Kurban Bayramı sonrası İstanbul başta olmak üzere birçok ilde Şarbon tehlikesi nedeniyle bazı bölgeler karantinaya alınırken, ilimizde şarbon hastalığına ve buna karşı alınan önlemlere ilişkin Tarım ve Orman İl Müdürü Necmettin Yoldaş, gazetemize önemli açıklamalarda bulundu.

Müdür Yoldaş, Bozüyük’te şarbon hastalığı şüphesi yüzünden hastaneye başvuran 30 hastanın 2 tanesinden şüphe duyulduğunu aktarırken, bu hastalardan alınan numunelerin İstanbul Pendik Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsü’nde incelendiğini ve sonuçların sağlıklı geldiğini belirtti.

“Biz bunun takibindeyiz”

İlimize hayvan giriş-çıkışlarının takibinin yapıldığını belirten Müdür Yoldaş, “Şarbon ile ilgili birkaç tane çok spesifik söylemler oldu. Bizde takip ediyoruz. Özellikle Bozüyük Devlet Hastanesi’nde 30 hastaya oradaki iki tane enfeksiyoncu arkadaşımız tanı konulmadığından dolayı ‘şarbon’ deyip hastaları evlerine gönderdiler. Bizde bu hastaların hepsini kontrol altına aldık. Evlerine gittik, işletmelerin hepsini teker teker kontrol ettik. Bu hastaların sadece iki tanesinde hayvan var. Bu iki tanesinde de herhangi bir Şarbon vakası yok. Biz numuneleri aldık, İstanbul Pendik Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsü var Bakanlığımızın bu numuneleri oraya gönderdik ve sonuçlar sağlıklı geldi. İşin Türkçesi ilimizde şarbon tehlikesi yok, biz bunun takibindeyiz. Herhangi bir sıkıntı yok, vatandaşlarımız bu konuda rahat olabilirler” ifadelerine yer verdi.

“Ekiplerimiz gece gündüz hazır vaziyetteler”

Yaptığı açıklamanın devamında şarbon hastalığına ilişkin Müdürlük olarak ekipleri hazır vaziyette tuttuklarını söyleyen Müdür Yoldaş, “biz ilimize giriş-çıkıştaki bütün hayvan sevklerini kontrol altında tutuyoruz” dediği konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“Buna ilişkin aldığımız önlemler ise ilimize giriş-çıkışlardaki bütün hayvan sevklerini kontrol altında tutuyoruz. En ufak bir vaka olduğunda ekiplerimiz gece gündüz hazır vaziyetteler. Karantina tedbiri biliyorsunuz çok ağır bir şey. Hastalık çıkmadan karantina tedbiri uygulanmaz. Karantina tedbiri uygulanırsa 5 yıl boyunca o bölgenin komple aşılanması lazım. İlimizde hastalık tehlikesi olmadığı için böyle bir durum söz konusu değil ama biz heran hazırlıklıyız, ekiplerimiz hazır, sevkleri kontrol ediyoruz. Bu konuda Jandarma ve Polisimizle de uyumlu çalışıyoruz, vatandaşlarımızın bu konuda içi rahat olsun.”

Editör: TE Bilişim