Korkmaz Kesik

“Kırsal Alandan Filizlenen Umutlar” ve “Bilecik Dokumaları ile Hayatı Dokuyoruz” adlı projeler kapsamında açılacak kurslar için Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü (İŞKUR), El Sanatları Eğitim Merkezi Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Ziraat Odası Başkanlığı ortak protokole imza attı. El Sanatları Eğitim Merkezi Müdürlüğü binasında gerçekleşen imza törenine Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü (İŞKUR) Ayhan Tozan, İl Milli Eğitim Müdürü İsmail Altınkaynak, El Sanatları Eğitim Merkezi Müdür Vekili Hasan Tekin, Ziraat Odası Başkanı Ahmet Sevinen katıldı.

 İki aşamada açılacak olan kurslar çerçevesinde Kırsal Alandan Filizlenen Umutlar kurslarında 75 kişilik kurs açılacağı belirtildi. “Bilecik Dokumaları ile Hayatı Dokuyoruz” projesi kursunda ise kadınlara yönelik mekikli dokuma kursu açılacak. Dokuma kursuna 18-50 yaş arasında kadınlara yönelik 25 kişiye kurs verileceği söylendi.


Yapılan protokol ile ilgili bilgi veren Bilecik El Sanatları Eğitim Merkezi Müdür Vekili Hasan Tekin yapılan protokolün amacını, “Buraya gelen kurumların temsilcilerinin amacı her sofraya bir ekmek vermek, her eve bir aş vermek daha sonrada bu ekmeği ve aşı büyütmek amacıyla güçlerimizi birleştirdik.” ifadesiyle dile getirdi. Tekin açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü ve Ziraat Odaları imzalanan protokol kapsamında kırsal alanında hayvancılık ve ziraat alanında çalışan aileler, kadın, genç bireyleri eğitilmesi ve bilinçlendirilmesi ile aktif iş gücü temelli projeye kapsamında iş birliği yapmak amacıyla bir araya gelmiş bulunuyoruz. Buraya gelen kurumların temsilcilerinin amacı her sofraya bir ekmek vermek, her eve bir aş vermek daha sonrada bu ekmeği ve aşı büyütmek amacıyla güçlerimizi birleştirdik. Çiftçilerimizin temsilcileri olarak ziraat odası, eğitim sahibi olarak Milli Eğitim Müdürlüğü, bu eğitimi veren olarak El Sanatları Eğitim Merkezi Müdürlüğü ve istihdamın arttırılması amacıyla Çalışma ve İş Kurumu olarak güçlerimizi birleştirdik. Bilecik ve çevremizdeki gençlerimize birer altın bilezik kollarına takmak neticesinde onları ekmek ve iş sahibi yapmak amacındayız.”

Bilecik El Sanatları Eğitim Merkezi Müdür Vekili Hasan Tekin’in ardından proje ile ilgili detaylı bilgi veren Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü (İŞKUR) Ayhan Tozan, “Cumhuriyetimizin 91. Yılında 100 kişinin eline altın bilezik takmanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi. Tozan basın açıklamasında şu bilgileri paylaştı:


“Aktif İşgücü Hizmetleri Faaliyetlerinin yürütülmesi konusunda yetkisi ve sorumluluğu olan Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğümüz Özel Politika ve Uygulamaların Geliştirilmesi çerçevesinde harekete geçerek, Bilecik El Sanatları Eğitim Merkezi Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Bilecik Ziraat Odası Başkanlığı ile ortak projeler oluşturulmuştur. Dezavantajlı gruplara yönelik olarak tasarlanan; Kırsal Alandan Filizlenen Umutlar ve Bilecik Dokumaları ile Hayatı Dokuyoruz adlı projelerle çeşitli mesleklerde kurslar açılacaktır.

Projelerin genel amacı; Kırsalda yaşayan ailelerin işsiz gençlerini El Sanatları konusunda eğiterek Sanat ve Meslek sahibi yapmak, Kadınların el dokuma atölyelerinde yöresel dokuma ürünleri üreterek aile ekonomisine katkıda bulunmasını sağlamak, istihdamın geliştirilmesi ve Milli Kültür Değerlerimizin korunmasıdır.

Kırsal Alandan Filizlenen Umutlar Projesiyle Genç Erkekler için Ahşap Oymacısı, Ahşap Doğrama Montaj Elemanı, Sıhhi Tesisatçı Mesleklerinde Kurslar açılacaktır.

Bu projeyle bölgemizde kırsal alanda özellikle tarım sektöründe yaşayan gençlere el sanatları konusunda mesleki eğitim verilerek onları sanat ve meslek sahibi yapmak, özgüvenlerini arttırmak ve meslekleriyle ilgili alanlarda çalışma imkânı yaratarak istihdama katkıda bulunulacağını düşünmekteyiz.

Projenin amaçlan;

• Çeşitli nedenlerden dolayı yeterli eğitim alamamış işsiz gençlerin el sanatları eğitimi alarak meslek sahibi olmaları, edindikleri bu meslekleriyle ilgili olarak kendi işlerini kurarak kendi işyerinde veya evinde çalışarak istihdama katkıda bulunmalarının sağlanması,

• El sanatları yeteneği olan gençlerin profesyonel anlamda el sanatları eğitimi alması,

• Mesleki ve teknik eğitim almış ara eleman ihtiyacının karşılanması,

• Kendi başına bir iş kurabilecek durumda olmayan kişilerin bu eğitimi aldıktan sonra atölyeler, fabrikalar, inşaatlar v.b. yerlerde çalışmalarını sağlayarak girişimcilik yönlerinin arttırılması,

• Eğitim sonunda mesleğinde sertifika alan birey, gerekli modülleri tamamlayarak alanındaki diğer meslekler arasında geçiş yaparak eğitimlerinde devamlılığın sağlanması şeklinde sıralanabilir.

Projenin hedef grubu ise erkek kursiyerler için ilçemiz ve yakın çevresinde kırsal kesimde, özellikle tanın sektöründe yaşayan işsiz (kendi adlarına herhangi bir iş için sigorta girişi olamayan) en az 16 yaşından gün almış en fazla 29 yaşında, ortaokul, lise mezunları veya lise terk, mesleğin gerektirdiği işleri ve yeterlilikleri yapacak bedensel ve fiziksel özelliklere sahip erkek bireyler arasından seçilen 75 kişi olarak tanımlıyoruz.

Bilecik Dokumaları ile Hayatı Dokuyoruz Projesiyle kadınlar için Mekikli Dokuma Kursları açılacaktır.

Projenin amaçları;

• Milli Kültür Değerlerimizin korunması açısından El Dokumacılığının yaşatılması ve bu alanda üretim yapılması, bu işi profesyonel olarak yapan kişilerin yetiştirilmesi ve eğitilmesi,

• El sanatları yeteneği olan kadınların profesyonel anlamda el sanatları eğitimi alması,

• Meslek ve teknik eğitim almış ara eleman ihtiyacının karşılanması

• Kendi başına bir iş kurabilecek durumda olmayan kişilerin bu eğitimi aldıktan sonra atölyeler, fabrikalar v.b. yerlerde çalışmalarını sağlayarak girişimcilik yönlerinin arttırılması

• Eğitim sonunda mesleğinde sertifika alan birey, gerekli modülleri tamamlayarak alanındaki diğer meslekler arasında geçiş yaparak eğitimlerinde devamlılığın sağlanması şeklinde sıralanabilir.

Projenin hedef grubu ise kadın kursiyerler için, ilimiz merkez ilçede veya köylerinde kırsal kesimde, özellikle tarım sektöründe yaşayan işsiz (kendi adlarına herhangi bir iş için sigorta girişi olamayan) en az 18 yaşından gün almış en fazla 50 yaşında, okuma yazma bilen veya ilkokul mezunu, mesleğin gerektirdiği işleri ve yeterlilikleri yapacak bedensel ve fiziksel özelliklere sahip kadın bireyler arasından seçilen 25 kişi olarak tanımlıyoruz.

Projeler; Bilecik El Sanatları Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından yürütülecek olup, Bilecik Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Bilecik Ziraat Odası Başkanlığı ile işbirliği içinde olunacaktır.

Bu kapsamda Bilecik Çalışma ve İş Kurumu 11 Müdürlüğü olarak Kurumumuz, kursiyerlerin 20 TL olan günlük ücretlerini, GSS ve İş Kazası Meslek Hastalığı Primlerini karşılayacaktır.

Projelerin başlama tarihi 10 Kasım 2014 olup,

Buna göre kurs süreleri ve bitiş tarihleri;

• Ahşap Oymacısı, 664 saatlik (83gün) - 5 Mart 2015

• Ahşap Doğrama Montaj Elemanı, 760 saatlik (95 gün) - 23 Mart 2015

• Sıhhi Tesisatçı, 576 saatlik (72 gün) - 18 Şubat 2015

• Mekik Dokuma, 480 saatlik (60 gün) - 2 Şubat 2015

olarak planlanmıştır.”

Editör: TE Bilişim