Bilecik Arena programına katılan Bozüyük Belediye Başkanı Mehmet Talat Bakkalcıoğlu, mahkemelik oldukları BİOSUN,(Bilecik Katı Atık Yönetimi Tesisi) ile ilgili açıklamalarda bulundu.

“BİRLİK TARİFESİNİ MAHKEMEYE TAŞIDIK”

Basın mensuplarının kendisine, “BİOSUN ile aranızda hukuksal bir konu olsu bahseder misiniz?” sorusuna Başkan Bakkalcıoğlu, “Bizim vahşi depolama çöplüğümüz var. Bu yer son yıllarda vahşi depolama alanı olarak kullandığımız yer.BİOSUN firması bizim çöpümüzü buraya döküyor,Bozüyük’ten tesise götürüp bertaraf etmiyorlar.Bu firmaya ödenen birlik tarifesindeki bertaraf ücreti ve tesisi taşıma ücretini de ton fiyatı olarak Belediyeden talep ediyor.Biz buna itiraz ettik.Yani vahşi depoya taşıyorsun tesise götürmüyorsun, ‘biz bu ücreti ödemeyiz’ dedik ve birlik tarifesini de mahkemeye taşıdık.İdari yargı sürerken BİSON ile görüşmelerimizde biz haklı bulunduk.Birlikte haklılığımızı bu noktada teyit ediyordu.Neticede geçtiğimiz ay bir anlaşmaya vardık.2019 yılı 12 ayı ve Mayıs ayı 2020 yılında bize kesilen 17 aylık faturaları biz göreve gelmeden öncekide dahil bütün faturalardan 2 milyon 75 bin 251 lira 32 kuruşu geri iade aldık.Yani bütçemize BİOSUN’un faturalarından bu kadar bedeli aldık ve mahkemeden de vazgeçtik.

“2 MİLYON 75 BİN LİRA GİBİ BİR PARAYI BELEDİYEMİZE GERİ KAZANDIRDIK”

Önemli olan şu: Mayıs’ın 22’sinden beri artık bizim çöpümüz tesise taşınıyor.Yani bu çöplüğümüz artık elimize kaldı.Daha önce yapılmış bir rehabilitasyon projemiz var ama, vahşi depolama devam ettiği sürece o rehabilitasyon olmuyor.Şimdi biz oradaki çalışmalara başlayacağız.Eski bölgemizde çarşı projemizde çok yüklü bir hafriyatımız var.Oradan iyide bir toprakta çıkacak.Burada ağaçlandırma çalışmalarına da başlayacağız.Yani 2 milyon 75 bin lira gibi bir parayı Belediyemize geri kazandırdık.” şeklinde cevap verdi.

“BİRLİKLE BİR SORUNUMUZ YOK, BİRLİK BAŞKANIMIZLA UYUMLU ÇALIŞIYORUZ”

Konunun devamı olan “Belediyeler Birliği ile aranızda bir sorun var mı?” sorusuna ise Başkan Bakkalcıoğlu,

“Birlik bizim içinde kıymetli ama şunu belirtmek isterim; bunu her toplantıda söyledim, çok yönü tartışılacak bir imtiyaz sözleşmesi var. Yani ilk kuruluştan gelen çok ağır bir imtiyaz sözleşmesi. Yani belediyeler orada kurulan tesisin tüm maliyetini kullanılan kredilerin geri dönüşü dahil işletme maliyeti dahil çöplerinin ton taşıma fiyatının giydirilmiş olarak 29 yıl ödeyecekler. Şu anda 25-24 yıl kaldı.Ama böyle bir sözleşme var yapılmış,bizim buna itiraz edecek halimiz yok.Bizim şu anda BİSOUN firmasına son kestiği fatura hariç hiçbir borcumuz yok.Bize şimdi meclisin tarifesinden taşıma bertaraftı ücreti ödüyoruz.Birlikle bir sorunumuz yok,birlik başkanımızla uyumlu çalışıyoruz.Ama birliğin tarifesi için mahkemeye vermiştik,şimdi geri çektik.” dedi.

Editör: TE Bilişim