Bilecik Emniyeti kış aylarında aşırı soğuk hava, buzlanma, kayganlaşan yol gibi nedenlerle meydana gelebilecek kazalara karşı broşür dağıtarak sürücüleri uyardı. Şehir içerisinde farklı noktalarda yapılan bilgilendirmelerde, sürücülerden araçlarına mutlaka kış lastiği taktırmaları istendi ve bu lastiklerin diş derinliğinin 4mm’den fazla olması gerektiği belirtildi. Son dönemde düşen sıcaklıklarla birlikte yaşanan trafik kazalarını hatırlatan polis memurları, bu kazaların önüne geçmenin mümkün olduğunu belirterek sürücülerden dikkatli olmalarını ve araçlarının kış bakımlarını yaptırmalarını istedi.

GÜVENLİ SÜRÜCÜLÜK YÖNÜNDEN

- Soğuk karlı ve buzlu havalarda aracın durma mesafesinin uzayacağı,

- Normal hava şartlarında hız, takip mesafesi ve manevra konularında edinilen sürüş alışkanlığının, kış aylarında da uygulanmaya çalışılmasının sürüş emniyetini tehlikeye düşüreceği,

- Kış aylarında arkadan çarpma ve zincirleme kaza oranlarının artmasının, hız ve güvenli takip mesafesinin ayarlanmasında gerekli özenin gösterilmeyişinden kaynaklandığı,

- Bu ayların bir gerçeği olan ıslak ve kaygan zeminlerde ani hızlanma ve yavaşlamaların araç hâkimiyetini kaybetmeye neden olacağı,

- Çok kalın tabanlı ayakkabı ve hareketi sınırlayacak derecede kat kat elbise giymenin sürüş güvenliğini risk edeceği unutulmamalıdır.

1 Aralık ile 1 Nisan tarihleri arasında kamyonet, minibüs ve “A” türü yetki belgelerine kayıtlı otomobillerin tüm lastiklerinin kış lastiği olması zorunludur.

Lastiklerin yanaklarında (M+S) işareti veya (M+S) işareti ile birlikte kar tanesi (snowflake) işareti veya sadece kar tanesi (snowflake) işareti aranacaktır.

ARAÇ BAKIMI YÖNÜNDEN

- Kış aylarında etkilenebilecek parçaların başında motor, lastik ve silecekler gelmektedir.

Soğuk havalarda motorun sağlıklı çalışabilmesi için mutlaka araca uygun antifriz konulmalı ve kontrolü yapılmalıdır.

- Hava sıcaklıkları 7 derecenin altına düştüğünde mutlaka kış lastikleri takılmalı, lastiklerin diş derinliği kontrol edilmeli, diş derinliği 4mm’nin altındaki lastikler kullanılmamalıdır.

- Soğuk havalarda lastik hava basıncının düşebileceği göz önüne alınarak lastik havaları sık sık kontrol edilmelidir.

- Silecekler yağmurlu ve karlı havalarda görüş güvenliği açısından hayati öneme sahiptir. Deforme olmuş ve işlevini yerine getirmeyen sileceklerden kaynaklanan görüş zafiyeti sürücülerde paniğe bile sebep olabilmektedir. Bu nedenle silecek ve silecek suyu mutlaka kontrol edilmelidir.

- Aracın aküsü, farları ve kliması kontrol edilmelidir.

- Araçta küçük bir kürek ve sağlam buz kazıyıcı bulundurmalıdır.

- Aracın lastik çapına uygun zincir bulundurulmalı, zincir daha önce kullanılmış ise herhangi bir kırık, eksik veya ezilme olup olmadığı kontrol edilmelidir.

- Olası yolda kalma durumlarına karşı, takoz ve çekme halatı bulundurulmalıdır.

- Kış mevsiminde uzun yol seyahatlerine çıkılacak ise, aşırı kar yağışı ve soğuk havaya karşı gerekli tedbirler alınmalıdır.

 

Editör: TE Bilişim