Bugünkü lezzet durağımızda İmren Izgara Bilecik Şubesi’ni ele alıyoruz. İmren Izgara İşletme sahibi Mehmet Çelik ile sektöre ait sorunlar, avantajlar ve gereklilikler hakkında bir söyleşi gerçekleştirdik. İmren Izgaranın tarihi yaklaşık olarak 20 yıla dayanıyor. Diğer şehirlerde de şubeleri olan İmren Izgarayı Bilecik’e kazandıran Çelik, “Yaklaşık bir senedir burada vatandaşlarımıza hizmet veriyoruz.
  Et ürünleri, bunun yanında yaptığımız özel tatlılarla beraber, zeytinyağlılarımız ve çorbalarımızla beraber vatandaşlarımızı memnun etmeye çabalıyoruz.  Burası Yenişehir İmren Izgaraya bağlı franchising.

“Vatandaşımız iyi ya da kötü yeter ki bizi düşünsün. Biz bütün düşünceleri iyiye çevirmeye kararlıyız”

Hizmetin anlayışı bizde çok farklı, müşteri bizim için her şeyin önünde.  Müşteri bizi iyi yada kötü düşünsün yeter ki, biz o kötü düşünceyi bile kırmak için yola çıktık. Yeter ki vatandaşımız bizi aklından geçirsin, ama iyi ama kötü… Biz kötü düşünceyi iyi düşünceye çevirmek, iyi düşünceyi de daha iyiye taşımak için varız, amacımız bu.

Bahçemizi dekore ettik. Gerek Bilecikli gerekse Bilecik dışından gelen misafirlerimiz için Bilecik’i tanıtıcı anlam kazandırmak istedik ve bu amaçla Bilecik fotoğrafları ile dekore ettik.

Bahçemiz çok güzel bir alan. 70-80 kişi kapasiteye sahip bir alan. Manzarası da güzel, burada vatandaşlarımızın çeşitli organizasyonları için de programlar yapmaktayız. Nikah olsun, nişan olsun, kına gecesi olsun burada gerçekleştirmek isteyen vatandaşlarımıza en iyi şekilde hizmet edeceğimizden şüpheleri olmasın. Bizim için önemli olan müşteri memnuniyetidir ve bunun sınırı yoktur. Bilecik’in önde gelenlerinin buna bence değer vermesi gerekmekte.  Çünkü bizim hizmet anlayışımız çok farklı. A’dan Z’ye en iyisini sunmaya çalışıyoruz.


“Yemek sektöründe franchising olarak Bilecik’te tekiz”

Bilecik’te biz franchising olarak yemek sektöründe tekiz.  Artık  Türkiye’de ve dünyada markalaşma gibi bir eğilim var, o yönde girişimler var. Biz burada Bursa ürünleri satıyoruz. Bursa ürünleri genelde Türkiye çapında et ürünleriyle isim yapmış. Bu yüzden de Bilecik’te bunu temsil ediyor olmak bizlere ayrıca bir mutluluk veriyor. İnsanımız da bunu tercih ediyor.  Amacımız hizmet etmek. Bizim açılış amacımız İmren’i kalitesiyle, lezzetiyle, temizliğiyle ve hizmetiyle en iyi şekilde burada temsil etmek. Yeter ki vatandaşımızın aklından geçelim.  Hizmetimizden mutlu olmaları için elimizdeki bütün imkanları kullanacağız. Bulunduğumuz mevki de çok iyi, bu da bizim avantajımız.


“Benim yola çıkış amacım hizmet anlayışını değiştirmek”

Müşterinin önemli olduğunu herkes söyler ama benim yola çıkış amacım Bilecik’te hizmet anlayışını değiştirmek, farklı olmak. Hizmette sınır yoktur, sınır çizmek kesinlikle hiçbir zaman olmamıştır, en iyisini, en güzelini yapmak için çaba sarf ediyoruz.”

Elemanlarının da amaçlarının bilincinde olduğunu ve en önemli şeyin müşteri memnuniyeti olduğunu bildiklerini belirten Çelik, “Ekip olarak da, servis elemanı olsun, mutfak elemanı olsun burada herkes bunun bilincinde, altyapımızı buna göre oluşturuyoruz, Bilecik’te bu konuda adımızdan söz ettireceğiz. Yeter ki Bilecik İmren’e sahip çıksın. Çünkü yemek sektöründe bir markayı Bilecik’e getirmek bize nasip oldu. İleriki dönemlerde inşallah Bilecik diğer sektörlerde de kendini  gösterir, geliştirir, girişimcilere kapısını açar ki burada da rekabetin önünü açarız, ama tek amacımız en iyi şekilde hizmet etmek. Vatandaşın cebinden parasını alacaksam bunu hak ettiğime inanmam gerekli.

İmren Izgara diğer şehirlerde zaten hizmetine devam eden bir marka ve insanımız bunu biliyor, İmren’i tanıyor. Bu bizim için çok büyük bir avantaj. Çünkü İmren ızgara zaten kendini kanıtlamış ve takdir toplayan bir firma. Sonuçta gıda sektörü hayatımızdaki en önemli nokta.  İnsanlarımız artık gıda olarak açıkta satılan ürünleri tercih etmiyor.  Bizim ürünlerimiz de hazır geliyor. Her bölgeye tek bir yerden dağılıyor. Biz de ekip olarak markayı burada en iyi şekilde temsil ettiğimize inanıyoruz.  Bunda da kesinlikle ilerleyen dönemlerde de geri adım atmayacağız. Markayı her zaman ileriye taşımaya çalışacağız. Yeter ki bize şans verilsin.

Dışarıda yapılan organizasyonlarda da her zaman vatandaşımızın hizmetindeyiz. Düğün, piknik, cemiyet toplantıları,  kurumların kendi bünyelerinde yaptıkları organizasyonlarda da biz müşterimizin bulunduğu ortama kadar götürüyoruz. Bilecik’in hizmet sektörüne katkıda bulunmak için ekip olarak biz buradayız.  Vatandaşlarımız gelsinler, bizleri görsünler, denesinler.

Bizim ekibimiz olsun, hizmetimiz olsun, ekipmanımız olsun bizim bu görevi ne kadar benimsediğimizin birer belgesidir. 

Her bir bölgenin kendine özgü bir damak zevki var. Bilecik ve Yenişehir arası yaklaşık yarım saat ve damak zevki de Bilecik ile bence uyumlu. Bu yüzden köfte ve tanınmış bir marka olduğu için de İmren’i seçtik. İmren Izgara’nın yirmi yıla dayanan bir geçmişi var ve son yıllarda kendinden çok söz ettirdi. Bilecik halkında da belirli bir izlenimi vardı zaten. Biz de bu yüzden İmren’i buraya getirdik ve başarılı olduğumuza da inanıyorum. 

Bilecik bundan önceki yıllarda Eskişehir, Bursa gibi şehirlere hafta sonları gezmek için giden bir konumdaydı. İnsanların tabi ki gezmesi engellenemez ama biz İmren olarak yemek adreslerini buraya çevirmek için elimizdeki tüm imkanları kullanacağız.

Bilecik aslında her sektör açısından çok zengin bir il. Ama kabuğundan çıkamamış, neden bu olmamış, bunu esnaf arkadaşlarımızın ve büyüklerimizin gözden geçirmesi lazım. Biz de oturup beklemeyeceğiz, farklı şeyler düşüneceğiz ve sermayemizin dışarı çıkmaması için elimizden ne geliyorsa yapmak zorundayız. Burada herkesin taşın altına elini sokması gerekiyor.  Amaç hepbirlikte mücadele etmek. Tek başına birilerinin pek fazla bir şey yapma şansı yok artık.


“Farkını ortaya koyan başarılı olur”

Bu zamanda herkes mücadele ediyor burada farkınızı ortaya koyarsanız başarılı olursunur. Biz buraya bir marka getirmişiz. Bilecik halkının da bunu benimsemesi, özümsemesi, değer vermesi lazım. Örneğin siz çok iyi bir orkestra olursunuz çok iyi çalarsınız ama buna eşlik edecek kimse olmadığında zevk alınmaz.  Yalnız başına bir şeyleri başarabilmek çok zor. Bilecik için yapılması gereken ne varsa biz bize düşeni elimizden geldiğince yapmaya hazırız. Hatalarımız mutlaka olmuştur. Bu zamana kadar olan hatalarımız acemiliğimize verilirse artık bu acemiliği de üzerimizden attığımızı düşünüyorum.  Şans verildiğinde bunu telafi edebileceğimize inanıyorum.

“Bilecik’te eleman sıkıntısı var”

Bilecik eleman yönünden çok zayıf.  Daha önceki yıllarda yemek sektöründe birkaç kuruluş kendini göstermiş fakat eleman ve ekipman yönünden çok büyük sıkıntılar var. Burada altyapının çok sağlam olması gerekiyor. Eğitim yününden destek alabilirsek alttan yetiştirdiğimiz elemanların hizmet anlayışı müşteriye daha farklı olacaktır. Önceki yıllardaki esnaflardan dönen elemanlarla çalışılsa da eğitim verilmiş bir eleman kendini çok daha fazla geliştirebilir. İnsanlar artık çağımızda daha düzgün hizmet beklentisi içerisinde.Biz de eleman yetiştirmeye başladığımızda dikkatimiz bölünüyor ve hata yapma olasılığımız artıyor. Bu sorunun göç alarak çözülebilmesi mümkün. Sonuçta her sektörde eleman açığı var ve bu insanla çözülebilecek bir sorun. Bilecik herkesin menfaati için göç almalı.


Firmaların, şirketlerin, kurumların istekleri de farklılaşıyor. Biz de bunu yapmak zorundayız.  Burada herkesin biliçli olması gerekiyor ve biliçli olabilmek için de eğitim şart. Diğer elemanların da bu sisteme ayak uydurması gerekiyor.  Burada elemanlar üzerine bir kısır döngü var. Bu döngünün kesinlikle aşılması gerekiyor.  Burada da büyüklerimizin devreye girmesi gerekli, bizim gibi girişimcilerin desteklenmesi lazım.  Bizler Bilecik ekonomisine az da olsa katkı sağlıyoruz.  Bunu bizim devlet büyüklerimiz desteklerse eğer  kredi vererek, örneğin çok büyük kuruluşlara kredi destekleri veriliyor. Bizler altlardayız. Onların zaten istihdamları farklı, onlar görünüyor. Çalıştırdıkları elemanlar farklı, piyasaları farklı, amaç arkadan gelenleri piyasaya sokmak.  Burada Ticaret Odası ve Esnaf Kefalet’e çok büyük sorumluluk düşüyor, biraz bizleri de takip etmeleri gerekiyor, bizlere de değer verilmesi gerekiyor.

Gıda işletmelerinin fazla ya da az olması bir şey değiştirmeyecek bence. Kalite ve hizmet anlayışını kendi bünyenizde, kendi kafanızda farklı şekillere sokarsanız bu zaten sizi ön plana çıkaracaktır. Ama fazla olması da bence gereksiz. Çünkü bu iş yapılması çok basit bir iş değil. İnsanlarımız bunu gördüğü zaman bazıları zaten elenecek. Kaliteli bir hizmet anlayışını insanımız desteklerse o zaman bazı işletmelerin kendini yenilemesi gerekecek. Diğer türlü olursa her şeyin ucuzu ve kalitesizi insanlara sunulur.

“Eleştiriye açığız”

Eleştirilmek çok güzel bir olay. İyi yada kötü biz eleştiriye açığız. Eleştirileceğiz ki daha iyisini yapmak için çaba gösterelim, uğraşalım. Mekanımız toplamda 250 kişiyi ağırlayabilecek kapasitede. İlerleyen dönemlerde de mekanı daha iyi olacak şekilde değiştirmeyi planlıyoruz. İyi bir yerdeyiz. Bilecik de bize ses versin ki bizdeki bu farklılık görülebilsin.

Biz Bilecik olarak küçük İstanbul’uz, küçük Bursa’yız, küçük Eskişehir’iz ve bence en güzel konumdayız. Herkes bunun farkında olursa Bilecik durdurulamaz.”

Editör: TE Bilişim