Cafer Elmas

Birçok kurum ve kuruluşta süren FETÖ soruşturması kapsamında, Bilecik'te de bazı  gözaltına alınanların FETÖ'nün kullandığı ByLock mesajlaşma sistemini kullandığı belirlendi. Özelikle meslekten ihraç edilen, gözaltına alınan, tutuklanan Polis  ve Adliye görevlilerinin ByLok uygulamasını indirip kullandığı ve ifadelerinde devamlı bu uygulamayı kullandıkları iddia edildi.

MİT'in deşifre ettiği kriptolu haberleşme ağı ByLock'taki FETÖ militanlarına gözaltılar devam ediyor. Bir çok kurum ve kuruluştaki kripto FETÖ'cü tutuklanarak, yargılanmalarına başlanmıştı. Gözaltına alınan bu kişilerin, FETÖ'nün kullandığı ve 50 bin kişiyi bulan ByLock haberleşme ağındaki isimler arasında bulunduğu için gözaltına alındığı öğrenildi.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından, FETÖ üyelerinin kendi aralarında kullandıkları kriptolu haberleşme sistemi ‘ByLock’ istihbarat birimleri tarafından incelemeye alınarak deşifre edildi. İstihbarat birimleri, tüm ByLock kullanıcılarını 3 kategoriye ayırdı. Kırmızı, turuncu ve mavi liste adı verilen kategorilere göre de gözaltı işlemleri başlatıldı.

FETÖ/PDY’nin gizli yazışmaları için kullandığı ByLock’u deşifre eden istihbarat birimleri, uygulamayı kullananlar üzerinden ‘kırmızı’, ‘turuncu’ ve ‘mavi’ liste oluşturdu. ‘Kırmızı’ listedeki isimlerin, FETÖ ile yüzde 99 bağlantısı olduğu raporda yer aldı

FETÖ/PDY üyelerinin kullandığı anlaşılınca istihbarat, Türkiye’de kriptolu haberleşme sistemi ByLock yüklü hatları 3 kategoride tasnifledi. Uygulamayı yoğun kullandığı tespit edilen ve kullanıcı kimlikleri de belirlenenler, kırmızı listede yer aldı. “Hata payı en az liste” notu düşüldü. Turuncu listede, uygulamanın kullanıldığı ama kullananın net tespit edilemediği hatlar yer aldı. Mavi liste, uygulamayı kullanmış olabileceklerden oluştu. “Önemsiz bir hat, önemli bir başkasınca kullanılmış olabilir” denilen raporla, binlerce kişi soruşturuldu, gözaltına alındı.

Bilecik'te de FETÖ soruşturması  kapsamında  göz altına alınan ve tutuklanan kişilerin özellikle Polis ve adli çalışanların ByLock  programı kullandığı yönünde ifadelerinde karşılarına çıktığı öğrenildi.

BYLOCK: ŞİFRELİ YAZIŞMA

BYLOCK resmi olarak Google Play Store’da olmayan anlık bir mesajlaşma uygulaması. WhatsApp, Viber ve Tango uygulamaları gibi çalışıyor. Ancak ByLock’un en büyük farkı şifreli ve kriptolu yazışmaların yapılmasına olanak sağlaması. ByLock üzerinden yapılan yazışmalar, sadece mesajı gönderen ve alan kişiler tarafından belirlenen şifre girildiği takdirde görülebiliyor. Aksi halde yazışmaların okunması ve ele geçirilmesi mümkün olmuyor. Eagle uygulaması da güvenlik düzeyi yüksek mesajlaşma seçeneği sunuyor. Farklı şifreleme yöntemleri ile haberleşme sağlanıyor.

Editör: TE Bilişim