Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu ve Meslek Komite Üyeleri öğle yemeğinde bir araya gelerek,
  hayati önem taşıyan ve Bilecik ticaretini de yakından ilgilendirecek olan Perakende Ticaret Yasası'nın tüm detaylarını görüştü.

        Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Uzun, “Perakende Ticaret Yasasıyla, yeni bir firmanın nasıl kurulacağı, kampanyalar, esnaf ve sanatkârla-rın avantajları gibi birçok hususun değişimini içeren tasarıyı meslek komite üyelerimizle paylaşıp onların görüşlerini almak istedik. Taslakta olumsuz görülen, eksik görülen hususlar varsa bunları rapor haline getirip TOBB ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na ileteceğiz.” dedi. Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası olarak; sanayi ve ticareti ilgilendiren hususlarda üyelerle müzakere etmenin önemine değinen Uzun, “Sizler önce Bilecik sonra da ülke ekonomimizin direk içinde yer alan ticaretin temsilcilerisiniz. Bu nedenle sizleri doğrudan ilgilendiren bu taslağı sizlerin görüşlerinize sunmak istedik.” dedi.


        Taslakta olumsuz görülen, eksik görülen hususlar varsa bunları rapor haline getirip TOBB ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na ileteceğiz.” dedi. Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası olarak; sanayi ve ticareti ilgilendiren hususlarda üyelerle müzakere etmenin önemine değinen Uzun, “Sizler önce Bilecik sonra da ülke ekonomimizin direk içinde yer alan ticaretin temsilcilerisiniz. Bu nedenle sizleri doğrudan ilgilendiren bu taslağı sizlerin görüşlerinize sunmak istedik.” dedi.

        Daha sonra Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası Danışmanı Yüksel Okşak yaptığı sunumda, esnaf ve sanatkarlar, yöresel ürünler ve unutulmaya yüz tutmuş meslekler için artık AVM'lerde yer ayrılacağını, tüm illerde Stratejik Ticari Plan oluşturulacağını, bu plana uygun olmayan işyeri açılış başvurularının kabul edilmeyeceğini vurguladı.

        Küçük işletmelerin son yıllarda toplu satın alma yapan büyük firmalar karşısında ezilmeye başladığını, taslak yasanın “Ortak Satın Alma ve/ veya Dağıtım Şirketi” kurulursa 5 yıl süreyle gelir ve kurumlar vergisinden muafiyet sağlandığını belirten Okşak, “Bu taslak plan her ilde ticaretin o ilin stratejik ticari planı üzerine kurgulanmasını sağlayacak. PERBİS sistemi üzerinden online yürütülecek işlemler ile tüm başvurular kısa süre içerisinde değerlendirilebilecek.” dedi.

        Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası çalışmalarından da bahseden Okşak, “Hibe desteklerden üyelerimizin daha fazla yararlanabilmesi için 3 günlük “Proje Hazırlama Eğitimi” yapıyoruz.

        Yakın gelecekte kendi işini kurmak isteyenler için Gi-rişimcilik Eğitimi ve ihracatın yaygınlaştırılması adına da “Dış Ticaret Eğitimi” düzenleyeceğiz” dedi.

        “Bilecik'te sanayi ve ticaretin geliştirilmesinin yolu, Müzakereden, Mesleki Ahlaktan ve Ortak Akıl'dan geçer.” diyen Okşak, “Bilecik'te Ortak Akıl Konseylerimizi oluşturacağız. Örneğin Sanayi Konseyinde sadece oda temsilcileri değil, ilgili alanda il düzeyindeki kamu ve özel sektör temsilcileri de yer alacak. Böylece Sanayi Konseyi kendi sorunlarını ve yol haritalarını oluşturmuş olacaktır.” şeklinde konuştu.

        Toplantı katılımcıların soruları, görüş ve önerileriyle tamamlandı.

Editör: TE Bilişim