Türk Eğitim Sen Bozüyük Temsilcisi Yunus Güney, Bilecik merkez ile kıyaslandığında nitelikli okul sayısı olarak Bozüyük’ün geride  kaldığını belirterek, yetkililerin de bu konuda duyarsız kaldığını ifade etti.

Güney, yaptığı yazılı basın açıklamasında Bozüyük ile Bilecik merkez arasında büyük bir fark olmamasına rağmen nitelikli okul sayısının merkezde daha fazla olmasına tepki gösterdi. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un Bozüyük ziyareti sırasında da konunun rapor olarak sunulduğunu dile getiren Güney, toplantıdan sonra açıklanan 2019 kılavuzunda Bozüyük’ün göz ardı edilmesini art niyetle karşıladıklarını söyledi.

Güney, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Bilecik’ te Bozüyük’ ün dört katı olan nedir?

Şimdi bu sorunun cevabı ne diye çok düşünmeyin, maalesef bu nitelikli liselerin sayısı! Bozüyük Türk Eğitim Sen olarak böyle bir durumu anlamlandıramıyoruz. Yetkililerle bu konu hakkında konuştuğumuzda ise aldığımız cevaplar -ecekti , -acaktı, olmadı şeklinde bitiyor. Her şeyden önce bir eğitimci ve Bozüyük’te çalışan birisi olarak bu durumu mantıklı bir şekilde incelediğimizde diyoruz ki bunun nedenleri nelerdir acaba? Şu ihtimaller aklımıza geliyor;

1- Bilecik’in nüfusu Bozüyük’ten çok kalabalık olabilir mi ?

2- Bilecik’in çağ nüfusu yani 8. sınıf mezunu öğrenci sayısı Bozüyük’ ten çok mu fazla?

3- Bilecik’ in öğrenci başarı durumu ve okullarının başarı durumu Bozüyük’ den çok mu yüksek?

4- Ya da coğrafi olarak Bilecik’in yerleşimi ve ulaşımı çevre il ve ilçeler için Bozüyük’ten çok daha mı elverişli acaba?

Bu sorulara nitelikli cevaplar aradığımızda ise karşımıza şunlar çıkıyor;

1- Adrese dayalı nüfus kayıt sistemi verilerine göre 2018 rakamları ile Bozüyük ilçe merkezi nüfusu yaklaşık 67700, Bilecik Merkez İlçe nüfusu 67900 buradan 67700 kişi için 1 nitelikli lise, 200 kişi için 3 tane ilave nitelikli lise hiç mantıklı gelmiyor!

2- Bilecik’in 8. sınıf çağ nüfusu ile Bozüyük’ ün 8. sınıf çağ nüfusları karşılaştırınca Bozüyük’ün çağ nüfusu daha fazla çıkıyor. Yani liseye başlayacak yıllık öğrenci sayıları karşılaştırılınca buradan da mantıklı bir sonuç çıkmıyor!

3- Başarılı öğrenci durumunu incelediğimizde geçmiş yıllara ait TEOG, LGS ya da il milli eğitimin kendi yaptığı deneme sınavı ortalamalarında Bozüyük’ ün ortalaması her zaman ilin üzerinde çıkıyor. Buna ilave olarak nitelikli okullar belirlenirken geçmişte kendini Türkiye çapında kanıtlamış bir Bozüyük Öğretmen Lisesinin devamı olan Kumral Abdal Anadolu Lisesi ya da pansiyonlu olması sebebiyle Mustafa Şeker Anadolu Lisesi nitelikli okul olarak belirlenemez miydi? Buna ilave olarak Bozüyük Mesleki Teknik Anadolu lisesi gibi defalarca TÜBİTAK Projelerine, AB Projelerine, Dünya Bankası Projelerine ortak olmuş ve alanında Türkiye’ de birçok ilke imza atmış ve bunları belgelendirmiş bir okul niçin nitelikli okul olarak belirlenmez?

4- Coğrafi konum ve ulaşımı karşılaştırmayı zaten abesle iştigal olarak görüyorum.

Türk Eğitim Sen olarak Sayın Bakanımızın Bilecik ziyaretinde Bozüyük’ te sivil toplum kuruluşları ile yaptığı toplantıda kendisine sunduğumuz raporda bir madde olarak bu duruma değinmiş kendisi de konuşmasında nitelikli okul sayısının kademeli olarak azaltılacağını söylemişti. O zaman Bozüyük’te 1 nitelikli lisenin az olduğunu merkezde 3 olduğunu, Bozüyük ve Merkez İlçeye birer tane daha nitelikli Anadolu Lisesinin açılmasının uygun olacağını belirtmiştik. Fakat bu toplantıdan sonra 2019 kılavuzunda Bilecik merkeze sınavla alan bir nitelikli Anadolu lisesinin daha eklenip bu konuda Bozüyük’ün göz ardı edilmesi, veli ve öğretmenlerden gelen tepkiyi arttırmıştır. Bizde bu konuda art niyet olduğunu düşünüyoruz.

Bütün bu soru - cevaplardan sonra Türk Eğitim Sen Bozüyük Temsilciliği olarak bizim ve Bozüyüklü velilerin beklentisi şu soruların cevaplarıdır;

İlden nitelikli okullarla ilgili teklifleri Bakanlığa sunanların yukarıdaki verilerden haberi yok mudur?

Varsa neden gerçeğe uygun değerlendirmeler yapılmamıştır?

Eğer varsa ve yapıldıysa bu durumun gerçekleştirilmesini engelleyen kişi kurum ve kuruluşlar kimlerdir, nelerdir?

Kamuoyuna Saygılarımla...

Editör: TE Bilişim