Maden İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Ticaret ve Sanayi Odası’nda iş güvenliği ve sektör sorunları toplantısı düzenlendi.

Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü Eğitim ve Ar-Ge Daire Başkanı Mehmet Tombul, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, özel sektör temsilcileri ve ilgililer katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan TSO Meclis Başkanı Hakkı Aynur, madenciliğin Bilecik’teki en önemli sektörlerden biri olduğunu belirtti. Toplantıya katılan Başkan Tombul’a da teşekkürlerini ileten Aynur, “biliyorsunuz Bilecik ilimizin en önemli sektörlerinden birisi seramik ve madencilik sektörüdür. Bilecik’te çok farklı çeşitli sektörler olsa da ana lokomotifleri bunlar kabul edebiliriz. Özellikle 423 civarındaki ocak sayımızla ki bunların 113 tanesi doğaltaş üstüne açılan ocaklardır önemli bir potansiyele sahibiz. Ocakçılıkla ilgili madencilik sektörü yine en önemli kurumlardan biridir. Biliyorsunuz patronumuz Madeni İşler Genel Müdürlüğüdür. Özellikle Dünya Sevgi Günü’nden sonra Bilecik’e gelmelerini çok manidar buluyorum. Bilecik’teki sektörle ilgili sevgilerinin artarak devam edeceğini düşünüyorum. Kendilerini önemli bir paydaş olarak görüyoruz. Tekrar kendilerine teşekkür ediyorum ziyaretlerinden dolayı.

Kamu ihalelerinde yeterince yerli doğaltaş ve seramik kullanılmaması, seramik ve maden sektöründeki en önemli sıkıntılarımızdan, serzenişlerimizden birisidir. Bununla ilgili çalışmalar devam ediyor. Bunun haricinde değişen mevzuatlar, özellikle son torba yasayla değişen maden cezaları ile ilgili sıkıntılar ve bunlarla ilgili geciken sıkıntılar, yaşadığımız ana sıkıntılardan.

En önemli konulardan biri de çalıştığınız ortamın güvenli olması. İş kazaları istatistiklerine baktığımız zaman inşaat sektörü birinci gibi gözüküyor maalesef. Verilere göre 36 bin civarında inşaat sektöründe iş kazası gerçekleşmiş. Madencilik olarak da 11 bin civarında bir tespit var. Bunların 8 bini linyit işletmeciliğindenkaynaklanıyor. Hepinize hayırlı, sağlıklı, emniyetli çalışma ortamları, bol kazançlar diliyorum. Katkı ve destekleriniz için teşekkür ediyorum”dedi.

Aynur’un konuşmasının ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü Eğitim ve Ar-Ge Daire Başkanı Mehmet Tombul, Maden mevzuatında yapılan son düzenlemeler ile maden kazalarında işverenin hukuki ve cezai sorumluluğu konulu bir sunum gerçekleştirdi.

Editör: TE Bilişim