Bilecik Belediyesi ve Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı işbirliğinde gerçekleştirilen Marka Değerleriyle Bilecik Sempozyumu’nda Bilecik’in turizmdeki yeri ve önemi konuşuldu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı İnanç Özçakmak, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Kültür Komite Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyesi  Erdal Çeri ve TÜREB Turist Rehberler Birliği Başkanı Ahmet Zeki Apalı, BEBKA Genel Sekreteri İsmail Gerim moderatörlüğünde Bilecik’in turizm değerleri ve gelişimi noktasında değerlendirmelerde bulundular.

Konuşmacıların ortak değerlendirmesi olarak Bilecik’in kırsal, eko turizm alanında öz değerleriyle ön plana çıkması gerektiği ve kırsal kesime de bu anlamda verilen desteklerin arttırılması yönünde oldu.

ÖZÇAKMAK, “BİZİM BİLDİĞİMİZ FAKAT DÜNYANIN BİLMEDİĞİ BÖLGELERİMİZİ TURİZME HAZIRLAMALIYIZ”

Sempozyumun ilk konuşmacısı olan Kültür ve Turizm Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı İnanç Özçakmak, Dünya Turizm Örgütleri’nin verilerine göre dünyada 1.2 milyar turist ve 1.2 Trilyon da turizmden elde edilen bir gelir olduğunu ev 2030 yılında gelişmekte olan ülkelere 1 milyar turist beklendiğini belirterek, “ Dünya genelinin toplam ihracatının %7’sini, hizmet ihracatının ise %30’unu turizm sektörü sağlıyor. Turizm, Türkiye’de 26 sektörü doğrudan ve dolaylı şekillerde etkiliyor. Ziyaretçilerin büyük bir bölümü gelişmekte olan ülkelere seyahat ediyor. Önemli olan bu gelirin ne kadarını, hangi ülkeden, nerelere bekliyoruz?

Turistlerin maliyetlerinin olduğunu da unutmamaız gerekiyor. Turizm anlamında cazip olan yerlerde sadece doğal bozulmalar olmuyor, aynı zaman da özgün kültür de bozuluyor. Bunları önlemek için de neler yapmamız gerektiğini düşünmemiz gerekiyor.

Farklı kültür ve yerlerimizin tanıtımını yapmadan önce bizim bildiğimiz fakat dünyanın bilmediği yerleri tanıtıma hazırlamamız gerekiyor. Bu hazırlama da bir eylem stratejisi gerektiriyor. Bu kapsamda içerisinde Bilecik’in de olduğu  turizm destinasyonu projelerimiz var. Bunların haricinde ürün çeşitlendirmesi, kültür diplomasisi ve yeni teknolojiler de 2018 yılı içerisinde belirlediğimiz stratejiler arasında diyebiliriz.” Dedi.

APALI, “BİLECİK’TE DE KONAKLAMALI BİR TURİZM ANLAYIŞI GELİŞTİRİLMESİ GEREKİYOR”

TÜREB Turist Rehberler Birliği Başkanı Ahmet Zeki Apalı, yaptığı değerlendirmelerde, Bilecik’teki turizmin küçük ölçekli boyutlarda, kırsal turizm anlamında geliştirilmesi gerektiğini belirterek, konaklama sorununun da çözülmesi gerektiğini vurguladı. Şehre özgü değerlerin ortaya çıkartılması gerektiğinin altını çizen Apalı, “2030 yılında dünya çapındaki her 4 kişiden birisinin gelişmiş ülkeleri ziyaret etmelerini bekliyoruz. Bu çok önemli bir rakam ve Türkiye olarak bu ziyartçilere talip olmamız gerekiyor. Bu kapsamda öncelikle özgün değerlerimizi ortaya çıkartmak gerekiyor. Rehberler de bu anlamda ilk ateşi yakan, ilk başlangıcı yapan kişiler olması anlamında önem taşımakta.

Bilecik’in eko turizm alanı ile bağlantılı bir hale gelmesi gerektiğine inanıyorum. Doğal yapısısyla beraber kültürünü de koruması gerekiyor. Bilecik’e baktığımız zaman altyapısını tamamlamış bir il görüyoruz. Üst yapı anlamında devasa yatırımlar yapmak yerine orta düzey işletmecilik yapılmalı. Örneğin büyük oteller ve binalar yerine,  evimizdeki kullanmadığımız odalarımızı gelen turistlerle paylaşırsak, ortak bir alanda yemeğimizi tanıtırsak, sosyal medya alanında da doğru reklam ve gerçekçi, olumlu yorumlarla desteklersek turizm anlamında daha büyük katkıların sağlanacağını düşünüyorum.

İç turizmdeki en büyük sorunumuz ise konaklama noktasında karşımıza çıkıyor. Günübirlik konaklamalarda program çok yoğun oluyor ve ziyaretçiler sürekli bir koşuşturma yaşamak zorunda kalıyor. Bu anlamda Bilecik’te de konaklamalı bir turizm anlayışı geliştirilmesi gerekiyor. Gezdiğimiz yerleri hazmetmek adına bunun çok önemli olduğunu düşünüyorum. Gelen turistlere,  gezdiği yerleri sindirip, başkalarına da  aktarma zamanı bırakmalıyız.

Bilecik’te daha çok özgün bir destinasyon yapılmasının gerektiğine inanıyorum. Bir destinasyondaki en önemli şey, insan kaynağıdır. İnsan kaynağının kendini turizmle özdeşleştirmesi de ayrı bir anlam ve önem taşımaktadır.” İfadelerine yer verdi.

ÇERİ, “EN ÇOK SIKINTI ÇEKTİĞİMİZ KONU  KIRSALIN BOŞALMASI”

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Kültür Komite Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyesi  Erdal Çeri de kırsal kalkınmanın turizme olan etkisine dikkat çeken isimlerden oldu. Bilecik’te genellikle doğa turizminin ön plana çıkması gerektiğini belirten Çeri, “ Bilecik’te bulunan önemli türbeler inanç turizmi sağlıyor. Osmanlı’nın kurulduğu topraklar olması ve gastronomik alanda da öne çıkan bir yer olması da bize gelen öncelikli bilgiler arasında.

Bilecik, Anadolu’da bulunan özel şehirlerimizden birisi. Yaklaşık 10 yıldır Bilecik’te çeşitli aktiviteler yapıyoruz. Örneğin, Osmaneli sık geldiğimiz ilçelerden birisi. Son 3 yıldır Osmaneli’nin Dereyörük köyünde kamp yapıyoruz. Anadolu’ya özgün iklim kuşağı geçişini burada da hissetmek mükemmel bir şey. Osmaneli’nde zeytin ağaçları görüyoruz. Bu Akdeniz iklimi bildiğim kadarıyla Gölpazarı’na kadar sokuluyor.

Bizim en çok sıkıntı çektiğimiz konu ise kırsalın boşalması. Köylerde sadece birkaç amca ve teyzenin dışında pek kimseyi bulamıyoruz. Aksine Bilecik’in gelişmesi gereken kırsal turizm için ise köyde bulunan paydaşlarına ihtiyacı var. Bu kişilerin desteği olmadığı sürece bizim yaptığımız şeylerin pek bir anlamı kalmıyor. Bu nedenle de kırsal kesimin desteklenmesi gerektiğine inanıyorum. Örneğin Bilecik’te Kurşunlu, Kınık ve Harmankaya kesimlerinde bu desteklenmenin olduğunu görüyoruz. Kırsal turizmin gelişmesi için güçlü yanlarımız tespit edilip öne çıkartılması gerekiyor.” Dedi.

BÖLGEMİZE BEBKA DESTEKLERİ

Programın son konuşmacısı olan BEBKA Genel Sekreteri İsmail Gerim ise bölgede yapılan ve yapılması gereken faaliyetler anlamında bilgilendirmelerde bulundu. Kırsal kalkınma konusunda özellikle Kurşunlu, Kınık ve Harmankaya kesimlerinde desteklemelerin yoğunlaştığını kaydetti.

Gerim, şöyle konuştu:

“Bütün çalışmalarımızın en önemli dayanağı, şu anda 10’uncusunu yürüttüğümüz Ulusal Kalkınma Planı. Önümüzdeki süreçte 2019, 2023 yıllarını planlayacağımız kalkınma planı. Bu plan içerisinde tüm bakanlıkların hangi alana eğilmesi ve yönlenmesi gerektiği burada açıkça ifade ediliyor. Bununla beraber bölge için neler yapılması gerekir noktasını da ortaya koymamız gerekiyor. Bu yapacağımız çalışmalarla, 2014,2023 bölge planı çalışmaları da yürütülmüş durumda. Burada da çalışmalar yürütülürken çok sayıda alt komisyonla roluştuurldu. Bunlardan bir tanesi de bugün üzerinde durduğumuz turizm konusu. Bununla ilgili bölgede Turizm Özel İhtisas Destinasyonu oluşturularak ihtiyaçlar tespit edildi ve buna göre de neler yapılması gerektiği ortaya kondu. Bunun üzerine 2010 yılından başlayan desteklerimiz kapsamında, 2011 yılında doğrudan faaliyet desteği dediğimiz çalışmayla bir fizibilite ortaya kondu. Burada da Bilcik’in turizm marka kent stratejik kalkınma planı ortaya kondu. Yaklaşık 400 sayfalık çok kapsamlı bir doküman, çalışmalarımızın kaynağı olarak elimizde mevcut.

2015 yılında, BEBKA tarafından düzenlenen bir Ortak Akıl Toplantısı gerçekleştirdik. İçerisinde yerel dinamiklerin olduğu toplantılar yapıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği ve Türkiye Rehberler Birliği’mni ziyaret ettik. Turizm acentelerine yönelik özellikle 4 kez düzenlediğimiz info geziler yapıldı. Bu çalışmalarla da bölgenin tanınırlığını da daha üst düzeye çekmeye çalıştık. Turizm Profesyonelleri Katoloğu, broşürler ve tanıtım filmleri hazırladık. Bölgeyi tanıtmak amacıyla fuarlar önemli argümanlardan bir tanesi. EMIT, YÖREX, Travel Turkey fuarlarla Bilecik ilimizin faaliyetlerini tanıtıyoruz. Tanıtım esnasında özellikle Kültür İl Müdürlüklerimizin Belediye Başkanlığımızın, Ticaret ve Sanayi Odamızın ve Valiliğimizin destekleri ve koordinasyonunda burada çalışmalarımızı ilgili taraflara aktarıyoruz. Bilecik turizmine dair haberler yapıyoruz.

Kırsalda Tasarım Etkinliği, önemli etkinliklerden bir tanesiydi. Bu noktada Kurşunlu köyünde yapılan etkinlikler çok dikkat çekti. Bu yıl içerisinde 9 Eylül Üniversitesi tarafından düzenlenen bir organizasyonda en başarılı köy olarak seçildi. Bu da açıkçası çalışmaların bilinilirliğini ve etkisini oldukça ortaya koyan güzel bir onur oldu bizler ve onur açısından.

Bilecik’in markalaşması ve tanıtımı açısından yapılan çalışmalar da sürekli olarak üzerinde durduğumuz konulardan.

Bölge planı hazırlanırken Türizm İktisat Komisyonu ile beraber turizm alt yapıısı, tanıtım pazarlama, eko turizm, doğa turizmi, av turizmi, kurumsal yapıların nasıl birbiriyle daha interaktif bir şekilde çalışabileceği, işbirliğinin nasıl arttırılabileceği, tarih, kültür ve kültürel mirasın değerlendirilmesi ve yine kırsal kalınma fırsatları da bu çalışmalarla ortaya kondu.

 Bilecik Turizm Marka Kent Stratejik Planı da yaklaşık 65-70 milyon TL’lik bir bütçeyle, bziim de Ajans olarak 52 milton TL’lik bir destek tutarı sağladığımız önemli bir doküman olarak bulunmaktadır.

Ortak Akıl Konferansı, 2015 yılında gerçekleştirildi. Burada da mevcut durum analizi, Bilecik’in gelecxek tasarım çerçevesi, proje önerileri ortaya kondu. Burada öne çıkan 13 tane proje önerisi geliştirildi. Bu projeler de önümüzdeki süreçlerde tarafların katkısıyla ve bizlerin de desteğiyle bunları da geliştirmeye çalışacağız.

Aynı zamanda proje desteklerimiz de var. Bunlar mali destek programları. Bu destekleri özel sektör ya da bizim ifademizle kar amacı güden işletmeler ve kamu kurumlar diyoruz. Bu başlıklar altında desteklerimiz oldu 2010 myılından itibaren. 13 projeye bugüne kadar destek verdik. Bunlardan özellikle kırkal kalkınmaya yönelik, kırsal kalkınmayı teşvik edecek dokunuşların fazla olduğunu da görebiliyorsunuz. Yine merkezde Bilecik Belediyemizin projesiyle Yaşayan Şehir Müzesi gerçekleştirildi. Yine Bilecik Belediyeler Birliği ile Bilecik’in dünya turizm destinasyonu olması ile ilgili bir çalışma yürütüldü. Vezirhan, Yenipazar, Pazaryeri , Osmaneli gibi pek çok ilçemizde de bu çalışmalar hayata geçirildi.

Bilecik Dünya Turizm Destinasyonu Oluyor projesini biraz açmak gerekirse, özellikle sahip olduğumuz Bilecik ilmizin kültür potansiyeli değerlendirilerek marka haline gelmesi için BEBKA VE Belediyeler Birliği işle birlikte gerçekleştirildi. Bu kapdsamda turizm markalaşma haritası çıkartıldı. 7 adet konsept tur programı hazırlandı. Turizm profesyonellerine yönelik info turlar düzenlendi. Turizm pazarlaması konusunda eğitimler, danışma hatları ve seyahat acentalarına yönelik tanıtım amaçlı ziyaretler yapılması gibi faaliyetler yürütüldü.

Bu destek verdiğimiz, öne çıakrttığımız bölgelere yönelik oldu. Kınık ile ilgili doğal yaşam köyüne, Kurşunlu ekoturizm tur programı, Osmaneli’nde çadır kampı konaklama turu, Harmankaya Kanyonu macera tyry gibitur programları da bu süreçlerden sonra gerçekleştirildi.

Planlanan projelerimiz ise; İstanbul ve Ankara başta olmak üzere çeşitli yerlerde Bilecik’i tanıtmak, alternatif turizm destinasyonunun oluşturulması, doğa sporları ve alternatif sporlara yönelik fan tripler düzenlenmesi, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi öğrencilerine il tanıtım gezisi düzenlenmesi ve acentelere ve rehberlere yönelik info turlar düzenlenmesi.”

Editör: TE Bilişim