CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, Et ve Süt Kurumu (ESK) tarafından besilik hayvan yetiştiricilerine dağıtılmak üzere ithal edilen hayvanlar hakkında Bilecik ve Diyarbakır illerinden gelen şikayetler doğrultusunda raporları olduğunu ve bununla ilgili bir Meclis Araştırması kurulması gerektiğini söyledi.

Daha önce gündeme getirmiştik

Daha önce “Besici İsyanda” başlığı altında gündeme getirdiğimiz haberimizde Türkiye Et ve Süt Kurumu Müdürlüğü Kırmızı Et Birliği Derneği’nden hayvan alan besicilerin dertli olduğunu belirtmiştik.

Gazetemize konuya ilişkin konuşan Bilecikli besici Kemal Eğilmez, Türkiye Et ve Süt Kurumu Müdürlüğü’nce, Kırmızı Et Birliği Derneği’nce Romanya’dan 60 adet hayvan satın aldığını ve gelen hayvanların kendilerine gelen tebligatlarda söylenenlerin aksine farklı orijinde geldiğini iddia etmişti.

Aradan geçen zaman sürecinde besici Eğilmez, ithal ettiği 60 sığırdan 17’sinin hastalanarak ölmesi sonucunda ise Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü’ne bir dilekçe yazarak zararının karşılanması gerektiğini bildirmişti.

Bunun üzerine açıklamada bulunan Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Bülent Tunç ,“ölen hayvanlar için tutanak tutuyoruz. Devletin veterinerleri gerekli tutanakları tutuyor. Durumu ESK’ya bildiriyoruz. Biz birlik olarak bugüne kadar 4 yazı gönderdik. ESK yetkilileri yakından ilgileniyorlar. Hem tespit konusunda hem de ölen hayvanlardan alınan kan numuneleri tahlil ediliyor. Sonuçlar her şeyi ortaya çıkaracak. Bu hayvanlar hasta olarak mı geldi, getirildi? Bunlar hepsi ortaya çıkacak. Devletin görevlendirdiği veteriner hekim, hayvan alınan ülkeye giderek sağlık kontrollerini yapıyor. Veteriner hekim onayı olmadan bu hayvanların ithal edilmesi mümkün değil. Bu hayvanlar ülkeye girmeden bir kez daha sağlık kontrolünden geçiriliyor ve ondan sonra millileştiriliyor. Bu nedenle sabırla kan tahlili sonuçlarını bekliyoruz. Üreticilerimiz merak etmesinler. Zararları karşılanacaktır” demişti.

Meclise Araştırma önergesi sunuldu

Konuyla ilgili araştırma önergesini TBMM’ye sunan Akın, Diyarbakır ve Bilecik’teki besicilerin konu hakkında şikayetçi olduğunu belirterek hayvan hastalıkları konusunda toplumda ve sektörde ciddi bir kaygı yarattığını söyledi. Milletvekili Akın, Balıkesir’de de besicilerin Et ve Süt Kurumu aracılığıyla ithal ettiği hayvanlarda benzer durumlar olduğunu aktararak verdiği önergede şunları teklif etti:

“Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 45. Maddesi hayvancılıkla uğraşanların korunması hükmüne yer vermiştir. Anayasa’nın hükmüne göre; “Devlet, tarım arazileri ile çayır ve meraların amaç dışı kullanılmasını ve tahribini önlemek, tarımsal üretim planlaması ilkelerine uygun olarak bitkisel ve hayvansal üretimi artırmak maksadıyla, tarım ve hayvancılıkla uğraşanların işletme araç ve gereçlerinin ve diğer girdilerinin sağlanmasını kolaylaştırır. Devlet, bitkisel ve hayvansal ürünlerin değerlendirilmesi ve gerçek değerlerinin üreticinin eline geçmesi için gereken tedbirleri alır.

Et ve Süt Kurumu besilik hayvan yetiştiricilerine dağıtmak üzere hayvan ithal etmektedir. Kurum tarafından ithal edilen besilik hayvanlarda ölüm oranlarının artması ciddi bir sorun olmaya başlamıştır. Üretici ciddi bir mağduriyet yaşarken, hayvan hastalıkları konusunda sektörde de ciddi bir kaygı yaşanmaktadır. Diyarbakır’daki, Bilecik’teki yetiştiricilerin şikayeti üzerine Et ve Süt Kurumu tarafından ithal edilerek üreticilere dağıtılan hayvanlarda ne kadar kayıp yaşandığını tespit etmek için bir komisyon kurmasına rağmen hayvan ölümleri sonrasında da devam etmiştir. Bakanlık tarafından da kabul edilen hastalıklar bugün hala üreticiyi mağdur etmektedir.

Balıkesir’de de Et ve Süt Kurumu aracılığıyla ithal edilen hayvanlarda veteriner muayenelerinde inspeksiyonda, halsizlik, ateş, öksürük, burun akıntısı tespit edilerek tarafından raporlaştırılmıştır.

Et ve Süt Kurumu tarafından ithal edilen hayvanların hastalıklı olup olmadığının incelenmesi, besicilerin mağduriyetlerinin giderilmesi ve bu konuda öneriler geliştirilmesi amacıyla Anayasanın 98, TBMM İç Tüzüğünün 104 ve 105. maddeleri uyarınca bir Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz.”
 

Editör: TE Bilişim