Hürriyet Gazetesi’nden Hacer Boyacıoğlu Bilecik’in genç ve dinamik kadın girişimcilerini gazetenin İK sayfasına taşıdı.

TOBB Bilecik Kadın Girişimciler Kurulu Üyeleri; Bahriye Karaçayır, Vildan Öztürk, Nermin Erçolak, Hatice Başkaya, Nedime Filiz Eğilmez, Şermin Kahraman, Özlem Levent, Nihan Arıç, Meryem Özen İncik, Gaye Kaplan, Tuğba Akbaş İbiş ile röportaj yapan Baoyacıoğlu, “Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), 2007 yılında kadın girişimci potansiyelinin geliştirilmesi, daha donanımlı hale getirilmesi ve girişimcilik kültürünün gelişmesine öncülük etmek üzere TOBB Kadın Girişimciler Kurulu’nu (KGK) kuruluşunu anlattığı yazısında, “TOBB KGK, Türkiye’nin 81 ilinde girişimcilik ekosistemini kadınlar için daha elverişli hale getirmek için her yıl yüzlerce faaliyet gerçekleştiriyor. TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun kadınların iş dünyasında hak ettikleri yeri almalarını sağlamak için kurduğu TOBB KGK sayesinde kadınlar arasında girişimciliğin bir kariyer seçeneği olarak önemi her geçen gün artıyor. 7 bin üyesi ile Türkiye’nin en geniş kadın girişimci ağı olan TOBB KGK’nın kurul üyeleri iş kadınları, profesyonel yöneticiler, girişimcilik konusunda akademik çalışma yapan akademisyenler ile bu sahada bölgesel ya da ulusal ölçekte faaliyet yürüten sivil toplum kuruluşu yöneticilerinden ve girişimciliği destekleyen kamu kurum ve kuruluş temsilcilerinden oluşuyor. Kadın Girişimciler Kurulu’nun Türkiye’nin 81 ilinde temsilcilikleri bulunuyor. TOBB İl Kadın Girişimciler Kurulları seçimle iş başına gelen 15 kişilik yönetim kurulundan oluşuyor. Biz de Hürriyet İK olarak her pazar, bir ilimizdeki Kadın Girişimciler Kurulu ile görüşerek kurulların ildeki girişimcilik ekosistemine katkılarını ve KGK yöneticilerinin hikâyelerini anlatıyoruz. Bu hafta Bilecik’deyiz.” girişini yaptığı yazısında göz doldurucu ifadelere yer verdi.

Hürriyet Gazetesi İK’da Hacer Boyacıoğlu’nun yaptığı haber şu şekilde oldu:

TOBB Bilecik Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Şermin Kahraman, çocukları büyüdükten sonra iş hayatına girmiş ve uzun süre medyada görev almış. Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Bölümü mezunu olan Kahraman, “Bir-iki yıl inşaat mühendisliği yaptım. Çocuklar olunca ayrıldım. Çocuklar ABD’ye gidince, yine birşeyler yapmaya başladım. Ufuk Güldemir de aile dostumuzdu. ‘Sen niye evde oturuyorsun’ deyince geldim. Habertürk’ün ilk kurucularından oldum. Uzun süre çalıştım. Sermaye de çok yoktu, gazete kapandı ve televizyon devredildi. Ben de ayrıldım” diyor.

LAVANTA BAHÇESİ KURUYORUM

Ayrıldıktan sonra ise aile şirketinde çalışan Kahraman şunları söyledi: “İstanbul’da yaşıyorum. Suni deri, suni kösele ve kuagüle üzerine çalışan bir fabrikamız var. Fabrikaya geldim. Ağabeyim de IBM’den emekli olunca, o da geldi. Birlikte çalışmaya başladık. Ciromuzu artırdık. Fabrikayı genişlettik. Her türlü Ar-Ge için çalışıyoruz. Valimiz Bilal Şentürk ve Tarım İl Müdürü Necmettin Yoldaş’ın organizasyonlarıyla köylerle buluşmaya başladım. ‘Ben niye birşey yapmıyorum’ derken, lavanta bahçesi kurma fikri oluştu. Ulupınar Köyü’nde lavanta bahçesi kuracağız ve köyü güzelleştireceğiz. Evleri boyayacağız, köy hamamını restore edeceğiz. Köydekilerin ürünlerini rahatça satabilmesini ve köyün güzelliklerini yaşamalarını istiyorum.”

FİNANSAL OKUR YAZARLIK EĞİTİMİ VERECEĞİZ

Kadın Girişimciler Kurulu ile tanışmasının ise tesadüfen olduğunu kaydeden Kahraman, kurulla ilgili projelerini de şöyle anlattı: “İstanbul’da tesadüfen bir toplantıda İstanbul TOBB İstanbul Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Hatice Dinçkal Bal’la tanıştım. Sohbet sırasında ‘Siz niye üye değilsiniz’ deyince, maceram başladı. TSO Başkanımız Şükrü Keskin ile görüşerek üye oldum. Seçimlerde de aday oldum ve başkan seçildim. Buradaki kadınların hepsi iş kadını ve Bilecik için sürekli üreten insanlar. Önümüzdeki dönem içinse çok çalışmamız var. Kadın girişimcilere ve girişimci adaylarına finansal okur yazarlık eğitimleri vermek istiyoruz. Çünkü insan ne kadar bilirse bilsin, bir yerde tıkanıyor. Bunu aşmak istiyoruz. Ayrıca girişimcilik mali destek programı kapsamında, Osmaneli Belediyesi ve Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası ortaklığında kalkınma ajansına proje sunduk. Bir girişimcilik merkezi kuracağız. Kadınlar için kuluçka merkezi kuracağız. Eğitimler verilecek. Toplam 530 bin liralık bir projeden bahsediyoruz. Bize tüm bu süreçlerde destek veren TOBB’a TSO Başkanımız Şükrü Keskin’e, Genel Sekreterimiz Özgür Erdem’e ve oda sekreterimiz Yasemin Kapukaya’ya teşekkür etmek istiyoruz.”

TOBB BİLECİK KADIN GİRİŞİMCİLER KURULU ÜYELERİ ANLATTI

Nasıl girişimci oldular?

Hatice Başkaya:

1968 Eskişehir doğumluyum. Maliye mezunuyum. 1991 yılında bankacılığa başladım. Bursa, Eskişehir, Kütahya ve Bozöyük’te banka şube müdürlüğü yaptım. 2019 yılında ise ayrıldım ve finansal danışmanlık yapmaya başladım. Kadın girişimcilerle hep iç içeydim. Rol modeli olabilmek için, bu kurulda yer almayı görev edindim. Hiç vazgeçmedim. Güçlü kadınlar, güçlü Türkiye hedefinin anahtarı diye düşünüyorum.

Özlem Levent:

1978 Bozöyük doğumluyum. 2000 yılında evlendim, iki çocuğum var. 2010 yılında girişimcilik ve meslek edinme dersleri alarak, güzellik salonu açma fikrini hayata geçirdim ve merkezimi açtım. İlk açtığımda ticarete dair hiçbir fikrim yoktu. Ama birşeyler yapma isteği hep içimdeydi. Eşim de çok destekledi. Maddi olarak da destek oldu ama kısa süre içinde o maddi desteğe ihtiyacım kalmadı. Kendisine teşekkürüm sonsuz, bu sayede ayakta kaldım. 2014 yılında Bilecik’te bir şube daha açtım. Toplam 9 yıldır güzellik merkezim var ve 12 kişiye istihdam sağlıyorum. 2013 yılından bu yana da kadın girişimciler kurulundayım.

Tuğba Akbaş İbiş:

1983 doğumluyum. İki oğlum var. İş güvenliği uzmanıyım. 2004 yılında insan kaynakları uzmanı olarak iş hayatına başladım. 13 yıl insan kaynakları uzmanlığı yaptım. Daha sonrasında ise bireysel danışmanlığa geçtim. Bir ortağımla danışmanlık şirketi kurduk. İnsan kaynakları, sosyal güvenlik ve finans üzerine çalışıyoruz. Bu bölgede böyle bir firma yok. Bilecik için bir ilk. Beni sürekli ‘cam tavanla test eden yöneticilerime de’ teşekkür ediyorum. Bu sayede tavanı kırdım. Niye bu teşekkürü ediyorum, çünkü iş hayatında ne kadar başarılı olursanız olun, belli bir noktayı geçmenize izin vermeyen yöneticiler var.

Nedime Filiz Eğilmez:

1966 Bursa doğumluyum. 1996 yılında ‘ne iş yapabilirim’ diye bakarken, bir güzellik merkezi kurmaya karar verdim. 2007 yılında ise devrettim. 1998 yılında babamı kaybedince ise aile işlerini de üstlendim. Bilecik’te bir kız öğrenci yurdu açtım. Ayrıca buna bağlı olarak bir kafe restoran açtım. Arada da ekmek fırını işletmeciliği yaptım. 2015 yılında bir arkadaşımla eğitime yöneldik. Kişisel gelişim üzerine çalışıyoruz. Şu anda sınavlar ve kişisel gelişim üzerine eğitimler veriyoruz. 200 küsur öğrencimiz var, 15 tane öğretmenimiz var.

Bahriye Karaçayır:

Eskişehir doğumluyum. Giyim bölümü mezunuyum. Birkaç yıl giyim

sektöründe çalıştıktan sonra, eşimle bir gıda şirketi kurduk ve Bilecik’e geldik. Gıda

üzerine distribütörlük yapıyoruz. Halen bu şirket devam ediyor. Aynı zamanda öğrenciler için bir apartımız var ve onu işletiyorum.

Nihan Arıç:

1978 Eskişehir doğumluyum. Mimarım. 2005’ten bu yana serbest mimar olarak çalışıyorum. Birçok projede yer aldım. Aynı zamanda Mimarlar Odası’nda görev alıyorum. TOBB bünyesinde de önce genç girişimcilerle başladım ve buraya geldim.

Meryem Özen İncik:

1978 istanbul doğumluyum. İstatistik mezunuyum. 13 yıl özel setörde insan kaynaklarında çalıştım, bunun 9 yılında yöneticiydim. Evliyim ve bir çocuğum var. Özel sektörde bocalama yaşayınca, kişisel gelişime yöneldim. Hep de merakım vardı. Kişisel gelişim eğitimleri aldım ve bunu profesyonel düzeye taşıdım. Şu anda kişisel gelişim ve yaşam koçluğu üzerine eğitimler veriyorum. Çeşitli derneklerde yöneticiliklerim var. Sosyoloji son sınıf öğrencisiyim.

Gaye Kaplan:

1983 Şırnak doğumluyum. Evliyim iki oğlum var. İşletme mezunuyum ve bir süre mümessillik yaptım. 2011 yılında ise Kaplan Medikal’ı kurduk. 200’e yakın eczanenin ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Eşimle beraber en büyük hayalimiz kendi markamızı kurmak. Bunun için de Mabe markasını oluşturduk. Bundan sonraki hedefimiz ise, kendi markamızın ürünlerini satmak.

Vildan Öztürk:

1982 İstanbul doğumluyum. Halkla ilişkiler mezunuyum. Evliyim ve bir çocuğum var. 13 yıl bir firmada personel sorumlusu olarak çalıştım. Eşim işyeri açınca onunla beraber çalışmaya başladım. Açık hava reklamcılığı üzerine çalışıyoruz. KOSGEB girişimcilik eğitimini tamamladıktan sonra ise, bir günde takı ve aksesuar mağazası açmaya karar verdim. 4. günde de açtım. Halen mağaza da, açık hava reklamcılığı da devam ediyor.

Nermin Erçolak:

1957 Afyon doğumluyum. 7 kızkardeşiz. Büyük ablam memur, diğerleri üniversite mezunu. Hepimiz de iş hayatındayız. Evlenip Bilecik’e yerleşince, mimarlık üzerine kendi büromu açtım. Mimarlık hizmetlerini sürdürürken, bir gün tesadüfen bir okul arkadaşıma rastladım ve o gece müteahhit olmaya karar verdim. Bir okulla başladım ve devamı geldi. Müteahhitlik dünyası erkek dünyası ama ben başardım. 38 tane iş bitirdim, 18 yıl sürdü. Halen mimarlığa devam ediyorum. Aynı zamanda Ticaret ve Sanayi Odası Meclis üyesiyim.

Editör: TE Bilişim