İstanbul - Ankara Yüksek Hızlı Tren hattının 29 Ekim’de açılması planlanırken yapım çalışmalarından kötü haberler gelmeye devam ediyor. İnönü – Vezirhan arasında bulunan 26 no’lu tünelin 6100 metresinin yalnızca 1100 metresi kazılabilmiş durumda. Dünyanın en büyük tünel açma makinalarından (TBM) birinin kullanıldığı tünelde zeminden kaynaklanan sorunlar yaşandığı ve TBM’nin sert uçlarının sık sık kırıldığı öğrenildi. Yüklenici firmanın 1300 metreden sonra kazıya devam etmeyeceği ve tünel için yeni bir ihale yapılacağı da iddialar arasında. Uzmanlar tünelin bu hızla ilerlemesi durumunda yaklaşık 2 yılda tamamlanabileceği görüşünde. 
Geçtiğimiz ay konuyla ilgili açıklama yapan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım hattın 29 Ekim’de tamamlanacağını söylemişti. 26 no’lu tünelin 29 Ekim’e yetişmemesi durumunda Bozüyük- Bilecik arasındaki mevcut konvansiyonel hat (eski tren yolu) kullanılarak, bu bölgede trenin de hızını düşürerek, kısmi bir açılış gerçekleştirileceği tahmin ediliyor.


Ankara-İstanbul hızlı tren hattının İnönü-Vezirhan arasında bulunan 6.104 m uzunluğundaki 26 no'lu tünelde, ilave zemin etütleri yapıldı. Yapılan etütlere göre güzergahtaki sıkıntılı bölgeler tespit edildi. Zor bölgelerin aşılması için bazı ilave önlemler alınmasına karar verildi. Buna göre tünelin giriş ve çıkış noktaları sabit kalmak kaydıyla, kazısı yapılmayan bölümlerde "curve" uygulaması yapılacak. Hızlı trenin yapması gereken saatte 250 km hızını etkilemeden, kurp dönüşü ayarlanacak. Tünel güzergahı paralelindeki otoyoldan ve nehirden biraz iç kesimlere kaydırılacak. TBM ile kazıya devam edilecek. Bugüne kadar 1.100 m kazı yapılan tünelde geriye 5 km kazı yapılması gerekiyor. Planlara göre kazıyı yapan firmanın 1.300 m'ye kadar kazıyı tamamlaması gerekiyor. Çünkü işe başlamadan önce aldığı avansın tutarı, 1.300 m'ye denk geliyor. Firma 1.300 m'ye ulaşmadan işleri teslim edemiyor. Şu anda şantiyede yaklaşık 35 çalışan bulunuyor. TBM bazen bakıma alınıyor ve uzun süre bakımda kalabiliyor. Çünkü zemin TBM'i çok zorluyor. Bazen göçük yaşanıyor bazen TBM'in sert uçları kırılıyor. Hatta segment patlaması vakıaları yaşanıyor. Tüm bu olumsuzlukların sonucunda tünelin tamamlanması için yeni bir ihaleye çıkılması planlanıyor. Davet usulü yapılacak ihaleye belli isteklilerin katılması ön görülüyor. İsteklilerden biri tünele gelip sürekli inceleme yapıyor. Tünelin zeminini inceleyen bazı raporlarda tünelin kazılamaz olduğu ve 10'da 9 kusurlu olduğu blirtiliyor. Bu raporlara istinaden önlemler alınmaya çalışılıyor. Önlemler yeterli olursa kazının bitmesi için en az 2 yıl gerekiyor. Yıl sonunda açılması planlanan hızlı tren hattının bu yüzden paraleldeki mevcut hattan gitmesi planlanıyor. Bu da hızlı trenin hızının biraz düşmesi ve ana hat trenlerinin trafiğini olumsuz etkilemesi sonucunu doğuruyor. Bunu aşmak için 8 km varyant inşaatı sürüyor. Mart ayında varyant hattının tamamlanıp hızlı tren trafiğinin varyanta alınması ve ana hat trenleri trafiğinin mevcut hattan yapılması planlanıyor. (rayturk)

Editör: TE Bilişim