Bugüne kadar Doktor, Mühendis, Sanayici olmak üzere birçok meslek sahibi çıkaran ve bugüne kadar yaklaşık 5 bin öğrenci mezun eden emektar okul Endüstri Meslek Lisesi (yeni adıyla Mesleki Teknik Anadolu Lisesi) yıkılıyor.

Depreme dayanıksız olduğu gerekçesi ile yıkılacak olan okulun 2. Organize Sanayi Bölgesi’ne taşınacağı öğrenildi. Bununla ilgili Bakanlığa yazı yazıldığı ve olumlu cevap alındığı gelen bilgiler arasında yer alırken, okulun 2. OSB’ye taşınması durumunda şehre uzak kalacağı düşüncesi ile öğrenci kaybının yaşanacağı endişesi taşınıyor.

5 bin öğrenci mezun etti

26 dönüm üzerinde 12 binası bulunan Bilecik Merkez Anadolu Teknik Lise ve Meslek Lisesi, Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesi’nin temeli olan Erkek Orta Sanat Okulu 1949-1950 öğretim yılında Taş Mektep binasında Demircilik, Elektrik Mermercilik, Marangozluk ve Tesviyecilik bölümleriyle hizmete açıldı.

İlk mezunlarını 1951-1952 yılında veren lise, yıllarca 5 bölümde öğrenci mezun etti. 1981 yılında Okul Müdürlüğü’ne getirilen Hüseyin Gözüyılmaz, okula yeni 5 bölüm daha kazandırdı. Öğrenci talebi az olduğu için mermercilik bölümünün kapandığı Endüstri Meslek Lisesi’nde Teknik Elektrik, Motorculuk, Bilgisayar, Makinecilik, Elektronik, yabancı dil bölümleri olmak üzere yeni bölümlerde öğrenci okutan emektar okulda bugüne kadar Bilecik’in önde gelen isimlerinden sanayi ve esnafın bel kemiği olmuş 5 bin öğrenci mezun edildi.

Şimdi okulun depreme dayanıksız ve OSB'lerin içerisinde olması öngörüldüğü için yıkılması ve 2.OSB’ye taşınması gündemde.

Konuya ilişkin açıklama aldığımız İl Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş, 2012 yılında Milli Eğitim Bakanlığı ve Bilim Sanayi Teknoloji Bakanlığı arasından imzalanan protokol kapsamında, Meslek Teknik Liseleri’nin ülke çapında OSB’lerin içerisine yerleştirme işlemlerinin başladığını ve bu kapsamda da Bilecik Mesleki Teknik Lisesi’nin 2. OSB’ye taşınacağını belirtti.

DEPREME DAYANIKLILIK TESTLERİNİN SONUCU BEKLENİYOR

Ertuğrulgazi Mahallesi’nde bulunan lisenin mevcut yerinde depreme dayanıklılık testlerinin yapıldığını söyleyen Durmuş, bu testlerin sonucunda gelecek olan güçlendirme veya yıkım kararını beklediklerini ifade etti.

Türkiye’de 2008 yılında çıkan genelge ile beraber okullarda depreme dayanıklılığı ile ilgili testler yapılmaya başladığını belirten Durmuş, “Türkiye’deki bütün okullar Bakanlık tarafından gönderilen uzmanlar tarafından deprem dayanıklılığı ile ilgili inceleniyor. Kimi okula güçlendirme, kimi okula da yıkım kararı geliyor. Geçen sene 7 okulumuzu bu kapsamda güçlendirdik. Mesleki Teknik Anadolu Lisesi için de gelecek sonuçları bekliyoruz. Çıkacak karar doğrultusunda da lisenin yerine ne olabileceği ile ilgili tasarruflarımızı da belirleyeceğiz” dedi.

“ÖĞRENCİLERLE OSB’NİN İÇ İÇE OLMASINI HEDEFLİYORUZ”

Mesleki Teknik Anadolu Lisesi’nin OSB’ye taşınmasının güçlendirme veya yıkım kararından bağımsız olarak 2012 yılında yapılan protokol kapsamında alındığını söyleyen Durmuş, Meslek Lisesi ile ilgili asıl amaçlarının OSB’nin nitelikli insan ihtiyacına cevap vermek ve öğrencileri daha fazla staj imkanına kavuşturmak olduğuna dikkat çekti.

“LİSENİN 2.OSB’YE TAŞINMASININ PROJELERİ YÜRÜTÜLÜYOR”

2. OSB’ye yapılacak Mesleki Teknik Lisesi için ödenek çıktığını belirten Fazilet Durmuş, “32 derslikli 5 atölyemizle ilgili onayımız çıktı. Proje çalışmaları yürütülüyor. Projesi tamamlandığında ihaleye çıkılacak ve yapacağız. Burası bittiği zaman bu okulu oraya taşımayı düşünüyoruz. Buradaki alanla ilgili çeşitli tasarruflarımız var ama henüz daha bu okul bitmemiş ve daha ihalesi olmamışken bununla ilgili bir öngörü vermek doğru olmaz. Şehir planlamaları doğrultusunda ne olabileceğine bakacağız. Şu anda arkadaşlarımızla okul okul gezerek hangi okulda kaç derslik var, kaç öğrenci var, bu bölgede dersliğe ihtiyacımız var mı konuları üzerinde çalışıyoruz. Dolayısıyla bu veriler elimizde olduktan sonra ne olabiliri değerlendireceğiz” dedi.

Editör: TE Bilişim