İlimizi demiryolu taşımacılık merkezi haline getirecek “Bilecik-Bozüyük Lojistik Merkezi” projesi için Bakanlar Kurulu’nun verdiği “acele kamulaştırma” kararı dün Resmi Gazete’de yayımlandı. İsminin Gündüzbey Lojistik Merkezi olacağı öğrenilen projede Yeniköy, Yeniçepni ve Yörükçepni köylerinde belirlenen bölgelerde kamulaştırma yapılacak. 2015 yılı yatırım programında yer alan proje hayata geçtiğinde, Bozüyük ticari malların demiryolu üzerinden yurtiçi ve yurtdışına sevkiyatının yapıldığı bir merkez haline gelecek. İlimiz için büyük bir fırsat olan proje bölgemizin ekonomik, sosyal ve kültürel gelişimine önemli katkı sağlayacak.

1 Haziran 2015 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı şöyle:

“2015 Yılı Yatırım Programında 2007E010050 proje numarasıyla yer alan “Lojistik Merkez Kurulması Projesi” kapsamında Bilecik-Bozüyük Lojistik Merkezinin yapımı amacıyla ekli harita ile listede gösterilen taşınmazlar ile üzerindeki muhdesatın Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından acele kamulaştırılması; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının 15/5/2015 tarihli ve 33869 sayılı yazısı üzerine, 2942 sayılı Kamulaştırma Kanununun 27 nci maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nca 1/6/2015 tarihinde kararlaştırılmıştır.”

Lojistik Merkez Nedir?

Modern yük taşımacılığının kalbi olarak görülen, diğer ulaşım sistemleriyle entegre olarak kombine taşımacılığı geliştiren Lojistik merkezler ülkemizde de kurulmaya başlanmıştır. Kent merkezi içinde kalmış yük garlarının; Avrupa ülkelerinde olduğu gibi, etkin karayolu ve deniz ulaşımı bağlantısı olan ve yükleyiciler tarafından tercih edilebilir bir alanda, yük lojistik ihtiyaçlarına cevap verebilecek özellikte, modern, teknolojik ve ekonomik gelişmelere uygun şekilde, öncelikle Organize Sanayi Bölgelerine yakın ve yük potansiyeli yüksek olan İstanbul (Halkalı/Yeşilbayır), İzmit (Köseköy), Samsun (Gelemen), Eskişehir (Hasanbey), Kayseri(Boğazköprü), Balıkesir(Gökköy), Mersin (Yenice), Uşak, Erzurum (Palandöken), Konya (Kayacık), Denizli (Kaklık) ve Bilecik (Bozüyük) olmak üzere 12 adet lojistik merkez kurulmaya başlanmış, Kahramanmaraş (Türkoğlu), Mardin, Kars, Sivas, Bitlis (Tatvan) ve Habur Lojistik Merkezleri ile birlikte Lojistik Merkez adeti 19’a ulaşmıştır. Samsun (Gelemen), Uşak, Denizli (Kaklık), İzmit (Köseköy), Eskişehir (Hasanbey) ve Halkalı olmak üzere 6 adet Lojistik Merkez işletmeye açılmıştır. Balıkesir (Gökköy), Bilecik (Bozüyük), Mardin, Erzurum (Palandöken) ve Mersin (Yenice) lojistik merkezlerinin inşaat çalışmaları devam etmektedir. Diğer Lojistik merkezlerine ilişkin proje, kamulaştırma ve inşaat ihale işlemleri sürmektedir.

Lojistik Merkezlerde; Demiryolu çekirdek ağı olarak değerlendirilen tren teşkil, manevra ve yükleme boşaltma alanlarının TCDD, depo, antrepo ve diğer lojistik alanların özel sektör tarafından yapılması/yaptırılması ve işletilmesi planlanmaktadır. Lojistik merkez kurulmasının ana amacı, ulaştırmada; araç kullanımı, insan gücü organizasyonu, ambar kullanımı, lojistik zinciri optimizasyonu ile toplam ulaştırma ve personel maliyetlerinde azalma, ulaştırma operatörlerinin toplam iş hacminde artış sağlanarak yüksek kalite düzeyine ulaşmaktır. Lojistik Merkezler faaliyete alındıklarında; Yük taşımacılığı ile ilgili hizmetlerin en iyi şekilde verilmesi, müşterilerin idari, teknik ve sosyal tüm ihtiyaçlarının karşılanabilmesi, taşımaların ve taşıma kalitesinin artırılarak müşteri memnuniyetinin sağlanmasının yanı sıra bulundukları bölgenin ticari potansiyeline ve ekonomik gelişimine katkı sağlayacaklardır. Lojistik merkezleri, bulunduğu bölgenin ekonomik, sosyal, kültürel gelişimine önemli katkıda bulunduğu gibi bölge trafiğini de düzenlemektedir.

Editör: TE Bilişim