Bilecik Belediyesi katkılarıyla kazı çalışmaları devam eden Bahçelievler Yerleşkesinde incelemelerde bulunarak ve  basın mensuplarına çalışmaların son durumu hakkında bilgi veren Belediye Başkanı Semih Şahin, ‘’Bilecik’in 9 bin yılına ışık tutan kazı çalışmalarına katkılarımız devam edecek’’ dedi.

Başkan Şahin ve ilgili birim müdürleri yaptığı ziyarette çalışmaların son durumu hakkında Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Erkan Fidan ve Bilecik Müze Müdür Vekili Özge Şenöz’den bilgi alırken, basın mensuplarına çalışmaların önümüzdeki dönemi için bilgiler verdi.

Gerçekleştirilen çalışmada emeği geçen bütün paydaşlara teşekkür eden Başkan Şahin, şunları söyledi:

‘’Bugün 9 bin yıl önceki komşularımızı ziyaret ettik. Bundan yaklaşık  üç ay önce başlayan bir kazımız oldu. Üniversitedeki hocalarımız ve öğrencilerimizin büyük gayretleri ve Belediye Başkanlığımızın katkıları ile çalışmalar bu aşamaya geldi. Uygarlık tarihine çok büyük ve önemli bilgiler kazandırmış oluyoruz. Bunda da biz elimizden gelerek ana sponsor olarak ve Kültür Bakanlığının da işbirliği çerçevesinde devam ediyor. Bu çalışmanın olması bizi çok mutlu ediyor ve çıkacak sonuçları heyecanla bekliyoruz. Çok önemli veriler elde edildiğine inanıyorum. Batı Anadolu’nun ilk yerleşim yerlerinden birisi. Şehrimizin tarihi açısında çok önemli buluyorum.’’ Dedi.

DOÇ. DR. FİDAN:

‘’BELEDİYE BAŞKANIMIZA KATKILARI DOLAYISIYLA TEŞEKKÜR EDİYORUZ’’

Doç. Dr. Fidan ise çalışmaların teknik kısmı hakkında verdiği bilgide, Belediye Başkanlığının katkılarının çok önemli olduğunu, bundan dolayı Başkan Şahin ve belediye görevlilerine teşekkür ederek, ‘’Şimdi birkaç sene önce burası apartmanlar arasında kalmış bir boş araziydi. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Belediye Başkanlığı arasında yapılan protokol kapsamında burada yaptığımız kazılar, buranın Batı Anadolu’nun ilk yerleşim yerlerinden biri olduğunu gösteriyor. Milattan önce 7 bin yılına yani günümüzden 9 bin yıl öncesinde burada kurulan bir yerleşmenin olduğunu öğrendik. Yaptığımız analizler sonucu buradaki yerleşmenin bir çay veya dere kenarında kurulu olduğunu anlıyoruz. Bunun dışında etrafın verimli tarım alanları ve ormanlık olduğunu söyleyebiliriz.

‘’AMACIMIZ BU BÖLGEYİ AÇIK HAVA MÜZESİ HALİNE GETİREBİLMEK’’

Gerçekleştirilen çalışmanın Bilecik için önemine değinen Fidan, ‘’Şu ana kadar yapılan çalışmalar şehir tarihinin Milattan Önce 3 bin yılına kadar gittiğiydi. Biz şimdi bunu 4 bin yıl daha geriye götürerek, Milattan önce 7 bin yılına geri götürdük. Buradaki amacımız, Batı Anadolu ve uygarlık için çok önemli ancak burayı bir açık hava müzesi haline getirmek. Sadece Bilecik değil hatta tüm dünyadan insanları buraya çekmek istiyoruz. Çünkü bizler burada 20 dakikalık bir gezi ile bin yıllık süreci çok rahat göstereceğiz. Tabi burada birçok kurumun işbirliği var. Belediye Başkanlığımızın da katkıları son derece önemli oldu. Onların desteğiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz.’’ dedi.

Başkan Şahin ziyareti kapsamında ayrıca alanda çalışmalarını sürdüren İstanbul Üniversitesi Öğretim Görevlisi Hüreyla Balcı’dan o döneme ilişkin botanik örnekleri ve çıkan kalıntılar hakkında bilgi aldı.

Editör: TE Bilişim