Kıymet Aslan- 

Bilecik Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Bilecik Devlet Hastanesi’nde bulunan MR (emar) Cihazı yenilendi.

Bilecik Devlet Hastanesi Başhekimi  Op. Dr. Hakan Yıldız, MR (emar) Cihazı yenilendiğini düzenlediği basın toplantısıyla duyurdu. Ayrıca Yeni bir tomografi cihazının da yaklaşık 1 ay içerisinde hastaneye kazandırılmış olacağını da açıkladı.

Bilecik Devlet Hastanesi Başhekimlik binasında yapılan basın toplantısına Bilecik Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Mustafa Yılmaz, Tıbbi Hizmetler Başkanı Dr. Nihal Akpınar, Başhekim Dr. Hakan Yıldız, İdari ve Mali İşler Müdürü Osman Nuri Arı katıldı.

Bilecik Devlet Hastanesi’ndeki kullanılan mevcut MR cihazlarının yenilenmesi adına çalışma başlattıklarını belirterek Başhekimi Op. Dr. Hakan Yıldız yaptığı basın açıklamasında, “Hastanemizde şampiyonlukların yanı sıra Bakanlığımızın modernizasyonu projeleri içersinde hastanemizdeki mevcut cihazların yenilenmesi adına bir çalışma başlattı. Sizler aracılığıyla saygıdeğer Bilecik halkını da bilgilendirmek isterim. Hastanemizde MR Cihazı vardı ama mevcut cihaz yeni teknolojiyi yakalayamayan bir cihazdı.

Hastanemizde daha önceden kullanılmakta olan MR cihazımız kapasite ve görünümü kalitesi olarak 0.2 Tesla diye tabir edilen özellikte iken, yapılan görüşmeler neticesi mevcut cihazın 1.5 Tesla ile değiştirilmesi sağlanmıştır. Bu şekilde 3. Basamak sağlık hizmeti veren, Eğitim araştırma/ Üniversite Hastaneleri seviyesinde bulunan bu cihaz kurumumuza kazandırılmış olup, 15 gündür hizmet vermektedir. Bu şekilde daha doğru ve hizlı bir çekim kalitesine ulaşarak, kendi hastalarımız ile birlikte Bozüyük Devlet Hastanesinden yönlendirilecek hastalara hizmet vermeyi planlamaktayız.

Hastanemiz radyoloji birimi bünyesinde yaklaşık 6 yıldır (Manyetik Rezonans) çekimi hizmeti verilmektedir. Öncelikle MR hakkında kısaca bilgi vermek gerekirse MR Geçtiğimiz yüzyılın kuşkusuz en çarpıcı teknolojik gelişmelerinden biri tıp dünyasının hizmetine MR görüntülemenin girmiş olmasıdır. MR 1980’li yıllardan itibaren klinikte kullanılmaya başlanmıştır. MR cihazını üstün kılan en önemli özelliği radyasyon etkisinin olmamasıdır. İnsan vücuduna bilinen hiçbir yan etkisi yoktur,  gereklilik halinde gebelere bile uygulanabilmektedir.

Günümüzde yumuşak dokularda ayrım gücü en yüksek görüntüleme metodu olan MR incelemesidir. Kemik iç yapısı ve kemiğe komşu eklem, kıkırdak ve bağlar son derece detaylı görüntülenebilmektedir. Kan akımı ilaca gerek kalmadan doğrudan görüntüleyebilmesi, kafa içi problemlerde klinik yaklaşıma büyük katkı sağlamaktadır. Ayrıca klinik gereklilik halinde kontrast madde enjekte edilerek kontrastlı MR anjiografi tetkiki de yapılabilmektedir.”dedi.

Daha önceden yapılamayan bazı tetkiklerin yeni cihaz sayesinde artık aşağıda yer alan bazı tetkiklerin daha yapılır hale geleceğini söyledi.

Başhekimi Op. Dr. Hakan Yıldız “Tümörlerin selim kitlelerden ayrımı için gerekli olan spektroskopi, Erken dönem inmelerin tanısında Diffüzyon ve Perfüzyon görüntülemesi, Kafa içi beyin omurilik sıvı artışında nedenlerin tespitinde BOS akım analizi, Vücuttaki damarsal yapıların görüntülenmesi için MR anjiografiler,  Mememe kitlelerinin tümoral ve tümoral olmayanların ayrımında meme görüntülemeleri, Safra yollarının tümöral olmayan tıkanıklıklarının ayrımı, Kalanjiografi tetkikleri yapılır hale gelmiştir. Cihazımızın Bilecik için hayırlara vesile olması temennisi ile tüm halkımıza sağlıklı günler dilerim.”diye ekledi. 

Editör: TE Bilişim