Cafer Elmas

Halkımızın ruhsal sorunları karşısında başvuracağı bir psikologun olmaması, Bilecik’in önemli eksiklerinden biriydi. Bu eksiklik bundan böyle Uzman Klinik Psikolog & Aile ve Çift Terapisti Didem Uçak tarafından doldurulacak. Aldığı üniversite eğitimi ve tecrübesiyle halkımızın psikolojik sorunlarına yardımcı olmayı hedefleyen Uçak, yeni açtığı kliniğinde, haftanın belirli günleri Bileciklilere hizmet verecek. Bilecik’te bir ilk olan psikolojik danışmanlık merkezi, çocuk ve ergenlerden evli çiftlere kadar geniş bir yelpazede hizmet verecek. Gazetemizin sorularını yanıtlayan Uzm. Kl. Psikolog Didem Uçak, halkımıza sunduğu hizmet hakkında bilgi verdi.
“Maltepe Üniversitesi Psikoloji lisans programından sonra Hasan Kalyoncu Üniversitesi Klinik Psikoloji Masterını bitirdim. Bununla birlikte Psikiyatr. Dr.Murat Dokurdan 5 yıllık pragmatic experiential aile ve çift terapisi eğitimi aldım. Rutin olarak çalıştığım yer İstanbul’daki şubemizdir ancak Bilecik’e psikolojik hizmet vermek amaçlı bir danışmanlık merkezi açtım. Danışanlarımızın taleplerine göre, haftanın 1 günü Bilecik’te bulunarak insanımıza hizmet vereceğim. 
Uzman klinik psikolog ne iş yapar? 
Uzman klinik psikolog; 4 yıl psikoloji lisans eğitiminden sonra 2 yıl klinik psikoloji masterını bitirmiş kişilere denir. Eğitim süreçlerim boyunca, hem kuramsal hem uygulamalı biçimde kişilik ve psikopatoloji konusunda önemli eğitimler aldım. Bizler; bireyin bebeklik, çocukluk ergenlik, erişkinlik ve yaşlılığa kadar tüm yaşam süreçleri hakkında kapsamlı bir anlayışa ve beceriye sahibiz. Bireysel ve grup terapileri olmak üzere diğer pek çok psikoterapotik yöntemlerle müdahalelerde bulunabiliyoruz. Ayrıca bireyi değerlendirmek amacıyla test ve ölçek uygulama ve yorumlama da biz klinik psikologların önemli görevleri arasındadır.  Bireysel ve grup terapileri içerisinde kullandığımız yöntemler; bilişsel davranışçı psikoterapi, cinsel psikoterapi ve aile ve çift psikoterapileri gibi birçok psikoterapi yöntemlerdir. Çalıştığım danışanlarım; çocuk/ergenlerde depresyon, anksiyete  (kaygı) bozuklukları, dikkat eksikliği ve hiperaktivite sorunları, ergenlik dönemi sorunları, yetişkinlerde; duygudurum bozuklukları, anksiyete (kaygı) bozuklukları, kişilik bozuklukları,  depresyon, çatışma yönetimi, zaman yönetimi, sınav kaygısı ve baş etme becerileri, öfke kontrolü, bağımlılıklar, cinsel sorunlar, aile ve çift sorunlarıdır.
Aile ve çift terapisti kimdir? 

Aile terapisti, ailelerin daha yeterli ve tatmin edici bir evlilik/aile ortamına ve sosyal uyuma sahip olmaları amacıyla tedavi etme konusunda eğitim almış profesyoneldir. Aile ya da ikili ilişkilerde yaşayan kişilerin iletişimini ele alır. İlişkide ya da evlilikte eşler yada kişiler arasında yaşanan bir sorun varsa ve bu sorunu kendi aralarında halledemiyorlarsa, bu anlamda aile ve çift terapistinden seans almalıdırlar. Biz aile ve çift terapistleri olarak, ilişkide ya da ailede neyi daha iyi yapabiliriz, onları nasıl daha iyi edebiliriz bunun için çalışıyoruz. 
Aile ve ilişki terapisinde ne gibi sorunlar olabiliyor?
Aile ortamında yaşanan herhangi bir sorun, çiftlerin kendi aralarında yaşanan sorunu çözme becerilerinin düşük olması, çocuk anne baba ilişkilerindeki sorunlar, çocuk ve ergenlerde aileleri ile ilgili uyum sorunları, aile üyelerindeki birinin önemli sağlık sorunları, aile içindeki şiddetin varlığı, cinsel sorunlar, boşanma ve ayrılma, alkol ve madde kullanımı, depresyon, çoklu ilişkiler ve ekonomik krizlerdir.”


Uzman Klinik Psikolog & Aile ve Çift Terapisti Didem Uçak 
İrtibat No: 0532 781 9068

Editör: TE Bilişim