Türkiye’nin lise seviyesindeki en büyük ve en geniş katılımlı proje yarışması olan, "Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmasına çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor.

Milli Eğitim Bakanlığı ve TÜBİTAK işbirliği ile bu yıl 45. si düzenlenecek olan Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri yarışmasına Online başvurular 06 Ocak 2014 tarihinde başlamış olup, 22 Ocak 2014 tarihinde sona erecek. Islak imzalı online başvuru formları 24 Ocak 2014 tarihinde saat 17:00’e kadar Bilecik’in Bölge Koordinatörlüğünü yapan Eskişehir Osmangazi Üniversitesi adresinde olması isteniyor.

Yarışmaya başvuru öncesinde İl Milli Eğitim Müdürlüğünce hazırlık amacıyla Bilecik genelindeki ortaöğretim kurumlarında görev yapan branş öğretmenlerine yönelik bilgilendirme seminerleri dahi gerçekleştirildi.

Ortaöğretime devam etmekte olan öğrencileri temel ve sosyal bilim alanlarında çalışmalar yapmaya teşvik etmek, çalışmalarını yönlendirmek ve bilimsel gelişmelerine katkıda bulunmak amacıyla TÜBİTAK-Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığınca Bilgisayar, Biyoloji, Fizik, Kimya, Matematik, Coğrafya, Psikoloji, Sosyoloji ve Tarih dallarında “Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması”na Bilecik’te öğrencilerin ilgisi büyük.

Eksik veya yanlış bilgi ile yapılan başvurular ve başvuru sisteminde online başvuru yapıldıktan sonra onayı kaldırılmış projeler değerlendirmeye  alınmayacak. Başvuruların bilimsel değerlendirmesi, alanında uzman jüri üyeleri tarafından objektif bir şekilde yapılacağı bildirildi. TÜBİTAK tarafından yaptırılacak değerlendirme içerik ve sonucuna yargı yolu dışında itiraz kabul edilmeyeceğine dikkat çekildi. Bilgisayar, Biyoloji, Fizik, Kimya, Matematik, Coğrafya, Sosyoloji, Psikoloji ve Tarih olmak üzere 9 dalda düzenlenecek yarışma, bölgesel ve final olmak üzere iki aşamada yapılacak. Bölgesel yarışmada başarılı olan projeler, mayıs ayında Ankara’da düzenlenecek final yarışmasına katılmaya hak kazanacak. Derece Alan Öğrenciler YGS’de Ek Katsayıdan Yararlanacak.

Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması finalinde derece alan öğrenci ve danışmanlara Başarı Belgesi ile para ödülü verilecek. Birinci olan öğrenciler ile danışman öğretmenlere 3.000 TL, ikincilere 2.500 TL, üçüncülere 2.000 TL para ödülü verilecek. Teşvik ödülü ise 1.500 TL olacak. Öğrenciler YGS’ye girdikleri yıl, bir kereye mahsus olmak üzere derece aldıkları alanla ilgili bir bölümü seçmeleri durumunda yarışmada aldıkları derece ile orantılı ek katsayı uygulamasından yararlanacak. Uluslararası proje yarışmalarına TÜBİTAK tarafından gönderilecek projeler de final yarışmasında belirlenecek.

Türkiye ve KKTC’de öğrenim gören tüm ortaöğretim öğrencilerinin katılabildiği yarışma için başvurular 6-22 Ocak 2014 tarihleri arasında e-bideb.tubitak.gov.tr adresinden yapılabilir.

Geçen yıl 44.’sü düzenlenen yarışmaya 81 ilden 12 bin 580 öğrenci 7 bin 400 proje ile katılmıştı. 12 merkezde düzenlenen bölgesel yarışmada dereceye giren 202 proje Mayıs ayında Ankara’da gerçekleştirilen finallere katılmıştı.

Bilecik İl Milli Eğitim Müdürlüğü de bu yıl bilgilendirme toplantıları, konferanslar ve seminerler düzenleyerek TÜBİTAK Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmasına katılımı en üst seviyelere çıkarmayı hedefliyor. Geçen yıl tüm Bilecik ilinden 6 projeyle katılım sağlanan yarışmaya daha müracaatlar devam ederken Refik Arslan Öztürk Fen Lisesi 116 proje, Anadolu Meslek Lisesi 26 proje, Anadolu Öğretmen Lisesi 15 proje, Anadolu Lisesi 8 proje ile müracaat ettikleri öğrenildi. Bunun yanı sıra diğer okullar ile ilçe okullarından çok sayıda proje müracaatı yapıldığı açıklandı.

Bilecik İl Milli Eğitim Müdürlüğü de proje yarışmasında dereceye giren öğrencileri ve danışman öğretmenleri ödüllendireceğini duyurdu.

Gençlerin bu ve benzeri olumlu çalışmalara yönlendiren başta İl Milli Eğitim Müdürlüğü olmak üzere tüm kurum, kuruluş ve şahısların sağlıklı ve gelişmiş bir Bilecik’e çok ciddi katkılar sağlaması bekleniyor.

 

Editör: TE Bilişim