uyandıran ve cesareti ile de dikkatleri üzerine toplayıp 18 yıllık meslek hayatında hakkında 62 soruşturma, 43 dava açılan, yaklaşık 200 duruşmaya giren ve hepsinden beraat eden Gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Cafer Elmas, Bilecik Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın ilk duruşmasında beraat ederken, verilen karar da kesinleşti.

Elmas, Bilecik İl Emniyet Müdürlüğü’nün şikayeti sonrası hakkında açılan soruşturma kapsamında önce Bilecik Asliye Ceza Mahkemesi’nde 5 celse olarak görülen duruşma sonrası görevsizlikle Bilecik Ağır Ceza’ya aktarılan dosyasındaki ilk duruşmada hem Cumhuriyet Savcısı’nın beraat görüşü vermesi, hem de Bilecik Ağır Ceza Mahkemesi’nin suç unsurları oluşmadığı ve haberin meslek icrasına yönelik gazetecilik faaliyeti olduğu ayrıca bunun da basın özgürlüğü kapsamında değerlendirileceğinin altını çizerek Bilecik İl Emniyet Müdürlüğü’nce yapılan şikayeti kanuna uygun bulmadığından gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Elmas’ın beraatına karar verdi.

Kusurluyu değil, haber yapan  hakkında dosya hazırlayıp şikayette bulundular

Bilindiği gibi, ehliyetsiz polis memurunun çocuğa çarparak yaralaması sonucu gerçekleşen kazayı haber yapması sonrası kaza yapan şoförün adını ve aracın plakasını yazdığı için ehliyetsiz kaza yapan polis ve bir küçük çocuğu yaralayan polis memurunun aracını ve kimliğini deşifre ettiği gerekçesiyle Bilecik İl Emniyet Müdürlüğü’nün (polis memurunun şikayeti bulunmamaktadır) Savcılığa şikayetçi olması ile Elmas hakkında dava açılmıştı.

Ne var ki arabayı süren ehliyetsiz polis memurunun o saatte Emniyet ile ilgili bir işe değil özel işi için aracı kullandığı ve bu yönde yapılan idari soruşturma kapsamında idari cezai işlemler uygulandığı ortaya çıktı.

Elmas, sadece kaza yapan polis memurunun ehliyetsiz olduğu ve ufak yaştaki çocuğa çarpıp ehliyetsiz araç sürücülerine ceza yazan polislerin kendilerinin ehliyetsiz araç kullanmasını skandal olarak nitelendirmesi ve kaza haberini yapması sonucu, bu tür haberi diğer birçok basın mensubunun yapması ve gazetelerde yeralması hatta ulusal basında bu tarzda birçok haberlerin olmasına rağmen sadece gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni’nden şikayetçi olunmasını yaptığımız beton bariyer haberlerinden rahatsız olan Bilecik Emniyeti’nin çifte standardı olarak nitelendirdi.

Bilecik Asliye Ceza’da görülen 5 duruşma sonrası Ağır Ceza’ya aktarılan ve buradaki ilk duruşmada hem Savcı, hem Hakimler tarafından hakkında beraat kararı sonrası Cafer Elmas, bu dava ile hakkında açılan 43. davadan da beraat etmiş oldu.

Avukatlarıma teşekkür ederim”

Mahkeme sonrası açıklamada bulunan Cafer Elmas, “Ben öncelikle Türk adaletine güvenmeye, gazetecilik hayatında doğru bildiğimi hiç çekinmeden, korkmadan yazdım ve yazmaya devam edeceğim. Bugüne kadar yaptığım haberler neticesinde hakkımda yapılan 62 soruşturma sonrası açılan 43 davanın hepsinden beraat etmemi, hem yaptığım haberlerin doğruluğunu, belgelerime hukuki yardım aldığım basın özgürlüğünü savunan avukatlarıma teşekkür ederim.

Avukatlarımla birlikte 18 yıllık meslek hayatımda  43. davada yaklaşık 200’e yakın duruşmaya girdik ve alnımızın akı ile beraat ettik, kazandık ve bazılarında karşı taraftan tazminat aldık. Buradan avukatlarıma teşekkür ederim” dedi.

Elmas, mesleğini severek yaptığını, bugüne kadar her zaman mağdurun, mazlumun yanında olduğunu ve belgesine ulaştıktan sonra hiçkimseden korkmadan, çekinmeden haberlerini yapmaya devam edeceğini de aktardı.

“Basın özgürlüğü aslında toplumun özgürlüğüdür” diyen Elmas, sözlerine şu şekilde devam etti: “Basına karşı her keyfi kısıtlayıcı veya basın üzerinde hukuka aykırı yaptırım söylemleri aslında vatandaşımızın haber alma hakkına karşıdır. Basın özgürlüğü şeffaf yönetilen demokratik yönetimin 4. kuvvetidir. Bu kuvvet trafik güvenliğini kısmen tehlikeye atan kazalara sebep olan dubalarla ilgili yapılan haberimde Valilikçe dikkate alınmış, yeni Vali’nin talimatları çerçevesinde bu bariyerleri kaldırtarak esnafımızın ticaret ve çalışma hakkıyla vatandaşların güvenli seyahat hakkı da sağlanmıştır.”

Editör: TE Bilişim