Tüm dünyayı, ülkemizi hatta Bilecik’i saran Koronavirüs (COVID-19) nedeni ile ortalık yangın yerine döndü. Vaka ve ölüm sayıları ise her geçen gün artıyor. İlimizde de vaka sayıları oldukça arttı. Özellikle Bilecik Merkez, Osmaneli ve Bozüyük ilçelerimizde pozitif vaka sayıları fazla, ilimiz için açıklanan 50 rakamları çok gerilerde kaldı. Şuanda Bilecik genelinde yaklaşık 200-250 pozitif vaka, 2.000 -2.500 gibi karantinada olan vatandaşımız var desek ilimizde hiçbir yetkili çıkıpta bu rakamlara yanlış diyemezler.

Ne var ki bizim yetkililerimiz özellikle Valimiz sayıları ve durumu saklamayı tercih ediyor, Bakanlık rakamları açıklıyor demekle yetiniliyor. Oysaki vatandaşların yaşadıkları yerdeki durumu bilmeleri en doğal hakları, benim kendi imkanlarım ile yaptığım araştırmalarda şu anda Bilecik merkezde en az 100’e yakın pozitif vaka var, 1.500’e yakında karantinada olan vatandaş. Bozüyük’te 50’ye yakın pozitif vaka var, 600’e yakında karantina, Osmaneli’de 70’e yakın vaka var, 300’e yakın karantina, yazdığım bu 3 yerin dışında kalan yerlerde ise durum sevindirici. Söğüt ilçemizde 3 pozitif vaka bulunurken, 70’e yakın karantina, Pazaryeri merkez de vaka görülmezken, Karaköy’de 1 vaka bulunurken, vakanın yakınlarıda ev karantinasında, Bayırköy’de 2 pozitif vaka görülürken, 30’a yakın karantina,Vezirhan'da 1 pozitif vaka.

Gölpazarı, Dodurga, Yenipazar ve İnhisar'da şu ana kadar herhangi bir Koronavirüs (COVID-19) pozitif vakasına rastlanmadı.İlimizdeki ölüm vakaları ise,Osmaneli’nde:2 kişi,Bozüyük’te:3 kişi fakat bunlardan 1 kişi Bursa’da bir hastanede vefat ettiği için Bursa ili kayıtlarına geçti,Bilecik’te toplamda 4 koronavirüs’ten vefat oldu.Bu vakalardan da 100'e yakın iyileşen de vardır.

Bakanlık tarafından verilen 50 rakamı da entübe olanlar hastanede ve yoğun bakımda olanlar. Bana görüştüğüm üst düzey bir yetkili, “bir pozitif vaka en az 10 ile 15 arasında fazla çarpılarak hesaplanmalı çünkü bir kişi en az 16, hatta 20 kişiye bulaştırma riski taşıyor. O kişinin testinin pozitif çıkma sürecine kadarki temasları ve o kişilerin de diğer temasları virüsü yayma riskinin heran artmasına neden oluyor” bilgisini aktarmıştı. Düşünsenize bir pozitif vaka servis ile fabrikaya çalışmaya gidiyor ve en az 30 dakika o havayı teneffüs ederek diğer çalışanlara da bulaştırma riskini artıyor. Çalıştığı yerdeki arkadaşları ona keza ve bu kişi pozitif vaka olduğunu bile anlayamamış olabilir.

Bilecik’te Erkek KYK Yurdu’nda 180 kişi karantinada bulunuyordu. 35 askerimizin pozitif çıktığı öğrenildi.Negatifler peyder pey birliklerine döndü, umreden gelen vatandaşlarda bir yandan pozitif çıkanlar tedaviye alındı, diğerleri evlerinde karantinaya alındılar. Halime Hatun Öğrenci Yurdu’nda geçtiğimiz günlerde Pandemi Hastanesi’ne çevrilirken 70'e yakin kişininde burada karantinaya alındıgı ileri sürüldü.

Bilecik Belediyesi yeni Otogarın ikinci katını hastane için hazırladı. Gar’daki kendilerine tahsisli misafirhaneleri hastane çalışanlarına tahsis etti. Gerek görülen köyler, mahalleler karantinaya alınıyor. Durum göründüğünden de kötü çünkü artık hastaneye gelen pozitif hastalar karantinaya alınmıyor, ilaç yazılıp evlerinde kendi kendilerini karantinaya almaları söyleniyor.

Geçtiğimiz gün Aşağıköy’de 4 pozitif vaka çıkmıştı ve hastaneye yatırıldılar, ardından bu pozitif vakaların biri köyün gençleri ile yaklaşık 15 genç ile pikniğe gitmesi sonucu köydeki vaka sayısı artma şüphesine karşın karantina altına alınmıştı. Ardından bu 4 pozitif vakanın 3’ü 4-5 gün sonra hastaneden taburcu edildi ve kendi imkanları ile köylerine gönderildi. Hatta girişte polis barikatına takılan bu kişiler tekrar hastaneye gelip hastane tarafından taburcu edildiklerine karşı evrak alıp tekrar köylerine döndüler ve bu kişiler minibüs ile köylerine gidip geldiler. Evlerinde karantinalarının devam edileceği öğrenildi.

Yani ortalıkta virüs taşıyıcıları çok rahatlıkla gezebiliyor. Yani heran minibüste, markette, eczanede Koronavirüslü biri ile karşılaşmanız mümkün o yüzden gerçekten işi olmayanlar zorunlu olmadıkça evlerinizden çıkmayınız.

Bu haftalar virüsün en üst seviyeye çıkması bekleniyor, hükümet bir takım önlemler alıyor, alınan önlemlere lütfen uyunuz, vatandaşlarımıza büyük görev düşüyor. Bir aile evde karantinaya alınıyor, bu kişi ertesi gün kahvaltıya komşusunu davet ediyor, umreden gelmiş evde karantinada kalması gerekiyor fakat konu komşusunu davet edip evde Mevlit okutuyor. İnsanlarımızın biraz duyarlı, anlayışlı olması gerekir. Biliyorum 20 yaş altı ve 65 yaş üstü vatandaşlarımız evlerinde bunaldılar ama herkes için sabır etmelisiniz. Bir İtalya, bir İspanya, bir Amerika’ya bakın binlerce ölüm empati kurunuz biraz, elbette geçecek bu günlerde.

Gerçekten ortalık çok tehlikeli yangın yeri, bizim Valiliğimizde bir takım önlemler almaya çalışıyor. Özellikle giriş çıkışlardaki ateş ölçümleri ve iller arasındaki giriş çıkış yasakları çok iyi oldu. Çünkü çevre illerimiz yangın yeri, her şeye rağmen diğer büyük illere bakıldığında ilimiz gerçekten iyi durumda ama yine de her kişi tehlike altında.

Valilik Vefa Sosyal Destek Grubu, İl Sağlık Müdürlüğü, Devlet Hastanemiz, sağlık çalışanları, Emniyet mensupları başta olmak üzere birçok kurum gerçekten bizim sağlığımız için çalışıyor fakat vatandaşlar ve basın gerektiği şekilde bilgilendirilmiyor, şeffaf olunmuyor, ben kendi araştırmalarım ile rakamları yazdım ve 3-5 aşağı yukarı bir çoğuda doğru.

Osmaneli Belediye Başkanı Münür Şahin, alabildiği ve tespit edebildiği şekilde şeffafça çıkıp pozitif vaka ve karantina rakamlarını açıkladı. Diğer Belediye Başkanlarından da aynı hassasiyeti bekliyoruz, aslında Valimiz Bilal Şentürk, kamuoyunu aydınlatacak bilgileri basın ile paylaşmalıdır. Tabi Valimiz bağış kampanyasından, yapılan yardımlardan, 112’nin aranıp istenen mavi kanatlı muhabbet kuşlarını basınla paylaşmaktan vakit bulursa, elbette kamuoyuna Koronavirüsle ilgili ilimizin ne durumda olduğunu anlatacaktır.

Kalın sağlıcakla, lütfen hem kendiniz, hem de sevdikleriniz için evinizde kalınız.

Editör: TE Bilişim