Kıymet Aslan
   

Afetlerde yaşanan can ve mal kayıplarının en aza indirilmesi, toplumun tüm kesiminin afetler konusunda bilinçlendirilmesi eğitimlerle mümkün olduğunu gören Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ülke genelinde, “ Afete Hazır Türkiye Bilinçlendirme ve Eğitim Projesi” başlattı.

Bu kapsamda Bilecik’te de yaşanabilecek afetlere karşı  bilinçlendirme çalışmaları yürütülüyor.  5 yıl yürütülecek olan proje de Afete Hazır Aile, Afete Hazır Okul,  Afete Hazır İşyeri, Afete Hazır Gönüllü Gençler şeklinde 4 ayak yürütülecek.

“AFETE HAZIR AİLE” ETABI 15 EYLÜLDE SONA ERECEK

Projenin ilk ayağı olan “Afete Hazır Aile” etabının eğitimleri 15 Eylülde sona ereceği öğrenildi.  Böylece “Afete Hazır Okul”  kısmının eğitimlerine başlanılacak.  2 etabın çözüm ortağı ise Milli Eğitim Müdürlüğü olacak. “Afete Hazır Okul”  etabında il genelindeki okullarda öğretmenler ve yöneticiler dahil edilerek afetlerle ilgili bilgilerin aktarılması gibi eğitimi kapsıyor.

Bilecik  Afet ve Acil Durum İl Müdürlüğü,  Sivil Savunma ve Yönetim Hizmetleri Şube  Müdürü  Mehmet Hayri Demirel, Afete Hazır Aile etabıyla ilgili ve sürece ilişkin bir çok konuda gazetemize açıklama yaptı.

“Çözüm ortağımız Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olduğu için projeyi İl Müdürlüğü ile yürüttük. Sivil Toplum Kuruluşlarına, ilçelerde bunları kaymakamlıklarımız yürütüyor. Hayat Boyu Öğrenme kapsamında, İŞKUR’un meslek edindirme kurslarına katılan kursiyerlere  eğitimler verildi.

Eğitimlerimizin amacı afetlere ve acil durumlar konusunda  farkındalık oluşturmak, afetleri korkuyla beklenen bir felaketten, başa çıkılabilir bir olguya dönüştürmek ve yeterlilik bilincinin toplumun tüm katmanlarında yerleştirilmesini sağlamak olacak. Önemli olan burada toplum olarak afeti bilmemiz lazım, deprem kuşağındayız. Bilecik’in 1. Bölge deprem kuşağı içinde olan Osmaneli, Gölpazarı, Yarhisar, 2. Dereceye Bilecik merkez, Bozüyük, Pazaryeri, Söğüt, Yenipazar, İnhisar, Dodurga, Küplü giriyor. Geçtiğimiz haftalarda Bozüyük’te yaşanan depremde can ve mal kaybı olmadı ama halk panikledi, bu eğitimlere ihtiyaç olduğu buradan görülüyor, verilen eğitimler sayesinde  depremle ve  doğal afetlerle yaşamasını öğreteceğiz. “dedi.

Demirel, Projenin İl genelindeki tanıtım ayağında verilen eğitim sayısı 340-400 olduğunu kaydederek, daha fazla eğitimin yapılabileceğine fakat tatil aylarına denk gelmesi ve kursların azalmasından dolayı sayıyı düşürdüğünü söyledi. İstenilen sayıya 5 yıllık bir proje olduğu için rutin olarak eğitimlerin devam etmesiyle ulaşacaklarını  belirtti. Ayrıca işyerlerinden talep gelmesi durumunda da sivil savunmayı, tahliye ve yangın söndürme eğitimlerini de yürüttüklerine dikkat çekti.

PROJENİN  ÇÖZÜM ORTAKLARI

Projenin uygulanması ve yaygınlaştırılması aşamalarında Bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler, meslek odaları, üniversiteler ve STK’ların imkân ve kapasiteleri değerlendirilmesi olarak planlandığı öğrenildi.

Çözüm ortaklarından, tanıtım, eğitmen, eğitim mekanı, eğitim içeriği, lojistik, sponsorluk, gönüllü desteği, veri depolama, paylaşma ve değerlendirme, kaynak sağlanması konularında destek bekleniyor.

Bilecik’te Ana Çözüm ortağı, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, diğer çözüm ortakları ise, Müftülükler, yerel yönetimler, Belediyeler Birliği, ildeki afetlerle ilgili çalışan akredite STK’lar (AKUT gibi) kent konseyleri ve kamu dernekleridir.

“AFETE HAZIR AİLE” KAMPANYASI

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının yürüttüğü” Toplum Kalkınmasında Gönül Elçileri” ve “Aile Eğitim Programı” (AEP) eğitimlerinde 81 ilde görev alan eğitmen ve gönüllü personel aracılığıyla aile ve bireylere ulaşılacak.

Milli Eğitim Bakanlığı, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü’nde devam eden Yangın Eğitim Programlarına katılan birey ve ailelere verilen çeşitli eğitimler içinde afet bilinci eğitimleri sağlanacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İŞKUR Genel Müdürlüğü’nce düzenlenen meslek edindirme kurslarına katılan birey ve ailelere verilen çeşitli eğitimler içinde afet bilinci eğitimleri sağlanacak.

Okullar, İl Proje Sorumlusu tarafından duyurusu yapılan belirli gün ve haftalarda okul aile birliği toplantıları ve etkinlikler kapsamında eğitimler düzenlenecek. Okul-veli görüşmeleri ve okul-aile birliği toplantolarında konunun gündeme getirilmesiyle ailelerin bu konudaki farkındalığın arttırılması için eğitimler gerçekleştirilecek.

Diyanet işleri Başkanlığı desteği ile müftülüklerde belirli gün ve haftalarda, Cuma hutbelerinde birey ve aile olarak afete hazırlıklı olmanın önemi ve bu konuda eğitim almanın gerekliliğinden bahsedilerek halkın eğitimlere katılması teşvik edilecek. Ayrıca yurt genelinde 970 il ve ilçe müftülüğü personeline ve müftülükler bünyesinde açılan kurslara katılanlara da afet bilinci eğitimler verilerek daha çok vatandaşa ulaşılması sağlanacak.

Belediyeler bünyesindeki aile yaşam merkezi, kültür merkezi, vb sosyal tesislerde düzenlenen  kurslar ve meslek edindirme kurslarına katılan kişilere afet bilinci eğitimlerinin verilmesi planlanıyor.

Muhtarlar aracılığıyla proje ve kampanyalar hakkında halka bilgi verilmesini, eğitimlerin duyurularının yapılmasını, belirli gün ve haftalarda mahalle bünyesinde etkinlikler düzenlenerek eğitimler verilmesi planlanıyor. Böylece  bazı bakanlıklara bağlı il müdürlüklerinin projede görev verilerek Bilecik’te de Afete Hazır Aile Kampanyasının birey ve aileler afetlere hazırlanması sağlanacak.

AFETTEKİ İLK 72 SAATİ PLANLAYIN!

Türkiye genelinde projenin insanlar üzerindeki  hedefin 1 milyon olduğunu söyleyen Sivil Savunma ve Yönetim Hizmetleri Şube  Müdürü  Mehmet Hayri Demirel, afetin ilk 72 saatine vatandaşların hazırlıklı olmaları gerektiğine dikkat çekti ve eğitimlerinde bu kapsamda da yürütüldüğünü açıkladı.

Afet için afet sonrası ilk 72 saati planlama önemli çünkü ilk kritik saat 72 saattir. Bu zaman diliminde size ulaşılması, yardımın gelmesi zaman alır. 72 saat kendi başınıza afetle mücadele etmeniz gerekebilir. O yüzden ilk 72 saat mücadele etmenin yollarını bilmek gerekir. Giysi, yiyecek gibi temel ihtiyaçların planı yapılmalıdır. Kargaşanın olmasını göz önünde bulundurularak, yapılan yardımların, müdehalenin ulaşılamaması gibi durumlarda başa çıkmanın yolunu her birey öğrenmelidir. İlk 72 saat gıda ve yiyecek yardımlarının yapılmasından ziyade hayat kurtarma öncelikleri oluşuyor. İlk 72 saatin önemi buradan geliyor. Afet anı ve sonrası dikkat edilecek noktalar çok önemli, bireylerin bilinçli olması  bu konularda çok önem arz ediyor.

Başa gelebilecek afetlerde bireylerin  aile planı yapmaları gerekiyor. Örneğin çocuklar okulda, eş evde –işte böyle bir durumda afet anında bir araya gelmek zor. Bunun için ne yapmak gerekiyor?  Başka bir ilde ailedeki her bireyin ulaşabileceği bir şahıs belirleyerek, durumunun iyi olduğuna,  güvende olduğuna ilişkin bilginin verilmesi,  depremde nerede buluşalım sorularına ev içinde aile bireyleri cevap aramalıdır. Buluşma noktası tespit edilebilmelidir. Afet anında ve sonrası bu planları yapamazsınız. Afet öncesi bu planların yapılması, böyle bir durumda bu planların yapılmasındaki önemi anlaşılacaktır. ”diyerek afet öncesi planların yapılması gerektiğine dikkat çekti.

“HAYAT KURTARACAK OLAN EĞİTİM SADECE 1 SAAT”

Proje ile bireylerin konuya ilgisini çekerek tutum ve davranış değişikliği yaratılabilmesi riskin birey nezdinde alacağı 1 saat eğitim sayesinde hayatların kurtarılabileceğine dikkat çekildi.

Mehmet Hayri Demirel, iletişim çalışması ile bireyin “Durumunun farkına varması, tutum değiştirmesi, nasıl davranacağını öğrenmesi, davranış değişikliğinde bulunması ve afetlere karşı eğitim alarak gönüllü olmasını sağlamak hedeflerimiz arasındadır.

Bizim vatandaşlarımızdan istediğimiz konu, yaptığımız ve yapacağımız eğitimlere katılsınlar. Biz halkımız için düzenlenen eğitimlere zoraki topluyoruz, bir yerde eğitim varsa gelelim, öğrenmeye çalışalım, eğitimler için herkes gönüllü olsun. Öğrenmezsek kaybeden yine vatandaş olacağı bilinciyle hareket etmelerini ve yapılacak olan eğitimlere katılmalarını bekliyoruz. Bilecik’te  afet bilincini oluşturalım. ” diye seslendi.

2. Etap olan “Afete Hazır Okul” Kampanyası Eylül ortalarında  başlaması için, önce projeyi Bilecik genelinde yürütecek  olan teknik eğitimcilerin kurs görecekleri, ardından  sertifika almaya hak kazanmasıyla  2. Etap ayağına geçileceği öğrenildi.

 

Editör: TE Bilişim