Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği(EYT) üyeleri açtıkları stant ile dernekleri yeni üyeler katmaya devam ediyor.

Uzun zamandır kamu gündeminden düşmeyen emeklilikte yaşa takılanlar, konfederasyon olmaya çalışarak hak arayışına devam ediyor.

1999 yılında getirilen kanundan dolayı mağdur olan EYT’liler yeni üyelerini topluyor.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Bilecik Sosyal Tesisler ve Aile Çay Bahçesi önünde stant açtı. EYT’liler açtıkları stant ile hem bilgilendirme yapıp hemde yeni üyelikler yaptı.

Emeklilikte Yaşa Takılanların yaşadığı mağduriyet hakkında  bilgilendirme yapan Bilecik EYT Sosyal  Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı İsmail Düşünen , Kocaeli’de yapılan toplantı sonrasında EYT’liler olarak Türkiye genelinde konfederasyon olma kararının alındığını söyledi. Düşünen, yaptığı açıklamasında;

“Son olarak Kocaeli’nde yapılan toplantılarda Türkiye genelinde federasyon ve konfederasyon olma kararına gittik. Şu anda 16 ilde hali hazırda kurulmuş derneğimiz var. 13 ilde de kurulma aşamasındadır.  federayon ve konfederasyona giderek hükümete masada söz sahibi olmak için derneklerimize üyelik istiyoruz. İlk önce Bozüyük’te  şimdi Bilecik’te  stant kurduk. Bilecik’in bütün ilçelerinde stanst kuracağız, üyelik yapacağız. Üyeliklerle  derneğimizi desteklemek istiyoruz.” ifadelerine yer verdi.

“Sigorta başlangıcı zamanında verilen vaatler neyse onları talep ediyoruz”

1999 yılında çıkan yasayla mağdur edildiklerin dile getiren Düşünen, “ Normalde sigorta başlangıcında bizden istenen 5 bin gün ve 25 seneydi. Biz 5 bin günü doldurduk hatta tur bindirdik. 25 senemizi de doldurduk. Yeni çıkan yasaya göre bugün 25 seneyi dolduran insanlardan yaş şartı isteniyor. Bu yaş şartı da bizleri mağdur ediyor. Biz sigorta başlangıcı zamanında verilen vaatler neyse onları talep ediyoruz.  Stajyer mağdurları için mücadele ediyoruz, tazminatlarımız için mücadele ediyoruz.  En önemlisi 2008 yılında çıkan ABO(Aylık Bağlama Oraları). Bunlar sadece EYT’liler için değil, yaş şartı aranmaksızın çalışan bütün kesim için çok önemli. 1999 yılında %70’lerde olan aylık bağlama oranlaru şu anda %30 %35’lere düşmüştür. Asgari ücretle emekli olan bir kişiye bin 200- bin 300lira maaş bağlanıyor. Bu da çok cüzi bir rakam. Bin 300 lira maaşla kimse geçinemez. Çift dikiş yapmıyoruz hakkımız olan ücretleri talep ediyoruz.” şeklinde konuştu. Tek istediklerinin sigorta başlangıcındaki şartların geri iade edilmesi olduğunu belirten Düşünen, hak arayışının yeni üyelerle büyüyerek devam edeceğini söyledi.

Editör: TE Bilişim