Korkmaz Kesik

Kütahya’nın geçtiğimiz hafta sonu gerçekleşen EMITT fuarına ‘Kuruluşun ve Kurtuluşun Kenti’ sloganıyla katılması Bilecik kamuoyunda tepki ile karşılanırken Osmanlı Devleti’nin kuruluşunun hangi şehirde olduğu tartışması yeniden gündeme geldi.

İstanbul TÜYAP Fuar Merkezi'nde 28-31Ocak tarihleri arasında gerçekleşen Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat "EMITT" fuarına Kütahya, ‘Kuruluşun ve Kurtuluşun Kenti’ sloganıyla katıldı. Kütahya’nın bu sloganla fuara katılması Osmanlı Devleti’nin kuruluşunun hangi şehirde olduğu tartışmasını yeniden gündeme getirdi. Fuarda Vali Ahmet Hamdi Nayir ve Belediye Başkanı Selim Yağcı’nın Kütahya standını ziyaretleri esnasında bu sloganın altında hatıra fotoğrafı çektirmeleri dikkatlerden kaçmadı.

İlimizin tarihi önemini vurgulayan unvanı olan ‘Kuruluşun ve Kurtuluşun Şehri’ sloganını Kütahya sahiplenirken bunun temelini de Domaniç ilçesinde Osmanlı Devleti’nin kurulduğu ve 30 Ağustos Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nin kazanıldığı Dumlupınar ilçesine oturtarak kendisini kuruluş ve kurtuluşun yeri olarak tanıtmaya çalışıyor. Diğer yandan ise Bilecik’in bu sene EMITT fuarına ‘Kuruluşun ve Dirilişin Şehri’ sloganı ile katılması dikkat çekti.

Yalova’da kuruluşu sahiplenmişti

Ünlü tarihçi Prof. Dr. Halil İnalcık, Osmanlı'nın devlet niteliğini 1302 yılında Yalova'da kazandı iddiasını ortaya attıktan sonra Osmanlı’nın kuruluş yerinin Bilecik değil Yalova olduğu öne sürülmüştü. 2009 yılında başlayan bu tartışmanın ardından Yalova ili kendini Osmanlı Devleti’nin kurulduğu topraklar olarak tanıtmaya başladı.

Bilecikli siyasilerin ve idare amirlerinin yanı sıra, bu sloganı en sık kullanan kişi olan Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı’nın Kütahya’nın “Kuruluş ve Kurtuluş”u sahiplenmesine ne gibi bir açıklama yapacakları merak edilirken, Kuruluş ve Kurtuluşun şehrinin neresi olduğu uzun bir süre daha tartışılacağı benziyor.

 

Editör: TE Bilişim