IX. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M. RifatHisarcıklıoğlu’nunevsahipliğinde, Başbakan Binali Yıldırım’ın başkanlığında, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ile 365 oda ve borsanın yönetim kurulu başkanları ve meclis başkanlarının katılımıyla TOBB Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Şurada, 81 ilden 365 oda/borsa başkanı özel sektörün sorunlarını ve çözüm önerilerini, Başbakan Yıldırım ve bakanlara iletti.

Başbakan Binali Yıldırım, şurada yaptığı konuşmada, Sanayi ve Ticaret Odası başkanlarının ifade ettiği sorunları şuraya katılan bakanlarla birlikte büyük bir titizlikle not ettiğine dikkati çekerek, "Bunların hepsine çözüm bulmak, ülkemizin ve milletimizin muasır medeniyetler yolculuğunda en önemli paydaşlarından biri olan siz sanayi ve ticaret erbabının önünü açmak, yolunu aydınlatmak, 65. Hükümet olarak bizim en önemli görevlerimizden biridir. Bundan emin olabilirsiniz. AK Parti iktidarı olarak geçtiğimiz 14 yılda hep bunu yaptık. 'Her şeyi biz biliriz, biz yaparız' zehabına kapılmadan, memleketin bütün paydaşlarını, her alandaki sivil toplum kuruluşlarını işin içine dahil etmek suretiyle vatandaşımızın, milletimizin beklediği en uygun, en ideal çözümü üretmeye çalıştık" ifadesini kullandı.

Şuraya Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu BaşkanıMefail Ateş ve Meclis Başkanı Hakkı Aynur katıldı.

Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası BaşkanıMefail Ateş, şurada söz alarak İlimizin ve Sanayicilerimizin sorun ve taleplerini aşağıdaki metinle iletti.

“Sayın Başbakanım, Sayın Bakanım, Milletvekillerim, Genel Başkanım, Oda ve Borsa Başkanlarım; yaşadığımız bu zorlu süreçte, yılmadan ekonomimizin büyümesinde sorumluluk üstlenen bütün sanayici ve tacirlerimize şükranlarımı sunarak konuşmama başlamak istiyorum.

Ertuğrul Gazi’nin ve Şeyh Edebali Hazretlerinin bir dünya medeniyeti kurduğu, Kuruluş ve Kurtuluşun beşiği Bilecik ilimizden selamlarımı iletiyorum.

Bilecik ili bu tarihi ve kültürel değerlerinin yanı sıra, bozulmamış zengin doğası, keşfedilmemiş kanyonları, göletleri ve ırmaklarıyla misafirlerimize inanılmaz güzellikler sunmaktadır. Tarımımız zengin ürün çeşitliliğine sahiptir, bununla ilgili Coğrafi İşaret çalışmalarımız devam etmektedir.

İlimiz bulunduğu coğrafya itibariyle büyük şehirlerimizden Eskişehir, Bursa ve İstanbul’a çok yakın bir konumda olup Gemlik limanına 100 Km, ülkemizin en büyük lojistik depolarına sahip Bursa-Yenişehir havalimanına 45 km mesafededir.

Önemli bir yol güzergâhın da bulunan Bozüyük ilçemizde Lojistik Köy Merkezi yapımı hızla devam etmektedir. Organize Sanayi Bölgesi ile demiryolu ve liman bağlantılı düşünülen Merkez; bölgemizde faaliyet gösteren firmalara büyük oranda zaman ve maliyet avantajı sağlayacaktır.

Lojistik Köy Merkezinin faaliyete geçmesi ile birlikte Gümrük Müdürlüğüne de acilen ihtiyaç duyulacaktır.

İlimiz bünyesinde bulunan toplamda 6 OSB’nin yanı sıra; Bilecik il merkezinde 3. OSB kuruluşuna yönelik çalışmalar hızla sürmektedir.

Bilecik Seramik, Granit, Mermer, Alüminyum, Çimento, Gaz-beton, Sanayi Gazları ve Gıda konularında çalışan önemli firmalara ev sahipliği yapmaktadır.

Ekonomik gelişmişlik düzeyi ve yaşam kalitesi olarak ilimizin önünde olan çevre illerimiz 4. Bölgede kabul edilirken Bilecik’in 3. Bölge de yer alması, yatırımcı açısından rekabet şansımızı azaltmaktadır.

Teşvik sisteminde ilçe veya sektörel bazda; teşvik sistemine geçilmesinin az gelişmiş bölgelerin hızla kalkınmasını sağlayacağı düşüncesindeyiz.

Sayın Başbakanım,

İldeki Seramik ve Mermer firmaları Kamuya ait projelerde Türk mermerinin ve seramiklerinin daha fazla kullanılmasını istemektedirler.

Ayrıca Mermer ve Maden ocak işletmecilerimizin Başbakanlık genelgesi gereği orman arazi kiralamasında sıkıntılar yaşamaktadırlar. Bu konuda ilgi ve yardımlarınız beklenmektedir.

İlimiz oldukça zengin maden potansiyeline sahiptir, tüm bu imkan ve koşullarla sağlık, eğitim, sosyal yaşam konusunda yatırımcıları, Organize Sanayi Bölgelerine de sanayicileri beklemektedir.

Genç ve dinamik bir üniversiteye sahip ilimizde; kamu kurum karar vericileri ve siyasilere ulaşabilme imkanı vardır. Her gelen yatırımcıya, özel ofis gibi çalışmaya hazır bir Odamız olduğu bilgisini verir saygı ve şükranlarımı sunarım.”

Editör: TE Bilişim