DİSK’e bağlı Cam Keramik İş Sendikası Bilecik Temsilciliği ilimizde işçiler ile yüz yüze Asgari Ücret anketi gerçekleştirdi.

     Değişik iş kollarından 220 kişi ile yapılan Asgari Ücret anketine katılanlara yöneltilen “2018 de Asgari Ücret en az ne kadar olmalıdır?”sorusuna yanıt ortalama 2.550 TL rakamı oldu.

     Cam Keramik İş Sendikası’nın Bilecik’te yaptığı ankette katılımcılara genellikle işçileri ilgilendiren 5 soruya yanıt arandı. Yapılan anket ise sendikanın genel merkezinde değerlendirilerek sonuçlandırıldı. Cam Keramik İş Sendikası’nın Genel Merkezi’nden konuya ilişkin yapılan ayrıntılı açıklamada ise şu ifadelere yer verildi:

     “Cam Keramik İş Sendikası Bilecik Temsilciliği olarak 16-18 Kasım tarihlerinde, Bilecik merkez ve Söğüt ilçelerinde gerçekleştirdiğimiz ‘2018 Asgari Ücret Araştırması’ndan elde ettiğimiz sonuçları kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz. Asgari Ücret ile ilgili her yıl bazı araştırmaların yapıldığı biliniyor. Başta işçi konfederasyonları olmak üzere çeşitli kesimlerden birçok kez bazı rakamlar telaffuz edildi. Ancak hükümetler her seferinde bildiğini okudu. Ekonomi Bakanı Zeybekçi, ‘Asgari Ücret dört kişilik ailenin geçim ücreti değildir’ açıklamasıyla, Asgari Ücretin yine açlık sınırının altında kalacağı mesajını vermiş oldu.

     Bilecik’de işçilerin bu konuda ne düşündüğünü ortaya çıkarmak için düzenlediğimiz mini anketi çoğunlukla işçilerin yoğun olduğu servis duraklarında ve kıraathanelerde gerçekleştirdik. 220 kişinin katıldığı anketimizde sadece beş soruya yanıt aradık. Devlet kurumlarında görev yapan 12 memur dışında tamamı fabrika işçisi olan katılımcıların yüzde 10’u kadın işçilerden oluşmaktadır. Büyük çoğunluğu seramik fabrikalarında çalışan işçilere ilk sorduğumuz soru ‘2018 de Asgari Ücret en az ne kadar olmalıdır’. Bu soruya verilen cevapların ortalamasını aldığımızda ortaya 2.550 TL rakamı çıkmaktadır. En yüksek cevabın 6 bin olduğu anketlerde en çok 2.000 ile 3.000 TL cevabı verilmiş.

      İkinci olarak ‘Siz, hak ettiğiniz ücreti aldığınızı düşünüyor musunuz?’ sorusuna memurların yarısı Evet derken, işçilerin yüzde 95’i Hayır cevabı vermiştir. Evet, cevabı verenlerin ise Teknik personel olarak çalıştığını ve diğer işçilere kıyasla bu şekilde cevapladıklarını belirtmek gerekiyor. Üçüncü sorumuz ‘Asgari Ücretten vergi alınmasın fikrine katılır mısınız?’. Bu soruya yüzde 68 vergi alınmamalı derken, yüzde 32 vergi alınmalı cevabı vermiştir. Ancak vergi alınmalı diyen işçilerimiz, vergi oranlarının makul düzeyde olması gerektiğini ve asgari ücretlilerden daha düşük vergi alınması gerektiğini de belirttiklerini söylemek gerekiyor.

     ‘Sizce dört kişilik bir ailenin insanca yaşayabilmesi için bir işçi ne kadar ücret almalı?’ sorusuna verilen cevapların ortalamasını aldığımızda ise 5.400 TL rakamı ortaya çıkıyor. Asgari Ücret sorusuna verilen rakam ile aradaki farkı sorduğumuzda ise ilk soruya, her evde iki çalışan olduğunu düşünerek cevap verdiklerini, bir kişinin çalışması durumunda 2.500 TL ile geçinmenin mümkün olmadığını belirtiliyor. İşçilerimize son olarak ‘İnsanca bir Asgari Ücret için işçiler ne yapmalı?’ sorusunu yönelttik. Sendikalı olmalı, Grev yapmalı, Miting yapmalı, Hepsi seçeneklerinin yanı sıra başka neler yapılabileceği sorusunu da sorduk. Burada da yüzde 72 Hepsi seçeneğini tercih ederken, yüzde 28 ise hükümetin tutumu ve sendikaların durumundan şikayet ederek bu seçeneklerin çözüm olmayacağını düşünmektedir.

     Görüştüğümüz işçilerin bir çoğu çalıştıkları fabrikalarda daha önce sendikalaşma girişimleri olduğunu, bu girişimlerin de ya işten atmalarla ya da sendikaların işçileri ortada bırakmasıyla sonuçlandığını söylüyor. ‘Sendikalı olmalı’ cevabı verenlerinde önemli bir kesiminin de aynı kaygıları taşıdığını söylemek yanlış olmaz. Anketimize katılanların çoğu sendikalaşma konusunda devlet güvencesi olması gerektiğini, işten atılma korkusu olduğu sürece örgütlenmenin çok zor olduğunu düşünmektedir. Anketimize katılan işçilerin çok az bir kısmının ismini vermekte çekinmemesi de işsiz kalma korkusunun ne boyuta ulaştığını göstermektedir.

Editör: TE Bilişim