Çiftçinin ürününü TMO’ya teslim etmesi için geçen sene başlatılan randevu sistemi bu sene de devam ediyor. Ürün teslimatını belli bir sırada ve yığılma olmadan gerçekleştirmek amacıyla başlatılan randevu sistemi uygulamasında geçen sene, buğday ve mısırın peşin alımları; randevulu ve randevusuz olarak gerçekleşmişti. Randevusu olan çiftçilerin ürünleri aynı gün içerisinde kabul edilmiş, olmayanların ürünleriyse sıraya göre alınmıştı. Bu sene TMO randevusuz ürün alımı yapmayacak.
Tüm çiftçilerimizin internet üzerinden yada bizzat şube müdürlüğü ve ajans amirliklerine gelerek randevu almaları gerekiyor.

Konuyla ilgili bilgi aldığımız Bilecik Ziraat Odası Başkanı Ahmet Sevinen, çiftçilerin sıkıntı yaşamamaları için ‘www.tmo.gov.tr’ adresinden randevularını almalarını ve kayıt sistemindeki bilgilerini güncellemelerini istedi.

2013 yılı hububat fiyatları açıklandı.

2013 müdahale alım fiyatının, Anadolu kırmızı sert ekmeklik buğday için ton başına 720 lira olarak belirlendiği buğday alım fiyatlarını Bilecik’te Ziraat Odası Başkanı Ahmet Sevinen açıkladı.

Buna göre; “Anadolu Kırmızı-Beyaz ve Siyah buğdayın 720 TL/Ton, diğer tiplerde 685 TL/Ton, düşük vasıflı ekmeklik buğday 620 TL/Ton olarak belirlendiğini duyurdu.

Bilecik Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü,  Ziraat Odası Başkanlığı ve Toprak Mahsullari Ofisinin iş birliğiyle çiftçiler için hizmette kaliteyi artırmak ve üreticilerin işyerlerinde uzun süre beklemelerini engellemek amacıyla 2013 alım döneminde, uygulamalarına bir yenisini daha ekleyerek, tüm ürün alımlarını randevulu olarak gerçekleştireceğini duyurdu.

Ziraat Odası Başkanlığı adına konuya ilişkin açıklama yapan Ahmet Sevinen, Bu sistemle birlikte ürün sahipleri, Randevular, taahhütnameli alımların başlanmasıyla birlikte alınabileceğini duyurdu.

Randevu alma işlemi, gerçek kişiler için T.C. Kimlik Numarası, tüzel kişiler için Vergi Numarası ile yapılabilecek.

 Üreticilere, ÇKS'de kayıtlı ürün miktarı kadar randevu verileceğine değinerek “ ÇKS kaydı olmayan üreticiler sistemden randevu alamayacağından, ÇKS kayıtlarının mutlaka güncellenmesi gerekmektedir. ÇKS'si olmayan kesimler; her bir işyeri için günlük en fazla 250 ton emanet randevusu alabileceklerdir.”dedi.

 Ziraat Odası Başkanı Ahmet Sevinen, “Randevular, işyerlerinin günlük alım kapasitelerine göre verileceğinden, randevu alacak kişilerin getirebileceği ürün miktarı kadar randevu alınması, sistemin işleyişi açısından faydalı olacaktır.

Getirilecek ürün miktarından fazla randevu alınmaması, diğer kişilerin randevu alabilmeleri ve Kurumumuzun planlı-programlı bir şekilde hizmet vermesi bakımından büyük önem arz etmektedir.

Bilecikli vatandaşlarımız, Ürününü TMO işyerine teslim etmek isteyen ürün sahipleri için hazırlanan randevu sistemi ve internet üzerinden nasıl randevu alınacağının detaylı olarak anlatıldığı broşür ve afişler, Bilecik Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü,  Ziraat Odası Başkanlığı ve Toprak Mahsullari Ofisinden temin edebilir. Böylece, Ürün sahiplerinin, broşür ve afişleri incelemeleri veya TMO işyerlerinden bilgi almaları halinde, randevu alma aşamasında ve ürün teslimatında yaşanması muhtemel sorunlar ortadan kalkacaktır” dedi.

 Randevu sisteminin uygulanmasıyla birlikte;

·İşyeri önünde bekleme randevu günüyle sınırlı olacaktır.

·Ürün sahiplerinin, TMO'dan aldıkları randevu gününü dikkate alarak hasat ve ürün nakliyesini programlamalarına imkân sağlanmış olacaktır.

·İşyerinin günlük alım kapasitesine göre randevu verileceğinden, TMO'ya arz edilen ürün, en seri şekilde alım işlemine tabi tutulacaktır.

·Ürün sahipleri, randevu gününde ürün teslim edeceklerinden, ilave nakliye ücreti ödemeyeceklerdir.

Hububat alımlarında izlenecek politikalar

Ziraat Odası Başkanı Ahmet Sevinen, Ülke genelinde Hasatın başlangıcından bugüne kadar piyasalar yakından izlenerek,  piyasaların seyrine göre TMO müdahale politikalarının şekillendirildiğini, bu yüzden vatandaşın Bu yıl hububat alımlarında konusunda dikkat edeceği noktalara temas etti.

Bu yıl hububat alımlarında izlenecek politikalar şunlardır;

-Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı üreticilerden, belgelerindeki üretim miktarının tamamı satın alınacaktır.

-Ürünlerini taahhütname karşılığında TMO'ya teslim eden üreticiler, yarından itibaren 10 gün içerisinde ürünlerini; geri çekebilecek, emanete bırakabilecek veya TMO'ya satabileceklerdir.

-Ürünlerini taahhütname karşılığında TMO'ya teslim eden tüccar ve sanayiciler ise yarından itibaren 10 gün içerisinde ürünlerini geri çekebilecek veya emanete bırakabileceklerdir.

-Ürünler, bu yıl da fiziksel analizlerin yanında, kimyasal analiz değerlerine göre fiyatlandırılacak ve kalitesine göre sınıflandırılarak depolanacaktır.

TMO alımları, Pazar günleri hariç haftanın 6 günü alım yapılacaktır.

Sevinen, Diğer yandan Tüccarlar için TMO’ya depolarındaki ürünlerini satabilmesinin mümkün olduğunu duyurarak şöyle konuştu.  “Kendi deposunda bulundurduğu ürünlerini, TMO depolarına emanete bıraktığı ürünlerini, Üreticiden aldığını belgelemek kaydıyla, 1 Kasım 2013 tarihinden itibaren TMO'ya satabileceklerdir.

Bu yıl ürün bedeli ödemeleri, ürünün TMO'ya teslim edildiği tarihten itibaren 30 gün içerisinde, üreticilerin banka hesaplarına aktarılacaktır.

Ancak ürününü anlaşmalı bankalardan alınacak ürün kartı ile teslim eden üreticilere, 30 gün yerine en geç 10 gün içerisinde ödeme yapılacaktır.” Dedi.

2012 yılında 665 TL/Ton olarak açıklanmış olan müdahale alım fiyatı;

2013 yılı için Anadolu Kırmızı Sert (AKS) Ekmeklik Buğday için Ton başına 720 TL olarak belirlenmiştir.

720 TL/Ton olarak açıklanan fiyat, % 11,5-12 oranında protein içeren buğdaylar için belirlenmiş olup, proteini % 13 ve üzerinde, süne oranı düşük olan kaliteli buğdaylarda ton başına 742 TL'ye kadar çıkabilmektedir.

Makarnalık Buğday alım fiyatı Ton başına 765 TL olarak belirlenmiştir.

765 TL/Ton olarak açıklanan fiyat, % 12-12,5 oranında protein içeren makarnalık buğdaylar için belirlenmiş olup, proteini % 13,5 ve üzerinde, süne oranı düşük olan kaliteli makarnalık buğdaylarda ton başına 788 TL'ye kadar çıkabilmektedir.

Diğer gruplardaki buğday alım fiyatları ise pariteye göre belirlenecektir.

Bu fiyatlara ilave olarak, Bakanlığımız tarafından ton başına 50 TL prim ödemesi ile gübre, mazot, sertifikalı tohumluk ve toprak analizi gibi destek ödemeleri yapılacaktır.

Buğday için ton başına 50 TL olan prim ödemesi, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale için de yapılacaktır.

Anadolu Kırmızı Sert Ekmeklik Buğday için belirlenmiş olan 720 TL/Ton müdahale alım fiyatı, Bakanlığımızca verilen 123 TL/Ton prim ve diğer desteklerle birlikte 843 TL/Tona yükselmektedir.

Makarnalık buğday için belirlenmiş olan 765 TL/Ton müdahale alım fiyatı, Bakanlığımızca verilen 123 TL/Ton prim ve diğer desteklerle birlikte 888 TL/Tona yükselmektedir.

TMO alım fiyatları belirlenirken; devir stoku, üretim miktarı, maliyet, iç ve dış piyasa fiyatları, enflasyon, refah payı ve üretimin sürdürülebilirliği dikkate alınmıştır.

Piyasa gereklilikleri dikkate alınarak, geçtiğimiz yıldan farklı olarak bu yıl, TMO'nun uygulayacağı satış fiyatlarının da açıklanması gerekli görülmüştür.

TMO, satışlarına 1 Kasım 2013 itibariyle başlayacak olup söz konusu tarih için AKS buğday satış fiyatı 810 TL/Ton olarak belirlenmiştir.

Hâlihazırda piyasalarda arz-talep-fiyat oluşumuna bakıldığında arpa, çavdar, yulaf ve tritikale için müdahale alım fiyatı açıklanmasına ihtiyaç duyulmamakta olup, piyasadaki gelişmelere göre hareket edilecektir.Bu yıl TMO tarafından randevusuz alım yapılmayacaktır.” Dedi.

“Bilecik’te yer sıkıntısının çözüme kavuşması gerekiyor”

Bilecik Ziraat Odası Başkanı Ahmet Sevinen, geçtiğimiz yıllarda çiftçilerin TMO Alım Ofisi şubesini açacağı Bilecik’ye yerin, alanın kısa sürede bulunamasından, dar gelmesinden dolayı sıkıntı yaşandığına dikkat çekerek bu yılda aynı sıkıntıların yaşanmamasını ve yerin biran önce belirlenip çözüme kavuşturulmasını istedi. Bilecik’te açılacak olan Alım Ofisinin yeriyle ilgili alan sorunu çözüldüğü takdirde zamanında alıma başlanmasına temas etti. Böylece Bilecikli çiftçilerin ürünlerini kolayca elinden çıkararak, yararlanacağını ifade etti.

Sevinen, üreticilere seslenerek, “TMO'ya ürün teslim edecek üreticilerimizin, alım noktalarımızda herhangi bir zorlukla karşılaşmamaları için, ÇKS bilgilerini güncellemeleri, Randevularını mutlaka almaları, Randevu alınan gün ürünlerini getirmeleri,Anlaşmalı bankalardan alınacak ürün kartı ile alım noktalarına gelmeleri, gerekmektedir.”dedi.
Editör: TE Bilişim