Bilecik Ticaret ve  Sanayi Odası(TSO )Proje Denetim Komisyonu Başkanı İbrahim Engin Ergin’in düzenlediği Tarım ve Gıda üzerine bilgilendirme semineri gerçekleşti. Semineri dünyanın ilk akıllı köyü olan Vodofone Akıllı Köyün planlayıcısı  ve uygulayıcısı olan, Kırsal Kalkınma  Uzmanı Coşkun Yıldırım  verdi.

Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası salonunda düzenlenen seminere Vali Yardımcısı Akın Yılmaz, Tarım İl Müdürü Necmettin Yoldaş, TSO Başkanı Şükrü Keskin,  sanayiciler ve çifçiler katılım sağladı.

Kırsal Kalkınma uzmanı Coşkun Yıldırım, ülkenin tarım ve gıdada gelecek vizyonu ne olacak?, Dünya geleceğe nasıl hazırlanıyor?,Türkiye’de çiftçiler ve şirketleriçin tarımda hangi fırsatlar var ve insanlar bu fırsatları nasıl değendirebilir? gibi konulara değindi.

İlk olarak Vodofone Akıllı Köyünden bahseden Yıldırım, “Aydın Koçarlar beldesi kasaplar köyünde  belediye biz bir bataklık verdi.  Aldık bataklığı teknoloji ve inovasyon ile birleştirdik.   Vodofone Akıllı Köy çiftçinin kolayca üretim sağlamasına yardımcı oldu.” şeklinde konuştu.

“Çiftçi risk almalı”

 Tarım ve hayvancılıktaki sorunlara değinen Yıldırım, “Yem pahalı süt ucuz bu yüzden hayvancılık yapılmaz diye bir şey yok. Sağım zor. Aile çiftçisi dişi hayvan bakmak istemiyor. Çünkü hayvan çiftçiyi eve bağlıyor. Eğer dişi hayvan bakmazsanız. Macaristan’da dişi hayvan bakan  çiftçiye para vermek zorunda kalırsınız.  Bu kadra basit. Biz bu sorunu çözeriz. Sağmak zor iş ama biz akıllı köyde merkezi sağım siztemi kurduk.

“Çiftçi gibi yaşıyorum, çiftçi gibi düşünüyorum”

Çitçi yeniliklere kapalı değildir. Çiftçimiz sert olmalı. Dedesinden babasından ve kendisinin ürettiğiyle geçinmeyi kabul eder. Risk alır çiftçi üretir en güzelinide yapar. Nereden biliyorum ? Çiftçi gibi yaşıyorum , çiftçi gibi çalışıyorum , çiftçi gibi düşünüyorum, çiftçi gibi hissediyorum  veçiftçiler birlikte teknoloji geliştiriyorum.” dedi.

Yıldırım, çiftçiliğin karlı bir iş olmadığını düşünenler için “Çiftçilik çok karlı bir iştir. Gelin hesaplayalım. Matematik en büyük kanıtıdır.  125 lira çuvalı gübrenin. Ve ya mazot pahalı. 50 dönümde bir toprak numunesi alınması gerekiyor. Biz 20 dönümde bir alıyoruz. Gübre pahalı diyenler gerçekten toprak tahlili yaptırıp o toprak tatliline göre reçete alıp uyguluyor mu ? Tarlaya harcadığınız gübreyi, mazotu gelin hazırlayalım. Herkesin olmadığı zamanda ürünü çıkarırsan çiftçilik bitti diye ağlarsın.  İlaç tavsiyesini ilaç tavsiyesinden alın, gübre tavsiyesini de gübre bayisinden alın. “ dedi.

“Dünyada üretimin değerlenmesi için çalışmamız lazım”

Yıldırım çiftçinin dikkatsizliğine değinerek, “Halinden memnun olan var mı? Dünyada üretimin değerlenmesi için çalışmamız lazım. Para kazanıyorum demeyeceksiniz, hayvancılık için söylüyorum. 16 ayda bir yavru almanız lazım . Hayvan kızgınlaştı  12 saatte döllemen gerekiyor. Gözünüzden kaçtı. 21 gün sonra tekrar kızgınlığa geliyor hayvan.  Bir hayvan 15 bin lira 20 günde o kadar parayı çöpe atmış oluyorsunuz. Siz bunu kaçırırsanız ortalama 6 kere kızgınlık dönemi kaçırmış olursunuz. Devlet buna destek veriyor. Biz parayı alıp çocuuğuneksiklerini alıyoruz. Buza kulübesi almıyoruz.  Devlet 22 milyar destek veriyor ama üretim artmıyor. Çiftçi dikkat etmiyor.” açıklamamsında bulundu.

“Öldürmek çözüm değil”

Tarlalara gelen domuz konusuna da değinen Yıldırım, öldürmenin çözüm olmadığını, domuzun gelmesini önleyecek çözümler bulunması gerektiğini söyledi.

“Benim gözümden Bilecik’e bakın”

Benim gözümden Bilecik’e bakın diyen Yıldırım,   Şeyh Edebali türbesine gidip yaptığı gözlemleri şu şekilde anlattı;

Şeyh Edebali Türbesine gittik; tarih fışkırıyor, 4 mevsim var, ulaşım sorunu tamamen çözülmüş. Tarım ve gıdada pazarlama sorunu var mı diyorsunuz.

“Bizim gibi insanlar mazeret üretmezler, çözüm üretirler”

“Burnunuzun dibinde 20 milyon tüketici var. İstanbuldan bahsediyorum. Bilecik’ten günlük 100 bin araç geçiyormuş. Ziraat Odası bir tane dükkan açsın oraya, köylerde yapın reçelleri satın orada. Bizim gibi insanlar mazeret üretmezler, çözüm üretir. Her gün 1 milyonun üzerinde ziyaretçi Şeyh Edebali Türbesine geliyor ve burada para harcamıyorlar.  1 milyon kişi geliyor ve siz oradan 50 lira kazanamıyorsanız, özürdilerim... 

“Turizm destekli tarımsal pazarlamaya odaklanmanız lazım” Girişimciler için fırsatlar var katma değerli gıda ürünleri üretmeniz lazım ve turizm destekli tarımsal pazarlamaya odaklanmanız lazım. Sizin topraklarınız halciye pazarlayacak kadar büyük değil.  Sizin bu fırsatları değenlendip kar elde etmeniz lazım.”

Kırsal Kalkınma Uzmanı Coşkun Yıldırım’ın anlattığı seminer çiftçi ve sanayicilerin sorularına cevap vermesiyle devam etti.

Editör: TE Bilişim