Bilecik Belediyesi tarafından Belediye tarafından yapılan İmar Kanunu 18. Madde uygulamasına itiraz eden Erol Ekşi adındaki vatandaşı davasından vazgeçirmek için rant içeren uygunsuz imar tadilatı takas yapıldığı iddiası gündeme bomba etkisi yapmıştı.

Yapılan 18 uygulamasında 15. ve 16. maddelerdeki yanlışlık nedeni ile Danıştay kararı 105 hektarlık alanda yapılan 18 uygulamasının tamamının iptal edilmesi Bilecik Belediyesi’ni ve vatandaşları zor durumda bırakmıştı.

Şimdi ise ortaya çıkan belge işin başka bir boyutunu gözler önüne sererken, bir ayda ne değişti sorusunu gündeme getirdi.

Bilecik Belediyesi tarafından bu kişiye verilmek istenen parseller için yapılan imar değişikliğine Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün verdiği yazıda aykırı bulunarak “RED” edilmesinin ardından sadece 1 ay sonra yine aynı parsellere imar değişikliği için uygunluk yazısı vermesi ise hem düşündürücü, hem manidar bulundu.

Bilindiği gibi, Bilecik Belediyesi’nin 3 yıl önce yaptığı İmar Kanunu 18. madde uygulamasını Erol Ekşi adındaki bir vatandaşın iptal talebi ile yargıya taşıması ve imar uygulamasının İdare Mahkemesi’nce iptal kararının Danıştay’ca da onanması ile Ertuğrulgazi Mahallesi ve Beşiktaş Mahallesi’nin bir bölümünü kapsayan 105 hektarlık (1.050 dönümlük) alandaki 120 adet ada, 951 adet parsel arsa vasfından çıkarak tarla vasfına yani imarsız araziye dönüştü ve tüm inşaat yapımları yasaklandı.

İşin en ilginci ise bu alanda tarla olan yerlerin arsaya dönüştürülmesi ile Milli Emlak tarafından vatandaşlara yüksek rakamlar ile bu yerlerin satılması olmuştu.

Rant için takas iddiası

Erol Ekşi’nin yapılan İmar Kanunu 18. Madde uygulamasına itirazı sonrası yerel mahkemenin yapılan uygulamayı doğru bulması fakat bilirkişi raporu sonrası uygulamada 15. ve 16. maddede yapılan yanlışlar neticesinde uygulamayı iptal ettiği fakat Danıştay kararı öncesi vatandaşı davasından vazgeçirmek adına yeni Belediye yönetiminin bu şahıs için uygunsuz ve kanunsuz kamulaştırmaya gittiği yönündeki iddialar sessizliğini korurken, Belediye’den de hiçbir açıklama yapılmamasının yanısıra yeni ve düşündürücü bir iddia daha gündeme geldi.

BİR AYDA NE DEĞİŞTİ?

Bilecik Belediyesi 06.01.2021 tarihli  başvurusunda  Belediye Meclisi’nin 27.12.2020 tarih ve 113 sayılı kararı 1/5000 ölçekli nazım imar plan değişikliği isteğine 17.maddenin (a) fıkrasına göre aykırılık oluşturulacağı anlaşıldığından uygunsuzluk yazısı verilmesine karşın sadece bir ay sonra Bilecik Belediyesi’nin 03.02.2021 tarihli başvuru yazısında yine  Meclisin 27.12.2020 tarih ve 113  sayılı kararı ile onaylanan plan değişikliğine  itiraz edilecek bir durumun olmadığı belirtildi.

Şimdi gözler bir ay önce Bilecik Belediyesi’nin imar değişikliğine aykırılık kararı veren Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nün 1 ay sonra aynı karara ve aynı parseller için uygunluk yazısı vermesine nasıl bir açıklama yapacağına çevrilirken, daha önce İmar Kanunu 18. maddenin iptal edilmesi haberimize sessizliğini koruyan açıklama bile yapamayan Belediye yetkililerinin bu çelişkiye bir açıklama yapıp yapamayacağı da kamuoyunda merak ediliyor.

Editör: TE Bilişim