Bilecik 1. OSB Yönetiminin davetiyle ilimize gelen Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kurulu (OSBÜK)
  yetkilileri, Vali Ahmet Hamdi Nayir’in başkanlığında ‘Bilecik OSB'ler İstişare Toplantısı’na katıldılar. OSBÜK’ün işleyişi ve faaliyetleriyle ilgili bilgi verilen toplantıda, Bilecik’teki organize sanayi bölgelerinin sorunları OSBÜK Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Süheyl Erboz ve OSBÜK Genel Sekreteri Ali Yüksel’e iletildi.

Toplantıyı düzenleyen Bilecik 1. Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Arslan, ilimizde bulunan 6 OSB’nin 3’ünün OSBÜK’e üye olduğunu belirtti ve “OSBÜK’ü güçlendirebilirsek eğer, bakanlık ve daha üst düzeylerde daha iyi temsil edebileceğimize inanıyorum. Tabi tüm OSB’ler özgür, buranın daha güçlü olabilmesi için üye olunması taraftarıyım.” diyerek OSB yönetimlerine OSBÜK’e üye olmaları çağrısında bulundu.

Toplantıda ilimizin OSB’lerinde yaşanan sıkıntılar da dile getirildi. İl Genel Sekreteri ve aynı zamanda Bilecik 2. OSB Yönetim Kurulu Başkanı Halis Nalbant, bölgelerde karşılaştıkları sorunları tek tek OSBÜK yetkililerine aktardı ve çözüm bulunmasını istedi. Bilecik OSB’lerinin Türkiye’nin en hesaplı elektriğini kullandığı ifade edilen toplantıda, ve OSBÜK Genel Sekreteri Ali Yüksel bunun ciddi bir başarı olduğunu söyledi ve konuyla ilgili detaylı bilgi almak için Bilecikli yetkililerle görüşeceklerini söyledi.



Subaşı Tesisleri'nde gerçekleşen toplantıya; Vali Ahmet Hamdi Nayir, Belediye Başkan Vekili Nihat Can, Kaymakamlar, Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Süheyl Erboz, Bilecik 1. OSB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Arslan ve Başkan Vekili Yusuf Subaşı, OSBÜK Genel Sekreteri Ali Yüksel ve İl Genel Sekreteri Halis Nalbant ile  Bilecik OSB müteşebbis heyeti katıldı.

Vali Ahmet Hamdi Nayir toplantının açılış konuşmasında ülke genelindeki toplam 287 OSB’nin 6 tanesinin ilimizde bulunduğunu söyledi. Nayir konuşmasına şöyle devam etti: “İlimizin coğrafi ve nüfus büyüklüğünü düşünürsek ilimiz organize sanayilerde diğer illerimiz ile kıyasladığımızda üst sıralarda yer alıyor. En üst diyorduk ama bugün yapmış olduğumuz görüşmede ikinci sıraya düştüğümüzü gördük. Tekirdağ ilinin daha fazla organize sanayi bölgesine sahip olduğunu gördük. OSBÜK kanunen kurulan bir üst kuruluş, gelen arkadaşlarımız OSBÜK hakkında bilgi verecekler. Ne tür faaliyetleri var, üstlendikleri fonksiyonlar neler? İlimizden de iki tane organize sanayi bölgesi OSBÜK üyesi. Diğer organize sanayi bölgelerimiz de bunu tanırlarsa, gereğine inanırsa hem bizim üyeliğimiz konusunda hem de üyeliğin ilimizi temsil konusunda faydası olacağını düşünüyoruz. En azından faydalı olup olmayacağını burada yapacağımız istişare toplantısında görmüş olacağız. Ben yeniden OSBÜK yetkililerine hoş geldiniz diyorum, ilçe kaymakamlarımız bizim organize sanayilerin yönetim kurulu başkanları, onlara bu toplantıda yapılacak sunumlarda arkadaşlarımıza çekinmeden soracakları sorular varsa sorsunlar. Birlikte faydalı bir toplantı yapmış olalım.”

OSBÜK’ün işleyişi ve faaliyetleri hakkında bilgi veren Yönetim Kurulu Başkan Vekili Süheyl Erboz konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

 “OSBÜK, yasa ile kurulan organize sanayilerin bir üst kuruluşudur. Biliyorsunuz OSB yasamız 2000 yılında çıktı ve yönetmelikle yürürlüğe girdi. Bu yönetmelik ve yasayla OSBÜK 11 yıldır faaliyet gösteriyor. OSBÜK yönetim kurulu 11 üyeden meydana geliyor. 11 üyeden bir tanesi de benim, aynı zamanda Kocaeli bulunan imalat ve alt yapı çalışmaları devam eden, çalışan fabrikaları bulunan, 270 tane parselden meydana gelen 300 hektardan oluşan bir OSB’nin yönetim kurulu başkanıyım. Aynı zamanda OSBÜK başkan vekiliyim. Biz OSBÜK olarak ülkemizde bulunan tarım OSB’lerini de sayarsak 287 tane OSB’nin 270 tanesini temsilen görev yapıyoruz. Malumunuz olduğu üzere biraz sonra konuşacağımız birçok meselenin kamuya, bakanlığa aktarılmasına, muhatap olduğumuz kamu görevlileri arasında köprü gören bir teşekküldür. Örgütlü toplumlar daha demokratik toplumlardır. Az önce sayın valimizin aktardığı gibi Bilecik’ten iki üyemiz bulunmaktadır, diğer OSB’leri de üye olmaya davet ediyoruz. Fazla bir mali külfeti yok, arkadaşlar zaten yönetim kurulu ve genel kurul olarak biz 4-5 senedir bu aidatlara zam yapmamış vaziyetteyiz. Üye olmayan OSB’ler OSBÜK’e üye olursa buraya fayda sağlayacağını umuyorum. OSBÜK olarak ne yapıyorsunuz diye sorarsanız biraz sonra genel sekreterimiz Ali Yüksel Bey size sunum yapacak. Ama ben de kısaca anlatayım. Biz mümkün olduğu kadar her toplantımızı farklı bir ilde yapmaya çalışıyoruz. Bundan evvel yaptığımız en son gezi Adana ve Gazi Antep gezisi oldu. O illerde bulunan OSB’lerin yönetici ve başkanları çağırarak onların dertlerini dinliyoruz. Bu sene Balıkesir ziyaretimizde oldu, orada da arkadaşları dinledik. Bilecik’ten de böyle bir talep gelince bunu seve seve kabul ettik. Bilecik’in İstanbul’a yakın olması sebebiyle sayın başkanımız beni görevlendirdi. Biz buraya sizlerin dertlerini dinlemeye geldik.  Sunumdan sonra biz fazla bir şey söylemeyeceğiz sizleri dinleyeceğiz. Sizin dertleriniz ile bizim diğer OSB’lerin dertleri ile mutlaka örtüşenler olacaktır. O dertleri kamu nezdinde gerek yasal gerek mevzuat düzenlemeleriyle çözmek için aracı olmak gayretinde olacağız. Bizi misafir ettiğiniz için tekrardan teşekkür ediyoruz.


Nalbant OSB’lerin Sorunlarını Sıraladı

OSBÜK Genel Sekreteri Ali Yüksel’in sunumunun ardından Vali Ahmet Hamdi Nayir ilimizin OSB Yöneticilerine söz verdi ve OSBÜK yetkililerine sorunlarını aktarmalarını istedi. Söz alan Bilecik 2. OSB Yönetim Kurulu Başkanı Halis Nalbant, OSBÜK’e üye oldukları süre boyunca Hatay, Antalya ve Afyon gibi illerde düzenlenen 4-5 seminerine katıldıklarını söyledi. Çevreyle ilgili seminerlerin faydasını gördüklerini belirten Nalbant, bir arıtma tesisi kazandıklarını söyledi ve şöyle konuştu: “Bunun dışında muhasebeyle ilgili seminerler olmuştu. Arkadaşlarımızı gönderdik. Kalibrasyonla ilgili olmuştu ona da arkadaşlarımızı gönderdik. Seminerlerin faydası oluyor. Aynı zamanda elektrikle ilgili problemlerimiz vardı. Özel sektöre elektrik satabiliyoruz. Bu konuda lisansımız var. Bir kanunumuz kar oranlarımızı yok etmişti. Sonra sağ olsunlar OSBÜK’ün teşvikiyle yine elektrik alım satımından beli bir kar elde ediyoruz, bu karı yine bölgenin altyapısında kullanıyoruz. OSB’miz elektrik satışından yıllık 500-600 bin lira gibi bir kar sağlıyor. Böyle olduğu halde sanayicimize piyasanın altında ücretle elektrik veriyoruz. Doğalgaz için yıllardır söylüyoruz, onun için de aynı yöntem uygulanabilir. Biz doğalgazı sıfır karla BOTAŞ’tan alıyoruz, sıfır karla sanayicimize verirken kalibrasyon hatalarından ve genleşmeden doğan kayıplarımız oluyor. Zarara da uğrayabiliyoruz bazen. Bu zararı yine sanayicimiz karşılıyor. Bu konuda OSBÜK bir çalışma yaparsa, doğalgaz alım satımından da bölgenin karı olması hususunu talep ediyoruz. İkinci bir konu, hazine arazilerimiz var bölgemizin içinde. Hazine arazilerinin bölgemize dahil edilmesini ve sanayi parseli üretilmesi konusunda bir takım çalışmalarımız var, bu güne kadar 13 parsel ürettik hazine arazilerinden. 15 parsel de 2B arazilerinden ürettik. Toplam 25 parsel ancak, Maliye Bakanlığı satışlarda arsa değerlerini yüksek tutuyor. OSBÜK bu konuda da bize yardımcı olurlarsa, hazine arazilerini üretiyoruz bölge içerisinde. Mevcut tescilsiz alanları tescilli hale getiriyoruz. Parselasyon yapıyoruz. Bunun dışında, son 2B kanunlarına göre, satışı mümkün olan 2B arazilerini de talep ettik. Ancak Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü bu satışlarda arsa değerlerini yüksek tutuyor. OSBÜK’ün bu konuda çalışması olabilir mi diye sormak istiyorum. Bunun dışında kapalı OSB’lerimiz var. İcralık, hacizli, satışta olan sanayi parsellerimizde inşaat alanı çok olduğu halde, icralık olduğu için açılamıyor, boş parseller de atıl vaziyette duruyor. Bunların parselasyonu ifraz yöntemiyle değiştirilip boş alanlarını yeniden alabilme ve yani sanayicilerimize satılabilme imkanı sağlanabilir mi? Bu konuda çalışma yapılırsa seviniriz.”


Subaşı: “Bilecik 6 OSB’siyle OSBÜK’te temsil edilmeli”

1. OSB Başkan Vekili ve OSBÜK Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Subaşı ise, katıldığı OSBÜK Genel Kurulunda, Türkiye’deki tüm OSB’lerin sorunlarının konuşulduğunu gördüğünü ve Bilecik’in 6 OSB’siyle temsil edilmesi gerektiğini hissettiği için kendilerini ilimize davet ettiğini söyledi. Subaşı şöyle devam etti: “Onlar da bizi kırmadılar, geldiler. Hepsine çok teşekkür ediyorum. 1. OSB kurulumunu tamamlamış, altyapısını arıtmasını bitirmiş bir organize sanayi bölgesi olmamıza rağmen diğer 5 bölgedeki sorunları Halis Bey dile getirdi. Bununla ilgili, bizim organize sanayi bölgemizdeki atıl kalan, tapusu verilmiş yıllarca işletmeye geçmemiş parsellerimiz var. Bunlarda tapu hakkı olduğu için bu parselleri geri almak için herhangi bir işlem yapılamıyordu. Bununla ilgili Bakanlık düzeyinde ne gibi bir çalışma yapılabilir? Ben OSBÜK’ten bunu isteyeceğim. Katıldıkları için kendilerine çok teşekkür ediyorum.”

Osmaneli Kaymakamı Edip Çakıcı ise, geçen sene OSBÜK’e üye olduklarını ve katılım paylarını ödediklerini söyleyerek bir yanlışı düzeltti. Toplantıya katılanlar bu açıklamayla ilimizde 2 değil 3 OSB’nin OSBÜK üyesi olduğunu öğrendi. Çakıcı eğitim programlarına katıldıklarını ve faydalandıklarını belirterek, bundan böyle daha yakın çalışacaklarını ifade etti.

Açıklama üzerine söz alan Mehmet Arslan ise;“İki tane biliyorduk üç oldu. OSBÜK’ü güçlendirebilirsek eğer, bakanlık ve daha üst düzeylerde daha iyi temsil edebileceğimize inanıyorum. Bunun aidatları da o kadar büyük bir aidat değil. Ama bir şeylerinde ödenmesi lazım ki kurumun daha fazla olabilmesi için. Tabi tüm OSB’ler özgür, buranın daha güçlü olabilmesi için üye olunması taraftarıyım.” Diyerek ilimizin OSB’lerinin OSBÜK’e üye olmalarının önemine bir kez daha vurgu yaptı.

Vali Nayir ise; “Bilgilendirme toplantısından sonra arkadaşlar bunu kendi aralarında bunun değerlendirmesini yapacaktır. Biliyorsunuz bizim 6 organize sanayi bölgemizden 5’i il özel idaresinin ilgilendiği, başka bir kamu ve sivil toplum kuruluşunun olmadığını ve 1. OSB bölgesi ilk özelleştirilen bölgedir.” Dedi ve İl Genel Meclis Üyelerine ve müteşebbis heyetlerine söz verdi.


Söz alan Bilecik 2. OSB Yönetim Kurulu Başkan yardımcısı Hasan Hüseyin Çelik şunları söyledi: “Organize sanayi bölgelerimizin üst kuruluşu olan OSBÜK sayesinde tabii ki OSB müteşebbislerine bilgi aktarmada büyük faydaları var. Bunun devamında az önce Halis Bey söyledi. Elektrik ile ilgili biz serbest piyasadan alıyoruz. Geçen hafta Cengiz Elektrik’ten bir arkadaş geldi. Onunla görüşmemizde şu hoşuma gitti, Türkiye’de OSB’ler arasında elektriği en ucuza alan OSB Bilecik 2. OSB’sidir. Büyük uğraşlardan sonra bu durum gerçekleşti. ok sevindirici bir şey. Onun için bilgileri anında takip ederek güncellenirse sanayicilerimizin de bu durumdan menfaati oluyor. Sürekli yönetmelikler, kanunlar değişiyor, bunları yönetimler olarak takip ederek kendimizi de buna uyarlarsak hem çevremiz güzelleşecek hem arıtma tesisleri ile ilgili gelişmeler sağlanacak. Aynı durum doğalgaz içinde uygulanabilirse sanayicilerimiz için ucuz elektrik ve doğalgaz sunma imkanı sağlanabilir.”


Çelik’in Türkiye’deki en ucuz elektriği Bilecik OSB’lerinin kullandığını hatırlatması üzerine OSBÜK Genel Sekreteri Ali Yüksel; “O zaman becerikli bölge yönetimini enerji komisyonuna davet edelim. En ucuz enerji alma sırlarını da öğrenelim. Nasıl başka OSB’ler tecrübelerini bizlere aktarıyorsa sizin sırrınızı da biz öğrenelim böylece başkaları da bundan istifade etsin.” dedi ve bu başarıda ciddi bir beceri olduğunu söyledi.  Toplantı, OSBÜK Başkan Vekili Erboz'un Vali Nayir'a ve Belediye Başkan Vekili Can'a, Vali Nayir'in da Bilecik ve İlçelerdeki OSB Yönetim Kurulu Başkanlarına OSBÜK'ün ambleminin bulunduğu plaketleri vermesiyle sona erdi.

 

Editör: TE Bilişim