Dün HaberTürk gazetesinin manşetinde Bilecik vardı. “Erkekler ve Bilecik ‘rahat’ çıktı” başlığıyla verilen haberde, ilimizin Türkiye’de en az antidepresan kullanılan il olduğu yazdı. Sağlık Bakanlığının verilerine göre, 2014 yılında Bilecik’te toplam 705 kişi antidepresan kullandı. Nüfusunun yalnızca %0.3’ü depresyon tedavisi gören Bilecik’i sırasıyla Van, Hakkari, Mardin, Muş, Bingöl, Gaziantep, Kırklareli ve Şırnak takip etti.

HaberTürk gazetesinin Saliha Çolak imzalı haberinde, Türkiye’de 2014’te 8 milyon kişinin antidepresan kullandığı ve kadınların erkeklere oranla 2 kat daha fazla antidepresan tedavisi gördüğü ifade edildi. Habere göre, antidepresanın nüfusa göre kullanımının en yüksek oranda olduğu il Eskişehir, en düşük il ise Bilecik oldu. Haberde şu bilgilere yer verildi:

Türkiye’de 2014 yılında 8 milyon 179 bin kişinin antidepresan kullandığı, antidepresan kullanımında ise kadınların erkekleri ikiye katladığı ortaya çıktı. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Türkiye’nin depresyon haritasını açıkladı. MHP Milletvekili Ruhsar Demirel’in soru önergesine yanıt veren Bakan Müezzinoğlu, son 6 yılın antidepresan ilaç kullanım rakamlarını paylaştı.


Müezzinoğlu’nun verdiği rakamlar, kadınların erkeklere göre 2 kat fazla antidepresan aldığını gösterdi. Tabloya göre antidepresanın nüfusa göre kullanımının en yüksek oranda olduğu il Eskişehir, en düşük il ise Bilecik oldu. Antidepresan kullanımının nedenlerinin başında ise yüzde 40 ile ‘anksiyete (endişe) bozuklukları’ geliyor.


İstatistikler kadının orta yaşta, erkeğin ileri yaşta antidepresanı daha çok kullandığını ortaya koydu. Kadınların en çok 36-50 yaş aralığında, erkeklerin ise 51-65 yaş aralığında antidepresan kullandığı görüldü. Bu dağılımın yaş gruplarına göre istatistikleri ise; 2012’de 10 bin 406, 2013’te 10 bin 636, 2014’te 5 bin 308 0-6 yaş grubundan çocuğun antidepresan kullandığını ortaya koydu. 0-6 yaş grubunda kız- erkek arasında antidepresan kullanımında büyük farklılık görülmemesi dikkat çekti.

 

Editör: TE Bilişim