Bilecik Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) üyeleri, 1-7 Mart Muhasebeciler Haftası sebebiyle Atatürk Anıtı’na çelenk bıraktı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Bilecik SMMMO Başkanı Süleyman Kıral, günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı.

Önceki dönemde Oda başkanlığı yapmış olan  Osman Şenol’ un, Oda  üyesi M. Yılmaz Kuyucu’ nun vefatı  dolayısıyla üzüntüsünü dile getirerek başsağlığı dileyen Kıral, “Sosyal medya paylaşımlarından da bildiğiniz üzere son 15 günde Mersin’ de 2,  Eskişehir’ de 3, Ankara’ da 1  meslektaşımız yoğun iş temposu ve stres yüzünden kalp krizi, beyin kanaması gibi sebeplerle vefat ettiler. Meslektaşlarımıza Allah’ dan  rahmet, ailelerine ve meslek camiamıza  baş sağlığı diliyorum.   Acımız büyük, üzüntülüyüz, kederliyiz artık çözüm bekliyoruz”dedi.

Öte yandan açıklamasında Muhasebecilik ve Mali Müşavirlik mesleğinin, sorunlarının çözümü konusundaki taleplerinin yerine getirilmesini istediklerini kaydeden Başkan Kıral, şu ifadelere yer verdi:

“Türmob’ un organizasyonu ile  kuruluşumuzun 30 ncu yılı münasebetiyle odalardan yoğun bir katılımla 1 Mart Cuma günü Anıtkabir ziyaretimizle  haftamızı  kutlamaya başladık.

Türmob’ un kuruluşundan itibaren Genel Başkanlık yapmış olan, 1990-1992 dönemi Sn. Kamil Büyükmirza, 1992-2005 Sn. Mustafa Özyürek, 2005-2008 Sn. Mehmet Timur, 2008-2010 Sn. Masum Türker, 2010-2016 Sn. Nail Sanlı, 2016-2017   Sn. Cemal Yükselen’ in katılımları ile Genel Başkanımız Sn. Masis Yontan’ ın   basın açıklamasını tüm oda başkanları olarak hep birlikte yaptık.

Protokol konuşmalarında siyasi meslektaşlarımız dan, CHP genel başkan yardımcısı Sn. Bülent Kuşoğlu, MHP genel başkan yardımcısı Sn. Mevlüt Karakaya, AK Parti milletvekili Sn. Aziz Babuşçu, basın açıklamamızdan sonra dile getirilen talepler ile ilgili, üç siyasi parti temsilcisi olarak yerel seçimlerden sonra el birliği ile mecliste gereken düzenlemeleri yapacakları sözünü vererek bizleri umutlandırdılar.

Bu yıl kuruluşumuzun 30 ncu yılı, bu sebeple  30. yıl anısına ve muhasebe haftası etkinliği olarak hem Türmob’ da hem odalarımızda, çok güzel, coşkulu,  geniş katılımlı  bir kutlama haftası planlanmıştı.  Ancak   meslektaş ölümleri gibi bu olumsuzluklar bizleri üzdü, tadımızı kaçırdı. Programlar iptal edilerek sade bir anma ve basın açıklaması ile tamamlama kararı aldık. 

Odamızda  geçtiğimiz ay, Önceki dönemde Oda başkanlığı yapmış olan  Osman ŞENOL’ un 1 Şubat 2019 da,  Odamız  üyesi M. Yılmaz Kuyucu’ nun 27 Şubat 2019  tarihinde vefatı bizleri ayrıca ve ziyadesiyle üzmüştür. Geride kalanlara ve Camiamıza Sabırlar diliyorum.

Sosyal medya paylaşımlarından da bildiğiniz üzere son 15 günde Mersin’ de 2,  Eskişehir’ de 3, Ankara’ da 1  meslektaşımız yoğun iş temposu ve stres yüzünden kalp krizi, beyin kanaması gibi sebeplerle vefat ettiler. Meslektaşlarımıza Allah’ dan  rahmet, ailelerine ve meslek camiamıza  baş sağlığı diliyorum.  

Bir çok meslektaşımızın da aynı sebeplerle ve rahatsızlıkları nedeni ile  tedavi görmekte olduğu biliniyor. Bu durumda olan tüm meslektaşlarımıza da acil şifalar diliyorum.

Acımız büyük, üzüntülüyüz, kederliyiz artık çözüm bekliyoruz.

Konya milletvekili  Mali Müşavir meslektaşımız Sn. Esin Kara’ nın   Meclis’ te yaptığı çok güzel konuşması var, denir ya, damdan düşenin halinden damdan düşen anlar diye, tam da işte bu, fiilen mesleği icra eden  meslektaşımızın  taleplerimizi meclis kürsüsünden dile getirmesi bizleri son derece mutlu etmiştir.

Siyasetin içinde olan Meslektaşlarımızdan, arkadaşlarımızdan da özellikle ricamız, hangi partiden olursa olsun, ulaşabileceğiniz, siyasilere, bakanlara, milletvekillerine, belediye başkanlarına, il başkanlarına çeşitli üst düzey bürokratlara saydığımız bu mesleki taleplerimizi aktarın, anlatın anlatalım ki sıkıntılarımızdan haberdar olsunlar, başka meslektaşlarımızın acı haberlerini artık duymayalım. Belki iyi bir kamuoyu ile çok daha iyi netice alabiliriz diye umuyoruz.

Bu güne kadar mesleğimiz ve meslektaşımız ile ilgili yaptığımız taleplerin hiç birisi, hiçbir zaman çıkar elde etmek gayesi ile yapılmamıştır. Ekonomiye yön veren Meslektaşın taleplerinin yerine gelmesiyle, daha huzurlu bir çalışma yapacak olması, Ülke ekonomisine  daha iyi yön vermesine ve katkı sağlamasına neden olacaktır. Bu düzenlemelerle sağlanacak başarı sadece meslektaşımızı değil Ülkemizin kalkınmasını ve  ekonomimizin daha fazla gelişmesini sağlayacaktır.   

30 ncu yıl ve muhasebe haftamız nedeniyle mesaj atarak, arayarak, çiçek göndererek, günümüzü ve haftamızı kutlayanlara huzurunuzda teşekkür ediyor ediyorum.

Haftamız kutlu olsun,

Şimdi de Türmob’ da yaptığımız müşterek basın açıklamasını buradan tekrar ederek basınımıza sunmak istiyorum.

ÇÖZÜM İSTİYORUZ…   ÜZGÜNÜZ…  KEDERLİYİZ… ACILIYIZ

İşletmelerin muhasebe ve denetim işlemlerini gerçekleştiren, devletin vergi gelirlerinin arttırılmasına katkı sunan ve devlet kurumlarının işleyişine yardımcı olan muhasebecilik ve mali müşavirlik mesleğinin, sorunlarının çözümü konusundaki taleplerimizin yerine getirilmesini istiyoruz.

Meslek mensuplarımız, Devlet-Mükellef ilişkilerinde e-dönüşümün sağlanması çalışmalarının en ağır yükünü büyük bir toplumsal sorumlulukla ve özveri içinde yıllardır yerine getirmeye çalışmaktadır.

Müzakere edilmeden, sürekli ve hızla getirilen mevzuat değişiklikleri ile süre kısıtlamaları gibi yapılan hatalı uygulamaların neticesinde moralsiz, motivasyonsuz, büyük bir stres altındayız.

Meslektaşlarımız ağır iş yükü altında canları pahasına görevlerini yerine getirme gayreti içerisindeler. Yaşadığımız sorun ve sıkıntılar maalesef son zamanlarda birçok meslektaşımızı görevi başında kaybetmemize neden oldu.

İşleri başında hayatlarını kaybeden meslektaşlarımız Mersin SMMM Odamızdan İbrahim Bilsel, Serkan Serpin; Eskişehir SMMM Odamızdan Cemal Pekcan, Süleyman Özmen Korç, Halil Hancı ve Ankara SMMM Odamızdan Veyis BİÇER’in ailelerine ve tüm meslek camiamıza baş sağlığı diliyoruz.”

Üzgünüz… Kederliyiz… Acılıyız…

Meslek Yasamızın 30 uncu yılının ve Muhasebe Haftamızın sevincini yaşayamıyoruz.

Şu anki mevzuatımız, hayatını kaybeden bir insandan bile beyanname gönderme sorumluluğunu yerine getirmesini beklemektedir. Meslektaşlarımız, hastane yataklarında yatarken, evladını, annesini, babasını mezara yeni koymuşken, yeni doğum yapmışken bile beyanname göndermek zorunda kalmaktadırlar. Vergi mevzuatımız maalesef ölümü bile mücbir sebep görmemektedir. Çok acil olarak bu insani olmayan durumun düzeltilmesi gerekiyor.

Gerçekçi olmayan beyan süreleri, mesleğimizin üzerindeki stres kaynağı haline geldi. Sürekli yetişecek mi, uzatıldı mı stresi yaşamaktan yorulduk. Beyan süreleri mutlaka gerçekçi ve uygulanabilir bir yapıya kavuşturulmalıdır.

Görevi başında yaşamını kaybeden ve hayati derecede sağlık sorunları yaşayan meslektaşlarımız gibi iş yetiştirme stresi bütün meslektaşlarımızı tehdit eder bir aşamaya gelmiştir.

Yetkileri sınırlı, sorumlulukları geniş olan mali müşavirlik ve yeminli mali müşavirlik mesleğinin, yetki ve sorumluluğunun dengeli bir yapıya kavuşturulması gerekmektedir.

Görev ve fonksiyonlarımızı yerine getirirken yaşadığımız ve çözülmesini talep ettiğimiz biriken çok sayıda sorunumuz bulunuyor, bu sorun ve sıkıntıların, diyalogla ve iş birliği içerisinde çözülmesi gerektiği görüşündeyiz.

Bu inançla dönemin Maliye Bakanı Sayın Naci Ağbal’ ı 28 Ocak 2016 tarihinde Oda Başkanlarımızla birlikte ziyaret ettik. Kendisine 20 bin meslek mensubunun imzaladığı, sorunlarımızı ve çözüm önerilerimizi içeren raporu sunduk.

16 Mart 2017 tarihinde sorunlarımızı ve çözümlerini Maliye Bakanlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığı’ na sunduk. Ancak bugüne kadar sonuç alamadık.

Taleplerimiz, mesleki çıkar elde etme talebi değildir. TÜRMOB ülkemizde muhasebe mesleğinin yapılabilir olması ve bundan tüm toplum kesimlerinin katma değer elde etmesini talep etmektedir.

Bilinmelidir ki, tüm kurum ve kuruluşlarımızla karşılıklı anlayış ve işbirliği içerisinde yürüteceğimiz çalışmalarda elde edeceğimiz her başarı ülke ekonomimizin kalkınmasına ve gelişmesine katkı sağlayacaktır.

Meslektaşlarımızı kaybetmemek için, mesleğimizi yapmak için, ülkemizi geliştirmek için,

TALEPLERİMİZ

Beyan süreleri gerçekçi bir şekilde yeniden düzenlenmelidir.

Ölüm, doğum, hastalık gibi durumlarda beyanname göndermek zorunda kalmamamız için mücbir sebep hali Mali Müşavirler içinde geçerli olmalıdır.

Dinlenebilmek, eşlerimize, çocuklarımıza vakit ayırabilmek için mali tatilin, gerçekçi ve yaşanabilir bir şekle kavuşturulması gerekmektedir.

YMM’lerin tasdikten doğan, SMMM' lerin beyanname ve finansal tablo imzalamaktan doğan sorumlulukları yeniden düzenlenmelidir.

Kamu Kurumlarınca istenen bilgi, beyan ve formların sayısı oldukça artmıştır. Tüm verilerin bir data merkezinde toplanması ve ilgili kurumların bu merkezden bilgileri alması sağlanmalıdır.

Düzeltme amaçlı verilen beyan ve bildirimlerde ceza uygulamasından vazgeçilmelidir.

Dördüncü dönem geçici vergi beyanı kaldırılmalıdır.

Serbest Meslek Geliri, Gelir Vergisi Kanunu’na göre tahsilat esasına bağlı olmasına karşın, Katma Değer Vergisi Kanunu’na göre hizmetin ifa edilmiş olmasından dolayı Tahakkuk esasına bağlı tutulmuştur.                             Serbest Meslek Geliri Katma Değer Vergisi Kanunu yönünden de Tahsilat esasına bağlanmalıdır.

Serbest Meslek gelirlerine KDV. İndirimi ve KDV Tevkifatı getirilmelidir.

Serbest Meslek Giderleri yeniden düzenlenmeli, Mesleki Sorumluluk Sigortası Primleri gider yazılabilmelidir.

Denetim yapan Mali Müşavirlerin Yeşil Pasaport alması sağlanmalıdır.

Büro standartları, Puanlama, kota uygulaması derhal getirilmelidir.”

Editör: TE Bilişim