Buluşmada iş dünyasının ve oda-borsaların gündemindeki konular üzerinde görüş alışverişinde bulunulurken, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu yaptıkları çalışmaları bölge oda ve borsa başkalarıyla paylaştı.​

“Dünyaya oda sistemini tanıtan biziz”

Türkiye’deki oda sisteminin dünyada örnek gösterilen bir sistem olduğundan bahseden Hisarcıklıoğlu, “Biz aslında sistemi Avrupa’dan almış gibi gözüksek de, aslına baktığınız zaman bu bizim geleneğimizden gelen bir sistemin aynısı. Geçmişiyle övünen kimseler olmamıza rağmen birçok kişi geçmişimizde bizim ahilik sistemi olduğunun farkında değil. Yani dünyaya oda sistemini tanıtan biziz, biz ahilikten geliyoruz” dedi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin örgütlenme yapısına bakıldığında Türkiye’yi kapsayan 81 il, 160 ilçede, 365 oda ve borsanın, 59 tane sektör meclisi ile kadın ve genç girişimci kurullarının bulunduğunu hatırlatan Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: 
“Benim ilk bütün oda ve borsaları ziyarete çıktığım zaman en büyük tespitlerimden bir tanesi, oda ve borsalarımızın fiziki alt yapısında çok büyük eksiklikler olduğuydu. Büyük odalarımızda bir problem yoktu ama küçük odalarımızda büyük problemler vardı. O gün ‘Borsalarımızın fiziki alt yapısına bizim yatırım yapmamız lazım.’ dedik. ‘Fakat bizim bütçemiz buna yetmez ne yapalım? Tulumbaya suyu biz dökelim.’ dedik. Nedir? İşte kriter kapsamında bize verilen yetki çerçevesinde cidden de tulumbaya suyu döktük. Bugün 233 odam ve borsam yeni hizmet binasına taşınmış durumda. En modern hizmet binalarına kavuştuk. Tabi bu bizim için yeterli miydi? Bu bizim için yeterli değildi. Fiziki alt yapıyı yapmak önemli itibar açısından çok önemli, fakat yeteli değildi. Niye yeterli değildi? Biz bir hizmet kurumuyduk hizmet üretiyor olmamız lazımdı. İngilizce konuşabilen oda ve borsa sayım sadece 5’ti. Oda ve borsalarımız proje dahi yazamıyordu o tarih itibariyle. Bu dünyada sistem nasıl yürüyor, bunun için bir usul var mıdır diye baktık? Baktığımız zaman aynı otellerin 5 yıldızlı gibi kıyaslanması gibi oda ve borsalarımız içinde 5 yıldızlı sistem varmış. Bu bilgiyi biz İngiltere Odalar Birliğinden aldık. Bugün itibariyle, 131 odam ve borsam 5 yıldızlı hale geldi. Yani 5 yıldızlı ne demek? Bugün Paris Ticaret Odası, Londra Ticaret Odası, Berlin Ticaret Sanayi Odası hangi hizmeti üyesine veriyorsa, benim bu 131 odam ve borsamda üyesine aynı kalitede, aynı standartta hizmet veriyor demektir. 22 odam ve borsamda şu anda sırada, onlarda denetimlerini yapıyorlar ve denetim yapan odalarımız bittikten sonra inşallah 153 tane oda ve borsamız 5 yıldızlı kapsama gelecek yani üyesine 5 yıldızlı hizmet verir noktaya gelecek. Ve şu anda da eskiden 5 odam İngilizce konuşup bir tane proje yapamazken, 355 odam ve borsam İngilizce konuşabilir hale geldi. Ve oda ve borsalarımın geçen yıl itibariyle yapmış oldukları proje eskiden sıfır iken, 450 tane AB projesi ve kalkınma ajansına, diğer kurum ve kuruluşlara 365 oda ve borsamızın 450 tane projesi tamamlanmış durumda ve 410 milyon TL’lik hibe destek almışlar. 
Büyük şirketlerin yer alacağı 59 tane sektör meclisimizi kurduk. Burada yer alanlarda o sektörün, Türkiye’deki en büyük firmaları. Bu firmalar sektör meclislerimizde yer aldı. Biz bunların temsilcisiysek, bizim bunların dertlerini bir türlü dinleyip bizim bu dertleri çözüyor olmamız lazım. En küçük de bizim üyemiz, onun da hakkı var bizde, en büyük de bizim üyemiz, onun da hakkı var bizde. Hepsinin derdini kucaklıyor olmamız lazım, sektör meclislerimizi de meclislerini de bu şekilde kurduk.”

Türkiye’nin geleceği girişimcilikte

Zengin olmak için girişimci sayısının artırılması gerektiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin geleceğinin girişimcilikte olduğunu söyledi. Her yıl 750 bin gencin istihdam alanına katıldığını bildiren TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Bu gençlerimize iş bulmak zorundayız” diye konuştu. Hisarcıklıoğlu, “Bizim de bir hedefimiz var, diyoruz ki; biz dünyanın en zengin ilk 10 ekonomisi arasına girmek istiyoruz. Zenginleşmenin yolu da, girişimci sayısından geçiyor. Bunun için yeni girişimciler çıkartmamız lazım. İki tane potansiyelimiz var; kadınlar ve gençler. Bunları çok iyi kullanıyor olmamız lazım.” ifadesini kullandı.

“Kalitemizi devam ettireceğiz”

Bilecik TSO Başkanı Uzun, gerçekleşen buluşmanın katılımcılar için çok faydalı olduğunu söyledi. Hisarcıklıoğlu’nun konuşmasında sözünü ettiği 131 tane 5 yıldızlı oda arasında Bilecik Ticaret Odası’nın da bulunduğunu kaydeden Uzun, “Odamızın 5 yıldızlı odalar arasında bulunuyor olması bizi çok mutlu ediyor. Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası’nın 5 yıldızlı bir oda olması bizim sorumluluğumuzu daha da arttırıyor. Fakat biz bu doğrultuda daha çok çalışıp odamızı daha iyi noktalara getireceğiz. Üyelerimize en iyi şekilde hizmet sunarak kalitemizi devam ettireceğiz.” dedi.

Editör: TE Bilişim