Hasan Güner


Gazetemizin internet sitesi yarin11.com’da tıklanma, sosyal paylaşım sitesi facebook.com’da ise paylaşım rekorları kıran ve izleyenleri duygulandıran video klibin, 3 günde 30 bin kişi tarafından izlendiğini belirten Ayhan Çil, projenin devamının geleceğini müjdeledi.

Sakarya’da doğduğunu ve 1998 yılında Bilecik’e geldiğini söyleyen Çil, “Şu anda Bilecik Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’nde müzik ile alakalı faaliyetleri yürütüyorum. Ayrıca müzik eğitmenliği yapıyorum.


 ‘Bilecik İçin Söyle’ projesi uzun zamandır hayalimizde olan bir projeydi. Buna benzer birçok proje var şu an sosyal medyada. ‘Biz neden yapamayız’ diye düşünürken, arkadaşlarımızla konuyu gündeme getirdik. Müdürümüz sayın İsmail Cihan’la konuyu paylaştığımızda o da çok heyecanlandı. Hemen “Başkan beyle bu konuyu görüşmemiz lazım.” dedi. Soluğu başkan beyin yanında aldık. Başkan beyin ‘Anlattığınız çok güzel bir proje. Ne gerekiyorsa yapın’ talimatıyla projede görev alacak arkadaşlarımızla görüştük. Bu şekilde projeye başladık. Süreç yaklaşık 5 ay kadar sürdü. Çünkü yaklaşık 40 kişiyle çalıştık. Projede görev alan arkadaşların bir çoğu farklı işlerde çalışıyor. Sabahlara kadar çalıştığımız, işten çıkarak gelip kayıtlarımızı yaptığımız oldu. Çok yorucu oldu ama şu an o yorgunluğun hiçbiri yok.” dedi.

Projede yer alan isimlerin nasıl belirlendiğe yönelik bilgilendirmede bulunan Çil; “Aslında isimler çok zor belirlenmedi. Projede yer alanların çoğunluğu kendi çapında profesyonel arkadaşlarımızdan oluşuyor zaten.

Bilecik’in tanıtımı bizim için çok önemli. ‘Bilecik’in tanıtımıyla ilgili ne yapabiliriz’ diye düşünüyorduk aslında. Bunun yanında amacımız Bilecik’teki iyi müzisyenleri tanıtmaktı. Gördüğünüz gibi, arkadaşların projede çok emekleri geçti. Enstrüman çalanların arasında ciddi manada profesyonelce para kazananlar var. Yalnızca gönül verenler de var. Hepsi çok değerli arkadaşlar.” diye konuştu.

Niçin Payton Geldi isimli türkünün seçildiğine dair bilgi veren Çil, şunları söyledi:

“Aslında bizim birçok Bilecik türkümüz var. Son 5-10 yıl içerisinde Zara, Hüseyin Turan, Gülşen Kutlu, Emel Taşçıoğlu gibi birçok halk müziği sanatçısı, bu türkümüze albümlerinde yer verdi. Artık gündem yaratmaya başlamıştı. Bir de klipte gördüğünüz mehteran, halk oyunları kültürümüze ayrıca Şeyh Edebali Hazretleri’nin öğüt ve nasihatine en uygun türkü olarak gördüğümüz için buna karar verdik. İnşallah bir dahaki projelerde diğer türkülerimize de yer vereceğiz. Bunun da bilinmesini istiyorum.


Bu projenin ikincisi ve üçüncüsü tabii ki gelecek. Bunun haricinde eğer nasip olursa yakın zamanda bilecik türküleri albümü projemiz var. Biliyorsunuz daha önce belediye olarak Şarkıların Sultanları diye bir projemiz vardı. Bu da Türkülerin Sultanları olacak. Nasip olursa yine tamamiyle bu stüdyodan çıkacak. Kliplerini de ilçeler ile ortaklaşa çekip daha büyük bir tanıtım projesi haline dönüştürmek istiyoruz. 

Ben belediyenin bir çalışanı olarak birçok projenin içerisinde olduğum için başkanımızın tanıtımla ilgili çok emek sarfettiğini ve birçoğunun da yerini bulduğu düşünüyorum. Ama sadece belediye yetmiyor. Ben özellikle il dışında yaşayan Bilecikli vatandaşlarımızın daha çok çaba sarfetmesini istiyorum. Onların daha çok katkısı olacaktır. Burada biz elimizden geldiği kadarıyla bir şeyler yapmaya çalışıyoruz.” dedi. 

Bilecik halkının sanata eğilimine yönelik de görüş belirten Çil, şu ifadeleri kullandı:

“Ben 1998 yılından beri buradayım. Artık Bilecikli oldum sayılır. Doğduğumuz yer tabii ki gözümüzde tüter ama doyduğumuz yer de bizim için çok önemli. Uzun zamandır Bilecik’te kültür ve sanat etkinlikleri sıkıntısı vardı. Bu konuda Belediye Başkanımız Sayın Selim Yağcı’nın hakkını nasıl öderiz bilemiyorum. Şeyh Edebali Kültür Kongre Merkezi, aslında kültür ve sanat işlerinin çok güzel bir başlangıcı oldu. Bildiğiniz gibi tiyatro festivalleri, sanatçı konserleri gibi birçok etkinlik burada yapılıyor. Yakın zamanda sertifika törenini yapmış olduğumuz müzik kursları faaliyetimiz vardı. Başkanımız bu konuda çok titiz davranıyor. Burasını bir okul haline getirdik sayılır.

Önceki yıllarda öğrenci sayılarımız azdı. Bu sene yaklaşık 500’e yakın kayıt yapıp tamamına yakınına sertifika verdik. Nasip olursa Eylül ayında okullar açıldıktan sonra kurslarımıza tekrar başlayacağız. Bu proje ve kurslarımız, gelen yeni nesil için çok önemli.

En son yaklaşık 9 branşta kurs açtık. Bağlama, gitar, keman, ney, yan flüt, halk oyunları, halk ve sanat müziği gibi kurslarımız oldu. Çok ciddi bir talep oldu. Normalde 30 kişiyle yapacağımız kursları 80 kişilere çıkarttık. Eğitimler 2 – 3 hoca birden girmeye başladık.


Kimlik fotokopisi alıp kayıtlarımızı yapıyoruz. Kurslarımız 3 ay sürüyor. 3 ay sonucunda da konser ve sertifika töreni yapıyoruz. En son yapmış olduğumuz sertifika töreninde de büyük salonumuz misafirleri almadı. Teşekkür ediyoruz halkın ilgisine.

Ben burada halk oyunları eğitmenliği yapıyorum. Klavye, bağlama ve telli enstrümanlar çalıyorum. Müzisyen olduğumuzdan, bir enstrümanı elimize aldığımızda iyi kötü bir şeyler yapıyoruz. Sadece ben değil, birkaç arkadaşımız daha var birkaç enstrüman çalan.

Çekim aşamasında kültürel yerlerde bize sunmuş oldukları izin belgeleriyle sorun yaşamadan kısa sürede çekimlerimizi bitirdik. Bilecik Valiliği’ne ve sayın Valimize çok teşekkür ediyorum. Projenin çalışanları olarak muhakkak bir emeğimiz var ama burada asıl proje sahibi olarak ben sayın başkanımızı görüyorum. Çünkü bu imkanları bize sağlanmasaydı, yapmamız biraz zordu açıkçası. Çünkü dışarıda yaptırılması halinde ciddi meblağlar çıkardı ortaya. Şu an burada tabiri caizse bir kuruş vermeden yaptık desek yeri var. Müdürümüz İsmail Bey sağolsun hiçbir desteğini eksik etmedi. Her zaman başımızda oldu. Projenin içerisinde onun da emeği çoktur. Müzisyen arkadaşlarımız saymakla bitmez ama en küçükten en büyük görev alana kadar hepsine çok teşekkür ediyorum. İnşallah bir dahaki projede de yine arkadaşlarımızla devam edeceğiz.”


Projede görev üstlenen Selim Yağcı’nın, bu fikri güzel karşıladığını belirten Çil, “Selim Başkanı projenin içine dahil etmek benim fikrimdi. Başkan Bey’e anlattık. O da “Bu kadar emek varsa, biz de varız işin içinde.” dedi ve projeye ortak oldu. Aslında çekim aşamalarında “Ya çocuklar bu iş çok zormuş.” dedi. İsmail Müdürüm zaten projenin içerisindeydi.

Teşekkürün en büyüğünü bizi takip eden sevgili halkımıza etmemiz gerekiyor. Videonun izlenme sayısı yaklaşık 3 günde 30 bine ulaştı. Tahmin ediyoruz çok daha büyük rakamları bulacak. Çok güzel tepkiler, dilekler ve teşekkürler aldık. Çok mutlu olduk. Paylaşanlar da projenin içinde pay sahibi oldular. Sizin aracılığınızla yerel basınımıza teşekkür etmek istiyorum. Şu an en az bizim kadar sizlerin de emekleri var.” dedi.

Editör: TE Bilişim