Cafer Elmas

Belediye Başkanı Selim Yağcı, son dönemde ilimizin inşaat sektöründe yaşanan durgunluğu ülkenin genel durumu ve banka kredilerinin yükselmesine bağladı. İlimizde konut ihtiyacının azaldığını da ifade eden Başkan Yağcı, 2018 yılına kadar inşaat sektöründe sıkıntı yaşanmayacağını iddia etti.

Göreve geldiğinden bu yana ilimizdeki konut sayısının ikiye katlandığını belirten Başkan Yağcı, şehrin geliştiğini ve gelecekte Bilecik’te konut ihtiyacının ve konut fiyatlarının artacağını söyledi.

Konuyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulunan Başkan Yağcı, gazetemize şu açıklamayı yaptı:

“Sektördeki yavaşlamanın sebebi kredi faiz oranları”

“İnşaat sektörünün Bilecik’te 2018’e kadar daha sıkıntı çekmeden gideceğini tahmin ediyorum. Son dönemde ülkenin genel durumuyla ilgili olarak kredilendirmelerde bir belirsizlik var. Bankalar el frenini çektiler, kredi oranları da yükseldi. Bu, ülkenin genel durumundan kaynaklanan bir durum. Şu da bir gerçek Bilecik’te konut ihtiyaç oranı azaldı.

“TOKİ’ye karşı çıkmışlardı”

Biliyorsunuz biz 2008 yılında Bilecik’te TOKİ aracılığıyla 1000 konut yaptığımızda o zaman bu işi yapan arkadaşlar “Bilecik’te 15 yıl, 20 yıl bir daha konut ihtiyacı olmaz. 1000 konutta Bilecik’te kim yerleşecek? Ev sahipleri kiracı arıyor. Evler boş kalır” gibi şeyler söylediler. Ama biz o zaman bunu yaparken şehrin gelişim çizgisini öngörmüştük ve “2011’den itibaren eğer tedbirini almazsak Bilecik’te konut sıkıntısı yaşarız” demiştik. Hakikaten 2010 yılının ikinci yarısından itibaren üniversitenin de performansını arttırmasıyla birlikte Bilecik’te ciddi bir konutlaşma oldu.

“Bilecik’e bir şehir daha kurduk”

Biz geldiğimizde 11.000 su abonesi kaydımız varken, bugün 25.000’i geçti. Konut sayımızda %100’ü geçtik. Yani Bilecik’te konut üretimi noktasında 2004’te aldığımız şehre göre bir şehir daha kurduk. Mevcut eski şehrin olduğu yere, mesela İsmetpaşa Mahallesi’ne baktığımızda, aslında kentsel yenileşmeyi kendi içinde yaşıyoruz. Bunun Belediyemize getirdiği yükler oluyor. Daha önce yaptığımız yeri tekrar yapmak zorunda kalıyoruz. Ama biz bunlardan sıkıntı duymuyoruz. Şehir gelişsin, şehir insanı dinamik olsun istiyoruz.

“1 lirası olan Bilecik’e yatırım yapsın”

Konut sektörüne bakarsak, Bilecik’te gayrimenkule yapılan yatırımın önümüzdeki yıllar içerisinde cazibesini koruyacağını düşünüyorum. Bunu şundan söylüyorum; Bursa hızlı tren bağlantısı bittiğinde, Bursa-Yenişehir-Bilecik yolumuz bittiğinde, duble yollarımız, hızlı tren bağlantılarımız tam olarak bittiğinde, İstanbul-İzmir körfez geçişi bittiğinde ki bu İstanbul’a uzaklığımızı 150 km kadar azaltacak, emin olun Bilecik’teki insanların oturma ihtiyacı, mekan isteği daha da artacak. Onun için herkese şunu söylüyorum; cebinde 1 lirası olan, başka yere yatırım yapmasın. Kendi şehrine yapsın.

“Bilecik’te konut, İstanbul’dan fazla kâr getirir”

Dışarıdan bizi izleyen, gören, takip eden herkese söylüyorum. Başka yerlere değil, marjinal fayda diye iktisatta bir şey vardır. Elinizdeki paranın marjinal faydasının en yüksek olacağı şehirlerden biri Bilecik’tir. Bilecik’te belki bir daireyi 150 bin liraya alırsınız, İstanbul’da 1.5 milyona alırsınız. Ama emin olun, 10 yıl sonra Bilecik’te 150 bin liraya aldığınız dairenin ekonomik getirisi, İstanbul’un belirgin bölgelerini hariç tutuyorum, İstanbul’da yapacağınız yatırımdan üst seviyede olacaktır. Marjinal faydası daha yüksek noktada olacaktır. Ben şehrime inanıyorum, güveniyorum. Bir de bu şehrin maneviyatını da eklerseniz, o paranın bereketini de eklerseniz, çok daha huzurlu bir ortam olur. Gelin Bilecik’te birlik, beraberlik, kardeşlik içerisinde yaşayalım.”

 

Editör: TE Bilişim