TR41 Bölgesindeki Bursa, Eskişehir ve Bilecik illerine bir yılda 331 yatırım teşvik belgesi verildi

İstanbul'dan sonra en çok teşvik belgesi düzenlenen il olan Bursa'nın, bir yılda verilen 239 belgeyle ülke genelinde istihdam ve yatırım tutarı bakımından üst sıralarda yer aldığı bildirildi. Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansından (BEBKA) yapılan yazılı açıklamada, geçen yıl haziran ayında yürürlüğe giren yeni "Yatırım Teşvik Programı"nın bir yıllık uygulama sonuçlarının açıklandığı belirtildi.

Bursa ve Eskişehir'in birinci, Bilecik'in ise üçüncü bölgede yer aldığı sistemde, bu illerde ilk bir yılda öngörülen yatırım tutarının 6 milyar 201 milyon lira olduğu duyurulan açıklamada, şöyle denildi: "Rapora göre, 2012 yılı haziran ayından bu yana geride kalan bir yılda Bursa, Eskişehir ve Bilecik illerinde taşıt araçlarından dokuma ve giyime, enerjiden cama kadar çok çeşitli sektörlerde 331 adet yeni yatırım teşvik belgesi alındı. Bu bir yıl içinde öngörülen yatırımların 12 bin 941 kişilik yüksek düzeyde bir istihdam sağlaması bekleniyor. İstanbul'dan sonra en çok teşvik belgesinin düzenlendiği il olan Bursa, 239 yatırım teşvik belgesiyle sadece TR41 Bölgesinin değil, ülke genelinde gerek istihdam ve gerekse yatırım tutarı açısından en üst sıralarda yer aldı. TR41 Bölgesinde Bursa'yı 61 belge ile Eskişehir, 31 belge ile Bilecik takip etti."

 

- BEBKA illerinin yatırım ve istihdam verileri

Son bir yılda Bursa'da 3 milyar 101 milyon liralık teşvik belgeli yatırım ile 7 bin 689 istihdamın öngörüldüğü ifade edilen açıklamada, Eskişehir'de ise belge sayısı Bursa'ya göre daha az olmasına rağmen büyük çaplı enerji ve madencilik yatırımlarından dolayı 2 milyar 183 milyon lira gibi ciddi bir yatırım tutarının gözlendiği vurgulandı.

Açıklamada, sürekli gelişen sanayi ve son yıllarda teşvik belgeli yatırımlarla ön plana çıkan Bilecik'te ise son bir yılda toplam 917 milyon liralık teşvik belgeli yatırım kararı alındığı bilgisi verilerek, şunlar kaydedildi:

"Bursa'da belge adedi ve sabit yatırım tutarı bazında ilk üç sırada taşıt araçları, dokuma ve giyim ile makine imalat yatırımları yer alırken istihdam rakamlarına bakıldığında ise taşıt araçları, dokuma ve giyim ile orman ürünleri yatırımlarının ilk üç sırada yer aldığını görmekteyiz. Eskişehir'de belge adedi bazında ilk üç sırada makina imalat, istihraç ve işleme ile turizm yatırımları yer alırken sabit yatırım tutarı ve istihdam açısından enerji, cam ile istihraç ve işleme sektörleri ilk üç sırayı paylaşmaktadır. Bilecik'te teşvik belgeli yatırımlarda istihraç ve işleme ile pişmiş kil ve çimento gereçleri sektörlerinin öne çıktığı görülmektedir. Sabit yatırım tutarına göre ise cam sektörü birinci sırada yerini almış ve onu çimento ile pişmiş kil ve çimento gereçleri sektörü takip etmektedir. İstihdam rakamlarında da yine pişmiş kil ve çimento gereçleri sektörü ile cam sektörü öne çıkarken bunları dokuma ve giyim sektörü takip etmektedir."

Yeni teşvik sistemi kapsamında bir yılda ülke genelinde 79,1 milyar lira tutarında 5 bin 126 yatırım teşvik belgesi düzenlendiği bildirilen açıklamada, TR41 Bölgesinin, 6 milyar 201 milyon liralık sabit yatırımla ülke toplamının yüzde 7,59'unu oluşturduğu bilgisine yer verildi.

BİLECİK (AA)

Editör: TE Bilişim