Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı’nın (BEBKA) destek verdiği Ahilik Teşkilatı Sosyal Kooperatifçiliği Projesi’nin açılış toplantısı gerçekleşirken Vali Bilal Şentürk, Bilecik ticaret hayatının yeniden şekillendirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Ticaret İl Müdürlüğü ile Şeyh Edebali Üniversitesi’nin ortaklaşa hazırladığı 2019 yılı BEBKA destekli “Ahilik Teşkilatından Sosyal Kooperatifçiliğe” geliştirme projesi kapsamında düzenlenen programın açılışı Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda gerçekleşti.

Osmanlı Devleti’nin sosyal ve ticari hayatının gelişmesinde büyük katkısı olan Ahilik Teşkilatının günümüze uyarlanabilmesi amacıyla geliştirilen projenin toplantısında; Vali Bilal Şentürk, Ticaret İl Müdürü Şinasi Balta ve Ahi Evran Üniversitesi Ahilik Araştırma ve Uygulama Merkezi eski Müdürü Öğretim Görevlisi Kazım Ceylan birer konuşma gerçekleştirdiler.

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Ticaret İl Müdürü Şinasi Balta, “projemiz kapsamında Bilecik genelinde sosyal kooperatifçiliğin yaygınlaşması ile ortakların ihtiyaçlarının karşılanması, ekonomik ve sosyal refah seviyelerinin yükselmesi amaçlanmaktadır”dedi.

“PROJE İLE EKONOMİK VE SOSYAL REFAH SEVİYELERİNİN YÜKSELMESİ AMAÇLANMAKTADIR”

Müdür Balta, konuya ilişkin yaptığı açıklamasında; “günümüzde Esnaf Sanatkarlar Odası, Ticaret Sanayi Odaları bunun gibi bazı örgütler Ahi teşkilatlarının benzerleri görülen kalite, müşteri memnuniyeti, yönetimde ve çalışma hayatında etik, sorumluluk, şeffaflık, yönetime katılma gibi kavramlar da Ahiliğin temel ilkeleri olan ve hükümlerinde yer alan 740 temel ilkenin bir kısmını yansıtmaktadır.

Bu örgütlerle Ahilik teşkilatları arasında bir benzerlik vardır. Biz bu benzerlikleri Bilecik ilimizin değerli esnaflarına yeniden hatırlatmak, benimsetmek ve hayatımızda yeralması projemizin amacını oluşturmaktadır. 2019 yılı Teknik destek programında öncelikli olarak bölgede girişimcilik ekosistemin geliştirilmesi ve bölgedeki girişimcilik kapasitesinin arttırılması hedeflenmiştir. Kooperatifler sadece bir ekonomik oluşum olarak kurulmasının yanında girişimciliğinde geliştirilmesi, gelir dağılımındaki bozukluğun ve işsizliğin giderilmesinde yaratıcı yenici ve gelişmelerin sağlamada sosyal adaletin giderilmesinde uygun bir çözüm aracıdır.

Projemiz kapsamında Bilecik genelinde sosyal kooperatifçiliğin yaygınlaşması ile ortakların ihtiyaçlarının karşılanması, ekonomik ve sosyal refah seviyelerinin yükselmesi amaçlanmaktadır.

İlimiz genelinde bir adet Esnaf Sanatkarlar Odalar Birliğimiz, 12 adet Esnaf Sanatkarlar Odamız, 6 adet Esnaf Sanatkarlar kredi kefalet konparatifimiz bulunmaktadır. Bu odalara üye olan esnaf sayımız 5 bin 618’dir ayrıca ilimizde 33 adet kooperatif ve bu kooperatiflere kayıtlı toplam 3 bin 632 üye bulunmaktadır. Projemiz kapsamında Ahilik kültürünün tanıtılmasını Esnaf ve Sanaatkarlar ile bunların teşlikatlarında yaşatılması sosyal kooperatifçilik modeline ilişkin farkındalığın arttırılması ve sosyal kooperatifçiliğin desteklenmesi, geliştirilmesi, yaygınlaştırılması amacıyla ilimiz merkezinde ilçelerinde ve beldelerinde bulunan Esnaf Sanatkarlar Odaları, Esnaf Sanatkarlar Kredi Kefalet kooperatiflerine üye olan esnaf sanatkarlarımıza ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlara ve sivil toplum kuruluş personellerine Ahilik Teşkilatı ve Sosyal Kooperatifçilikle ilgili eğitim verilecektir. Eğitim programı kapsamında Pazaryeri İlçesi ve Dodurga Beldesi’nde bulunan esnaflarımız Bozüyük İlçesinde İnhisar İlçesinde bulunan esnaflarımız Söğüt ilçesinde, Yenipazar İlçesinde bulunan esnaflarımız Gölpazarı İlçesinde, Bayırköy Beldesinde bulunan esnaf sanatkarlarımız Osmaneli ve Vezirhan Beldesinde bulunan esnaflarımız da ilimiz merkezinde düzenlenecek olan eğitime katılım sağlayacaklardır” ifadelerine yer verdi.

“İŞİMİZİ DAHA İYİ YAPACAĞIZ”

Vali Bilal Şentürk ise Bilecik ticaret hayatına ilişkin yeniden bir yapılanma içerisine gireceklerini aktarırken buna ilişkin eğitimlerin yapılacağını söyledi. Vali Şentürk, Bilecik il ve ilçerinde devam eden ticaret hayatına ilişkin yaptığı konuşmasında, “Bilecik butik bir il, bu ilde herkese ulaşılabilir. Ben aynı günde 7 ilçemizi gezebilirim, bu ilin her ilçesinin kendine özgü artıları, değerleri var. İşte bizim bunların farkındalığını artırmamız lazım. Bizim buralardaki esnaflarımız ile bağlarımızı çok güçlendirmemiz gerekiyor. Belediyelerimiz, kurum amirlerimiz ile bunu yapabilmek için sahada olacağız. Esnafımız ile konuşacağız, onlarda gelip gidecekler. Bakacağız ne yapıyoruz? Yanlış yapıyorsak tepkimizi koyacağız, doğru işlerde de iltifatı esirgemeyeceğiz, gerekirse ödüllendireceğiz.

Bu proje kapsamında yapılacak olan eğitimler 5 ayrı eğitim programında 3’er günlük eğitimler olacak. Hepsi ayrı birimde yapılacak, yani esnafa dönük çok kapsamlı bir çalışma yapılacak. Bunların artıları eksileri detaylı olarak oturup konuşulacak, bunu da zamana yayarak bir yıl boyunca eğitim alan arkadaşlarımızın düzenli olarak kontrol etmedikleri esnaf kalmayacak, her esnafa gidecekler hal hatır soracaklar, çaylarını içecekler, tüketicilerden tepkiler alacaklar işte kim memnun kim değil gibi, işimizi daha iyi yapacağız”dedi.

Öğretim Görevlisi Ceylan, Ahilik Teşkilatının inceliklerini anlattı

Ahi Evran Üniversitesi Öğretim Görevlisi Kazım Ceylan, yıllardır Ahilik Teşkilatı üzerine araştırmalar yaptığını söylerken, Ahilik Teşkilatı’nın sadece ticaret hayatını düzenlemek için kurulmadığını sosyal hayatın yanı sıra tüm devlet kurumlarında dürüst, güvenilir, cömert, yardımsever vatandaşlar yetiştirmek içinde kurulmuş olduğunun altını çizdi. Günümüzdeki ticaret hayatının bu ilkeler çerçevesinde yeniden şekillendirilmesi gerektiğinin altını çizin Ceylan, Ahilik Teşkilatı’nın yapısını ince ayrıntıları ile anlattı.

Gerçekleşen toplantı soru cevap şeklinde devam ederken Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Halit Gölcan, Bilecik'teki esnafların büyük çaptaki marketler yüzünden zorluk çektiklerini söylerken bunlara ilişkin kısıtlanma yapılması önerisinde bulundu.Buna nazaran Vali Bilal Şentürk ise bu yönde Başkan Gölcan'a çalışma yapılması yönünde fikir sundu.

Editör: TE Bilişim