Cafer Elmas

Geçtiğimiz hafta Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Ankara’da yaptığı toplu açılış töreniyle hizmete giren tesisin testlerine devam ediliyor. Biyolojik artıma yöntemini kullanan tesise gelen kanalizasyon suyu, atık yiyen bakterilerle temizlenecek. 
Tesisle ilgili gazetemize bilgi veren Bilecik Belediye Başkan Yardımcısı Abdullah Ay, biyolojik arıtma yaptıkları tesiste bakteri yetiştirdiklerini söyledi ve atık suyun içinde bulunan organik maddelerin bakterilerce parçalanarak gaz olarak sudan ayrılmasını sağladıklarını ifade etti. 80 bin kişinin atık suyunu temizleme kapasitesi olan tesis, 1 yıl boyunca üstlenici firma tarafından çalıştırılarak test edilecek.
İller Bankasından tesisin kuru kabulün yapıldığını belirten Ay, “Test aşamasına başlandı. Havuzlarımıza su alındı. Buradaki ufak tefek problemleri gidermek için ek süre alındı. Yaklaşık 1 ay sonra, problemler giderildiğinde artık geçici kabulü yapılıp tesisimiz tam faaliyete başlayacaktır. O tarihten sonra artık bakteri üretimimize başlayıp Bilecik’in atık suyunu temizlemeye başlayacağız.” dedi. 

8 milyon 170 bin lira sözleşme bedeli olan dev tesis, toplam 16 kamerayla 7/24 takip ediliyor. Tesiste günlük 9 bin litre atık su temizleyerek Karasu’ya salınacak. İlk aşamada İstasyon mahallesinin atık suyunu alacak tesiste, geçtiğimiz haftalarda heyelan nedeniyle zarar gören kanalizasyon hattının tamir edilmesinin ardından Bilecik merkezinden de atık su alınmaya başlanacak. Bilecik Belediyesi, Bahçelievler ve Hürriyet Mahallelerinin atık suyunu arıtmak için ise farklı bir arıtma tesisi yapacak. Böylece Hamsu vadisi içine akan atık su sorunu giderilecek.  

Editör: TE Bilişim