Bilecik ve ilçelerinin tüm evsel atıklarının geri dönüştürüleceği BİOSUN Bilecik Katı Atık Entegre Tesisi Haziran ayında hizmete girmeye hazırlanıyor. Altyapı çalışmalarını büyük ölçüde tamamlayan firma, il genelinde pek çok noktaya kendi ismini taşıyan sarı çöp konteynırları yerleştirdi.

1 Ocak 2016 tarihi itibariyle il merkezi ve 7 ilçedeki çöpleri toplamaya başlayan BİOSUN, 105 personeli ve 27 aracı ile günlük çift vardiya sistemiyle çalışıyor. Kendi bünyesindeki depolama alanı henüz tamamlanmadığı için Belediyelerin vahşi depolama alanlarını kullanan şirket, bu alanlarda çok daha düzenli ve sistemli bir depolama faaliyeti sürdürüyor. Şu ana kadar il genelinde çeşitli noktalara 1000 adet sarı BİOSUN çöp konteynırı yerleştirilirken, yakın zamanda bu sayının 4500’e çıkacağı öğrenildi.

Bilecik merkez ve tüm ilçelerdeki evlerden çıkan çöplerin ayrıştırılacağı, bir bölümünün hammadde olarak ekonomiye kazandırılacağı, bir bölümünün elektriğe ve organik gübreye dönüştürüleceği tesis, çöplerin doğaya ve insan hayatına zarar vermesinin de önüne geçecek. Ortalama 45 milyon dolar bütçeli, dünyanın en büyük entegre katı atık tesisi olan BİOSUN Bilecik’te, atıkların toplanması, ayrıştırılması ve dönüştürülmesi bir arada yapılacak. Tesis, hizmete girmesinden itibaren 29 yıl boyunca BİOSUN tarafından işletilecek ve daha sonra Bilecik Belediyeler Birliği’ne devredilecek.

Gelişen Bilecik’in en önemli projelerinden biri olan BİOSUN katı atık geri dönüşüm tesisinin hafriyat çalışmaları 2014 yılı ortasında başlamıştı. Bilecik’e çok büyük bir değer kazandırdıklarını söyleyen Hexagon Katı Atık Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hakan Alkan, 2015 yılı sonunda hizmete girmesi planlanan tesisin açılışında yaşanan gecikmenin nedeninin “bürokratik işlemlerin uzaması” olduğunu söyledi. Alkan gazetemize yaptığı açıklamada; “BİOSUN Bilecik, dünya çapında en büyük entegre tesis olacağı için bir örneği yok. Bu nedenle gerekli izinlerin verilmesi noktasında Bakanlıklar da zorlanıyor. İşin niteliğiyle alakalı olarak süreç uzuyor. İş çok büyük ve çok detaylı. Dolayısıyla beklenen izin süreleri biraz uzadı” ifadelerini kullandı. BİOSUN Bilecik’in hizmete girmesinde yaklaşık 8 aylık bir gecikme yaşandığını söyleyen Alkan, tesisin 2016’nın Haziran ayında tamamlanmış olacağını ifade etti.

Hakan Alkan, coğrafi olarak zor bir bölgede inşa edilen tesisin zemin çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğunu, istinat duvarlarının bittiğini ve kısa süre içinde ekipman kurulumuna başlanacağını söyledi. Tesiste şu an 90 işçiyle her gün çalışıldığını belirten Alkan; “Zemin çalışmaları bitmek üzere. Zemin tamamlandıktan sonra, tanklar, makineler, ekipmanlar Almanya’dan gelecek. Bu aşamadan sonra tesisin kurulması yaklaşık 90 gün sürecek. Hava şartları izin verdiği taktirde tesisin önemli bir kısmı Nisan ayında tamamlanmış olacak. Düzenli depolama alanımızla ilgili Bakanlıktan beklediğimiz izin gecikti ama Mayıs ayına kadar depolama alanının da tamamlanmasını hedefliyoruz” dedi.

Alkan, projenin her aşamasının Bakanlıkların ilgili birimlerince onaylanması gerektiğini hatırlattı ve Danıştay onayıyla İçişleri Bakanlığı’ndan alınan izinle yapımına başlanan tesis için Bakanlık izinlerin alınamaması gibi bir tehlikenin kesinlikle bulunmadığının altını çizdi.

Editör: TE Bilişim