Öğretmen Bekir Sıtkı Aral kimdir?

1313(1897) yılında Bilecik merkez köylerinden İlyasbey’de doğmuştur. Köyün köklü ailelerinden birinin oğludur. İlköğretimini 5 sınıflı Bilecik İdadisinde görmüş, burayı 1914’te bitirmiştir. Sonra Bursa Öğretmenokulu’na girmiştir.

Birinci Cihan Savaşına bizimde girmemiz ürerine okuduğu bu okuldan ayrılarak 2 Kasım 1915’te asker olup, yedek subay olarak Kars cephesine gitmiştir.Daha sonra Kurtuluş Savaşı’na katılarak sonuna kadar vatanın kurtarılmasına çalışmıştır. I. Ve II. İnönü Muharebelerinde büyük yararlıklar göstermiş, Dumlupınar Meydan Muhasebesinde kolundan yaralanmıştır. Kurtuluş Savaşı’nın mesut sonucunda İstiklal Madalyası ile taltif edilmiş ve öğretmenliğe başlamıştır.

Bilecik köylerinde görev alarak yurdun her bölgesinin milli eğitim alanında gelişmesine hizmet etmiştir. Üstün vasıflarından biri görevine olan bağlılığı ve sevgisidir..Mesleğinin son yıllarında Gazici Başöğretmenlik yapmıştır.

1953 yılı Kasım ayında görev gereği Bilecik Merkez Abadiye Köyü’nden Alpagut Köyüne giderken Gökçesu Köyü yakınlarında kar fırtınasına tutulmuş,soğuktan donarak ölmüştür.

Örnek bir insan olarak kalbimizde yaşayan Bekir Aral’ın 5 çocuğu bulunmaktadır.Hayatta olan Bilecik’te ikamet eden 83 yaşındaki oğlu Erol Aral ve eşi emekli öğretmen Ayşe Eda Aral ve Ankara’da ikamet eden kızı Nermin Gürer bulunmakta.Yine Bilecik’te torunu Engin Aral bulunmaktadır.

Bozüyük İlçemizde adına yapılmış Bekir Aral İlkokulu halen günümüzde eğitim hayatına devam etmektedir.

Editör: TE Bilişim