Bilecik’te sendikal faaliyetleri nedeniyle hakkında soruşturma açılan bir polis memurunun Facebook üzerinden durumu eleştirmesi, Bilecik Valiliği tarafından “ABD’nin çıkarlarına hizmet etmek” olarak değerlendirildi.

Milliyet Gazetesi yazarı Tolga Şardan’ın gündeme getirdiği haber bugün gazetenin sürmanşetinden verildi ve ulusal televizyon kanalının haber kuşaklarında yer aldı. Şardan, durumu “üstü kapalı ajanlık suçlaması” olarak nitelerken, görüş aldığımız Bilecik Emniyet Müdürü Eyüp Özüdoğru Polis memuru İ. Ş. hakkında soruşturma açıldığını doğruladı. Konunun cemaat operasyonlarıyla bir alakası olmadığının altını çizen Özüdoğru, soruşturma sebebinin İ.Ş.’nin sendikal faaliyetleri olduğunu belirtti.

Konuyu ülke gündemine taşıyan Milliyet Gazetesi köşe yazarı Tolga Şardan’ın haberi şöyle:

“Emniyet Genel Müdürlüğü Bilecik İl Emniyet Müdürlüğü kadrosunda görev yapan polis memuru İ.Ş. hakkında, sendikal faaliyetlerde bulunmaktan dolayı geçen şubatta soruşturma başlattı. Emniyette sendikal faaliyetlerin yasaklanmış olmasına karşın polis İ.Ş.’nin Facebook üzerinden yaptığı “mücadeleden sırf iç çekişmelerden dolayı çekiliyor veya bu mücadeleye desteğinizi kesiyorsanız size güle güle sırf ikballeri uğruna belli mücadeleleri bırakanları tarih affetmeyecektir” yorumunu tespit eden EGM, polis memuru hakkında soruşturma başlattı. Görevli müfettiş soruşturma raporunda, İ.Ş. hakkında disiplin tüzüğün gereğince 6 ay kısa süreli kıdem durdurma cezası verilmesini talep etti. Ancak, Bilecik İl Polis Disiplin Kurulu, polis memurunun geçmiş hizmetleri ve temiz sicili nedeniyle ihraç cezası istenmesine karşın İ.Ş.’ye bir alt ceza olan 4 günlük maaş kesimi cezasını verdi.

‘Hukuksuz delil elde edildi’

İdari mahkemeye cezanın kaldırılması için dava açan polis memuru İ.Ş., kararın ön yargılı olarak verildiğini ve yaptığı yorumla kendisine verilen ceza arasında illiyet bağı olmadığını savundu.Mardin İdare Mahkemesine savunma yapan Bilecik Valiliği 6 sayfalık yazı gönderdi. Valiyardımcısı Metin Çınar imzasını taşıyan savunmada, davanın geçmişine yer verildikten sonra polis memuru İ.Ş.’nin, Facebook’a üye olup, kamu düzeni ile kamu güvenliğinin sağlanması için belirlenen kanun hükmünü ima ederek kanun maddesine karşı mücadele edeceğini yorumu yaptığını, isteyerek ya da istemeyerek mensubu olduğu emniyet teşkilatı aleyhine hareket ettiğini kaydedildi.

657 sayılı yasaya aykırı

Aynı yazıda, Facebook’un haklar ve sorumluluklar bildirgesinin 17. maddesinde “kişisel verilerinizin, ABD dahilinde aktarılmasına ve işlenmesine izin verirsiniz” hükmüne yer verilirken, 657 sayılı Devlet Memurları Yasası’nın 2. bölümündeki “Sadakat”, “Tarafsızlık ve devlete bağlılık” ile “Davranış ve işbirliği” başlığı altındaki hükümler vurgulandı. Böylelikle, Facebook’un bildirgesini kabul eden polis memuru İ.Ş.’nin söz konusu yasa hükümlerine aykırı davrandığı kaydedildi.
Savunmada, polis memuru İ.Ş.’nin, “başka bir devletin tekelinde olan sosyal paylaşım sitesinde, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin otoritesine ve idaresine karşı tavır almak suretiyle bir çok kişi ile beraber yapmış olduğu yorumla Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne karşı psikolojik harekat oluşturabilecek istatistik bilgisi vermesi sebebiyle muhalif hareket ettiği” açıklandı. Facebook’a yorum yapan polis memuru İ.Ş.’nin “ABD’ye ajanlık yaptığına” üstü kapalı biçimde dikkati çeken valilik polis memuru İ.Ş.’ye verilen cezanın uygun olduğu ve cezanın kaldırılmaması yönünde karar verilmesini mahkemeden talep etti.

Editör: TE Bilişim