Bilecik Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (SMMMO), Katma Değer Vergisi uygulama tebliği ile ilgili seminer düzenledi. Y.M.M. Ali Karakuş’un konuşmacı olarak katıldığı seminerde KDV ile ilgili değişikliler ve düzenlemeler hakkında bilgi verildi. İlimizin serbest muhasebeci ve mali müşavirlerinin katıldığı seminerin açılış konuşmasını yapan Bilecik SMMMO Başkanı Süleyman Kıral şunları söyledi:

 

“Sayın TÜRMOB Eğitmeni, kurul üyelerimiz, sevgili meslektaşlarım ve katılımcılar; Uzun süredir düşünüp gerçekleştirme fırsatı elde edemediğimiz, sürekli eğitim çerçevesi içersinde düzenlemiş olduğumuz, katma değer vergisi uygulama tebliği ile ilgili seminere katılımınız için hepinize şahsım ve kurullarımız adına teşekkür ediyorum. Ramazan ayında tertiplediğimiz iftar programına aileleriyle birlikte yoğun ilgi gösteren meslek mensubu arkadaşlarımıza o gece orada fırsat olmadığından yapamadığımız teşekkürü burada şimdi dile getirmek istedim.

Değerli arkadaşlar, Sayın Üstat Y.M.M. Ali Karakuş hocamın vereceği KDV uygulama genel tebliği ile ilgili eğitiminin ardından, soru cevap bölümü olacak, yeni çıkan ve taslak halindeki tebliğler ile aklımıza takılan konular hakkında soru sormak ve güncel konular hakkında bilgi almak isteyenler bu bölümde söz alabilirler.

 

Bugün eğitimini yapmakta olduğumuz KDV uygulama genel tebliğinden sonra yeni çıkan 07.08.2014 tarih 29081 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan vuk. 426 da yapılan değişiklik ile ilgili 437 nolu yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kayıt süreleri ile ilgili tebliğ, vuk. sıra no 333 de yapılan değişiklik ile 439 nolu amortisman oranları ile ilgili tebliğ, vuk 347 de yapılan değişiklik ile 438 sıra nolu vergi mükellefleri tarafından kullanılan belgelerin basım ve dağıtımı tebliği var. Bu tebliğlerde mesleğimizi ilgilendiren tebliğler olduğundan başlıklarını hatırlatmak istedim.

Ayrıca 19-01-2013 tarih ve 28533 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan e-tebligat ile ilgili yönetmelik yürürlüğe girmiş ancak yaptırımı yok idi. Ancak yeni yargı paketi ile TCK. ile bazı kanunlarda değişiklik yapılması hakkında kanunun yayımlanarak yürürlüğe girmesi ile mali suçları araştırma kurulu (masak) kapsamındaki tüm yükümlülere elektronik tebligat zorunluluğu getirildi. e-tebligat için gerekli olan kep adresini almadığı ve e- tebligat yükümlülüklerini yerine getirmediği tespit edilen kişi, kurum ve kuruluşlar, her tespit için 10.000 tl. idari para cezası ile karşı karşıya gelebilecektir. Kayıtlı elektronik posta (kep) adresi ile ilgili noterler birliği vakfı temsilcileri ile geçtiğimiz aylarda 2 ayrı toplantımız oldu. İlk bilgilendirme toplantımızın ardından 2. toplantıda elektronik imza da olduğu gibi müşterilerimize aldırdığımız kep karşılığında meslek mensuplarımıza ücretsiz kep adresi verilmesi teklifini almış bulunuyoruz. Detayı ve teklifi toplantı sonunda isteyen meslektaşlarımız alabilirler.

Değerli meslektaşlarım; yönetim kurulu olarak uzun süredir üzerinde çalıştığımız, esnaf ne yapmalı başlığı altında yazımızı basın a iletmek üzere hazırladık. Ayrıca esnaf odalarımıza, ticaret odalarımıza da göndererek kendi üyelerine duyurmalarını isteyeceğiz. Bu yazımızda hem müşterilerimizin neler yapmaları, nelere dikkat etmeleri belirtilirken, hem de meslektaşlar olarak bizlerin onlar adına neler yaptığımızı dikkatlerine sunmuş oluyoruz. Sizler de bu ortak bilgilendirmeyi çoğaltarak kendi müşterilerinizle paylaşmak için kullanabilirsiniz. Bir de içinde bir çok yasa maddesi olan 148 maddeden oluşan torba yasa dediğimiz yasa madde görüşmeleri 127. maddeye gelindiğinde meclis in 1 Ekim’e kadar tatile girmesi ile tasarı da ekim e kalmış oldu.

 

Bu yasa, yayımlandığında bizlere müşterilerimizin yeniden yapılandırılacak vergi ve SGK borçları ile ilgili yine ek yük getirecektir. Md. 78 oda borçlarına 9 aylık taksitle ödeme kolaylığı getirmektedir. Bunu da üyelerimize hatırlatmak istedim.

Genel Başkanımız bir açıklamasında TÜRMOB seçimlerinden önce bahsedilen meslektaşlarımızın haksız rekabet ve alacakları ile ilgili programın hazırlandığını ve yılbaşından itibaren kullanılabileceğini belirtti.

Ayrıca kamu gözetim kurumu ile TÜRMOB arasında oluşturulan bir komisyon çalışmalarını sürdürmekte ve yakın bir zamanda komisyon çalışmaları sonucunda alınan kararları görmüş olabileceğiz. Bu sevindirici çalışmaları da sizlerle paylaşmak istedim.

Seminerin hepimize faydalı olacağına inanıyor, Üstat Y.M.M. Ali Karakuş hocamıza kolaylıklar diliyorum. Şahsım ve yönetim kurulumuz adına hepinizi saygı ve sevgi ile selamlıyorum.”

 

Kıral, konuşmasının sonunda serbest muhasebeci ve mali müşavir olmaya hak kazanan Tülin Sayar’a ruhsatını verdi. “Sınavlarda başarı sağlayarak SMMM ruhsatını almaya hak kazanan ve ruhsatı TÜRMOB’dan gelen yeni meslektaşımız Tülin Sayar’a aramıza hoş geldin diyor ve ruhsatının hayırlı olmasını ve başarılarının devamını diliyorum” diyen Kıral,  Tülin Sayar’a ruhsatını YMM Ali Karakuş ile birlikte takdim etti. Sayar’a ruhsatının verilmesinin ardından, Y.M.M. Ali Karakuş KDV ile ilgili değişikliler ve düzenlemeler hakkında seminere katılanlara bilgi verdi.

 

Editör: TE Bilişim