Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Murat Akat, Bilecik’te vatandaşları bilgilendirmek amacıyla Çarşamba günü saat 17.30'da Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Merkezi’nde toplantı düzenleneceğini belirtti.

Akat, konu ile ilgili açıklamasında, “Kamu-oyunda ‘KENTSEL DÖNÜ-ŞÜM KANUNU’ olarak adlandırılan, 6306 sayılı AFET RİSKİ ALTINDAKİ ALANLARIN DÖNÜŞTÜ-RÜLMESİ HAKKINDA KANUN’un anlatılması, bu hususta hemşerilerimizin bilgilendirilmesi amacıyla ile, Bilecik Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Merkezin-de 18.06.2014 Çarşamba günü saat:17:30'da bilgilendirme toplantısı düzenlenecektir.

Ülkemiz, hemen hemen tamamı faylar üze-rinde yer alan bir deprem ülkesidir. 

Tarih boyunca sayısız yıkıcı deprem yaşadık. Yakın tarihteki sarsıntıların en büyüğü ise 17 Ağustos 1999 günü mey-dana geldi ve bu büyük depremde binlerce insanımız hayatını kaybetti. 2011 yılında yaşadığımız Van depremi de hepimizi derin-den yaraladı.

Yaşadığımız bu felaketlerin en büyük sebebi, binalarımızın depreme dayanıksız olmasıydı. Depremler hayatımızda her zaman olacak ve bu sarsıntıları en az zararla atlatmamız mümkündür. Yeter ki yaşadığımız binalar, modern mühendislik uygu-lamalarıyla, güvenli bir şekilde inşa edilsin.

2012 yılında kabul edilen 6306 sayılı Kentsel Dönüşüm Kanunu, hepimizi üzen kayıp ve zararların artık yaşanmamasını amaçlıyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın tespitlerine göre Türkiye’de 6.5 milyon konutun yenilenmesi gerekiyor.

Kentsel dönüşüm, bir kentin dokusun bozan bütün problemlerin çözülmesi anlamına geliyor.  Bu kanun ile; Ekonomik ömrü-nü doldurmuş bulunan çöküntü alanlarının, gerekli tüm kentsel ve sosyal donatı hizmetleri getirilerek, olası tüm doğal afet riskleri de bertaraf edilecek şekil-de yeniden FENNİ ve SIH-Hİ STANDARTLARA HAİZ bir şekilde yapılandırılması amaçlanmaktadır. Aynı zamanda daha da önemli olan Kentsel Dönüşümün SOSYAL BOYUTU VE GÖ-NÜLLÜLÜK ESASI’dır.

Bu kapsamda gerçekleştirecek olduğumuz bilgilendirme toplantısında, vatandaşlarımızın belki de bilmediği, duymadığı haklarının neler olduğu; köy-den kente, 7'den 70'e vatandaşlarımıza olan faydalarını, kanun kapsamında nerede ne işlemler yapacakları ayrıntılı bir şekilde aktarılacak olup; toplantımıza katılacak olan Bakanlığımız Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğü uzmanımız da her türlü soruya en yetkili birinci ağızdan cevap verecektir.

Vatandaşlarımız açısından son derece fay-dalı olacağına inandığımız ‘Bilecik’te Dönüşüm Devam Ediyor’ konulu bilgilendirme toplantımıza yapı sahibi veya kiracı olan tüm vatandaşlarımızın katılımını bekliyoruz” görüşlerine yer verdi.

Bilecik’te kentsel dönüşüm projesi kapsamında 6306 Sayılı Afet Riski Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanunun amacına da değinen Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri, “Kanun, afet riski altındaki alanlar ile riskli yapıların dönüşümünü sağlayarak, ülke genelinde sağlıklı güvenli ve yaşanabilir çevre-ler oluşturmak maksadıyla çıkarılmıştır.

Kentsel dönüşüm için öncelikli yaşadığınız binanın risk tespitini yaptırmanız gerekiyor.

Kanunda risk tespiti yaptırılması zorunluluğu bulunmamaktadır. Konutunda güven ve huzur içerisinde yaşamak iste-yen, oturduğu binanın riskli olabileceğinden şüphelenen her vatandaşın risk tespiti yaptırması uygun olacaktır.

Bina risk tespiti yaptırmak için herhangi bir çoğunluk aranmaz. Yapı maliklerinden birinin veya kanuni temsilcinin tapu kaydı ve kimlik fotokopisi ile müracaat edebilir.

Bina Risk Tespitini; Bakanlıkça lisans verilmiş kurum ve kuruluşlara masrafları kendinize ait olmak üzere yaptırabilirsiniz.

Lisanslı Kuruluşlara www.csb.gov.tr'den ulaşabilirsiniz.

Riskli olarak tespit edilen binalar Tapu Müdürlüğüne bildirilerek "riskli yapı şerhi" tapu kütüğüne işlenir.

Malikler Tapu Müdürlüğünce yapılacak tebligattan itibaren 15 gün için-de Çevre ve Şehircilik II Müdürlüklerine başvurabilirler.

Riskli binaların tespiti, tahliyesi ve yıktırılmasını engelleyenler hakkında Türk Ceza Kanunu'nun ilgili hükümleri uyarınca Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulacaktır.

Riskli bina tespitinin kesinleşmesinden sonra bu binaların yıktırılması için maliklere 60 gün-den az olmamak üzere sü-re verilecek, bu süre içinde riskli binaların yıktırılıp yıktırılmadığı kontrol edilecek, yıktırılmamış ise 30 gün-den az olmak üzere ek süre verilecek ve verilen bu süreler içinde maliklerce riskli yapılar yıktırılmaz ise yıktırma işlemleri mahalli idarelerin de iştiraki ile mülki amirler tarafından gerçekleştirilecektir.

Yıkım için maliklere verilen süreler içinde riskli binayı tahliye etmeyen malik veya kiracılar ilgili İdaresi tarafından Çevre ve Şehircilik İI Müdür-lüklerine bildirilir. Gerekli görülen durumlarda riskli binaya verilen su, elektrik ve doğalgaz gibi hizmetler kesilir.

Riskli yapıların tespiti, tahliyesi ve yıktırma işlemlerini engelleyenler hakkında işlenen, fiil ve halin durumuna göre 26.09.2004 tarihli ve 5237 sayılı TCK ilgili hükümleri uyarınca Cumhuriyet Baş-savcılığına suç duyurusunda bulunulur.

Riskli binanın yıktırılmasından sonra arsa haline gelen taşınmazların, malikleri tarafından değerlendirilmesi esas olacak ve yapılacak uygulamalara maliklerin payları oranında en az 2/3 çoğunluk ile karar verilecektir.

Riskli binalarda yaşayan vatandaşlarımıza talepleri doğrultusunda 18 aya kadar kira yardımı yapılacak veyahut protokol imzalamış bankalardan kullanılacak kredilere faiz desteği sağlanacaktır. Ayrıca, Kanun uyarınca yapılacak olan işlem, sözleşme, devir ve tesciller ile uygulamalar; noter harcı, tapu harcı, belediyelerce alınan harçlar, damga vergisi, veraset ve intikal vergisi, döner sermaye ücreti ve diğer ücretlerden muaf olacaktır.

Kanunda belirtilen yardım ve desteklerden faydalanılabilmesinin şartı riskli binanın anlaşma ile tahliye edilmesidir.

Yapıların; malikleri, kiracıları ve sınırlı ayni hak sahibi olarak bu binaları kullananlar, kanun kapsamında yapılacak yardım ve destekten faydalanabilir.

Kanun kapsamın-da kiracılara taşınma mas-rafları dikkate alınarak bir defaya mahsus olmak üze-re kira yardımı yapılabilir. Kiracıların konut satın almak istemeleri halinde Bakanlıkla protokol imzalayan bankalardan faiz desteği de verilebilecektir.

Riskli binadaki malikler;

*Bağımsız bölümü gösterir tapu belgesi,

*Arsa paylı tapular için. Nüfus Müdürlüğünden alınan adrese dayalı nüfus kayıt örneği veya üzerine kayıtlı olan son üç aya ait elektrik, su, doğalgaz ve-ya telefon faturalarından birisi,

*Nüfus cüzdanı fotokopisi,

*Riskli bina tespit raporu inceleme formu,

*Konutun tahliye edildiğine dair yeni adresini gösterir adrese dayalı nüfus kayıt örneği ile birlikte Çevre ve Şehircilik İI Müdürlüklerine başvurabilirler.

Riskli binada kiracı veya sınırlı ayni hak sahibi olarak işyeri işletenler;

Nüfus cüzdanı fotokopisi,

Kiracı veya sınırlı ayni hak sahibine ait vergi levhası,

İşyerinin tahliye edildiğine dair güncel vergi levhası ile Çevre ve Şehircilik İI Müdürlüğüne baş-vurabilirler.

Malikler için 2014 yılında ödenecek kira yardımı miktarı Bilecik İli genelinde her bağımsız bölüm için aylık 425 TL'dir.

Kiracılara taşınma masrafları dikkate alınarak bir defaya mahsus olmak üzere kira yardımı yapıla-bilir.

Kiracılara 2014 yılında defaten ödenecek kira yardımı miktarı Bilecik İli geneli için iki aylık kira tutarı yani 850 TL'dir.

Konut İçin, Bağım-sız bölüm başına en fazla 100.000 TL kredi kullana-bilir.

Kredi geri ödemeleri; 2 yıl anapara geri ödemesiz ve 10 yıl vadeli olarak gerçekleşecektir.

İşyeri için bağım-sız bölüm başına en fazla 100.000 TL kredi kullana-bilir.

Kredi geri ödemeleri 2 yıl anapara geri ödemesiz ve 7 yıl vadeli olarak gerçekleşecektir.

Bankalar tarafın-dan sağlanacak kredilere verilecek faiz desteği; konut yapım kredisi için %4, işyeri yapım kredisi için %3 olarak belirlenmiştir.

Kanun kapsamın-da protokol yapılmış bankaların listesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın resmi internet sitesinde ve www.-csb.gov.tr adresinde yayımlanmaktadır.

Birden fazla konutu veya işyeri olanlar adına faiz desteği sağlanacak toplam kredi tutarı 500.000 TLyi geçemez.” dediler.

Editör: TE Bilişim