Korkmaz Kesik

Yatağan Termik Santrali ve Yatağan Kömür İşletmesi'nin özelleştirilmesine karşı eylem yapan enerji ve maden işçilerine DEMİSAŞ işçileri destek mesajı yolladı.  Muğla'da Yatağan Termik Santrali ve Yatağan Kömür İşletmesi'nin özelleştirilmesine karşı eylem yapan, enerji ve maden işçilerinin işyerlerindeki eylemi sürerken eylemde olan işçilere DEMİSAŞ işçilerinden destek geldi.

‘DİREN YATAĞAN’

2012 yılından bu yana Yatağan Termik Santrali ve Yatağan Kömür İşletmesi'nin özelleştirilmesine karşı eylemler yapan Yatağan Termik santrallerinde çalışan 750 enerji işçisi ile bu santrale kömür temin eden Yatağan Kömür İşletmesi'nde çalışan 700 madenciden oluşan toplam 1450 işçi, Denizli merkezli Bereket Enerji bünyesindeki Elsan Elektrik'in devir için istenilen ihale miktarını yatırdığını ve hafta sonuna kadar işyerinde devir teslim yapılacağını öğrenince harekete geçti. Bu durum üzerine Türkiye’nin birçok yerinden Yatağan’da direnen işçilere destek çığ gibi büyüdü. Bu desteklerden biri de ilimizde faaliyet gösteren Demisaş fabrikasında çalışan işçilerden geldi. Demisaş işçileri, ‘Diren Yatağan’ sloganı ile Yatağan’da direnişte olan işçilere destek mesajı yolladı.


ÖZELLEŞTİRMEYE KARŞI 60 BİN İMZA TOPLANDI

Yatağan direnişi 2012 yılının sonlarına doğru TES-İş ve Maden-İş sendikalarının Yatağan şube yöneticilerinin aldığı özelleştirmeye karşı ortak mücadele kararıyla başladı. İlk önce komiteler kuruldu, eylem planı belirlendi, plan Yeniköy, Kemerköy ve Yatağan termik santral ve kömür ocaklarında çalışan enerji ve maden işçilerine anlatıldı. İşçiler mücadelelerini Yatağan’da, Milas’ta yurttaşlarla paylaştı, bölge köylerine de ziyaretler gerçekleşti. Konuyla ilgili farkındalık oluşturuldu ve 60 bin imza toplanarak Meclis’e gönderildi. Toplanan imzaların ardından bulunla yetinmeyen işçiler, 24 Eylül 2013’te Milas’ta bulunan Sodra Dağı’na çıkarak buradan tüm ülkeye seslenmeye çalıştı. 7 Ekim 2013’te Milas’tan Ankara’ya dört günlük yürüyüş yapıldı. Yatağan’a döndüklerinde istikametleri AKP binaları oldu.

ERDOĞAN İLE GÖRÜŞÜLDÜ

Yatağan’da mücadeleyi başlatan Maden-iş Yatağan Şube Başkanı Süleyman Girgin ve Tes-iş Yatağan Şube Başkanı Fatih Erçelik 30 Kasım 2013 günü Marmaris’te dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü. Erdoğan’a verdikleri dosyada özelleştirmeye neden karşı çıktıklarını, santrallerin ve madenlerin Türkiye ekonomisine katkılarını, işçilerin ve yerel halkın düşünceleri ve çevreye karşı duyarlılıkları ifade edildi. Erdoğan işçilere santrallerin değerinin altında teklif alması durumunda özelleştirmelerin iptal edileceğini söyledi. Fakat daha sonra Erdoğan’ı hiç muhatap olarak karşılarında göremediler.



AÇLIK GREVİNE BAŞLADI

Özelleştirmeye karşı direnen işçiler, 9 Aralık 2013’te bu kez açlık grevine başladı. Günlerce süren açlık grevinin ardından 29 Aralık’ta Milas’ta tüm Türkiye’yi tek yürek yapan “Emek ve Bağımsızlık Mitingi” gerçekleşti. 24 Ocak 2014 günü İşçiler Ankara’ya yürümek istedi ancak buna izin verilmedi. Engellemeler işçileri durduramadı. İşçiler, Yatağan’dan Muğla’ya kadar yürüdü. Barikatları aşan işçiler, Ankara’da Özelleştirme İdaresi önünde açıklama bulundu. 14 Nisan’daki Yeniköy ve Kemerköy Santral ihalesi sırasında Özelleştirme İdaresi önünde toplanan işçiler, zincirlerle kendilerini kapıya bağladı. Çok sayıda işçi yaka paça gözaltına alındı. İşçiler, 30 Nisan 2014’te yine kefenleri ve zincirleriyle Ankara Maliye Bakanlığı önündeydi.
 
DİRENİŞE RAĞMEN ÖZELLEŞTİRME KARARI

Tüm Türkiye’yi yasa boğan 13 Mayıs 2014’te 301 işçinin hayatını kaybettiği Soma Soma katliamının ardından işçiler 30 Mayıs günü Enerji Bakanlığı önünde yaptıkları açıklamayla “Yatağan Soma olmasın” dedi. Ege bölgesinin pek çok yerinde eylemler yapıldı. Soma’da 22 Haziran’da gerçekleşen ‘Kamulaştırma Mitingi’nde en ön saflarda Yatağan işçisi yerini aldı. Daha sonra bir günü iş bırakma olmak üzere üç günlük eylem kararı aldı işçiler, Türkiye’nin dört bir yanında AKP binalarına yürüdüler. Cumhurbaşkanlığı seçimleri nedeniyle Muğla’ya mitinge giden Tayyip Erdoğan’la görüşmek istediler, 100 kişi yaka paça gözaltına alındılar. İnatçı direnişlerine rağmen Özelleştirme Yüksek Kurulu Yatağan Santrali'ni özelleştirdi ama işçiler yine pes etmedi. Direnişi sürdürdüler. Özelleştirmeye tepki amacıyla sendikaların Yatağan şubelerinin aldığı eylem karan doğrultusunda 8 saatlik iş bırakma eylemi yaptılar. 


Editör: TE Bilişim