Koronavirüs ile mücadele kapsamında başlatılan “Toplum Tarama Çalışması” ile 81 kentte antikor testlerine başlanırken, bu paralelde Bilecik’te toplamda 600 kişinin teste tabi tutulacağı öğrenildi.

Sağlık Bakanlığı ve TÜİK tarafından ilimizde rastgele belirlenen adreslere giden ekipler, kişilere onaylarını alarak PCR olarak adlandırılan Covid-19 testi yapıp kandaki antikor düzeyini kontrol etmeye başladı. Antikor testinin yanı sıra eşzamanlı olarak, sürüntü yöntemi ve kan alma işleminin de gerçekleştirildiği gelen bilgiler arasında yer aldı.

Diğer yandan Bilecik genelinde teste tabi tutulan 600 kişiyle ilgili aktif vaka olup olmadığı, hastalığı geçirip geçirmediği ve bağışıklık durumu ayrı ayrı raporlanacak.

Antikor testi nedir?

İnsanlar hastalığa yol açan virüsler gibi yabancı bir patojene maruz kaldıklarında vücutta kan ve dokularda yaşayan antikorlar üremeye başlar. Bu proteinler virüse yapışarak kendisini kopyalamasını ve enfeksiyonun vücutta daha fazla yayılmasını engeller. Böylece virüsü yok eder. Antikor testi ile vücudun bu antikorları üretip üretmediğine bakılıyor. Bu antikorların tespit edilmesi kişinin çok büyük ihtimalle Koronavirüs geçirdiğini gösteriyor.

Bilecik’in de aralarında bulunduğu 81 ilde rastgele seçilmiş hanelerde uygulanmaya başlanılan antikor testi ile Türkiye’de Koronavirüse karşı bağışıklık kazanılıp kazanılmadığı tespit edilmeye çalışılacak ve bu çalışmalar raporlanacak.

Editör: TE Bilişim