Kasım 2016 itibariyle Bilecik'te kademeli olarak faaliyete geçen dünyanın entegrasyon seviyesi en yüksek tesisi BİOSUN Bilecik EKAY'ın (Entegre Katı Atık Yönetimi) gerçekleştirmeye başlayacağı eğitim çalışmaları ve atık toplama faaliyetleri, Belediye Başkanı Selim Yağcı'nın önderliğinde kamuoyuna duyuruldu.

Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen toplantıya; Belediye Başkanı Selim Yağcı, Pazaryeri, Dodurga Belediye Başkanları ile Bozüyük Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Yürükcü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Bolat, muhtarlar ve firma yetkilileri katıldı.

EVLERDE, OKULLARDA, İŞYERLERİNDE EĞİTİMLER VERİLECEK

Hexagon Katı Atık Geri Dönüşüm Eğitim Sorumlusu Kaan Arda, yaptığı sunumda BİOSUN EKAY Tesisi’nin kapasitesini, işlevini, Bilecik iline ve doğal kaynaklara sağlayacağı katkıyı anlattı.

Bu kazanımların sağlanması amacıyla Bilecik ilindeki evlerde, işyerlerinde ve okullarda eğitimler verileceğini belirten Arda, sürecin daha sonra yerinde ayrıştırma, toplanma, geri dönüştürme ve enerji elde etmeyle devam edeceğini söyledi. Arda konuşmasının devamında, Bilecik’in bir mahallesinin pilot bölge olarak belirleneceğini ve belirlenen alanlara organik, ambalaj ve diğer atıkların ayrıştırılması için farklı konteynerler konulacağını belirtti.

2016 yılında kademeli olarak faaliyete geçen Katı Atık Tesisi’nin dünyanın entegrasyon seviyesi en yüksek tesisi olduğunu özellikle belirten Arda, “tesisimizde elle ayrıştırma yerine otomasyon sistemi kullanıyoruz. Bu anlamda insan sağlığına da büyük önem veriyoruz. Ayrıca tesisimizin yerel istihdamda çok büyük katkısı bulunmakta” dedi.

Evlerimizde, okullarımızda, işyerlerimizde, sokaklarımızda ve benzeri yerlerde oluşan katı atıkların herbirinin aslında milli bir servet değerinde olduğunu vurgulayan Kaan Arda, herkesin atıklarını ancak kaynağında ayrıştırdığı takdirde bu servete sahip çıkılabileceğini söyledi.

Arda, sözlerine şöyle devam etti: “Son yıllarda yaşanan çevre sorunlarının hızla artması tüm insanlığın ve diğer canlılarınsağlığını tehdit eder duruma geldi. Bu sorunların başında da atık geliyor. Bu noktada hepimize çok büyük sorumluluklar düşüyor. Herbirimiz oluşturduğumuz atıkları kaynağında ayrı olarak biriktirerek ve doğru zamanlarda gösterilen yerlere bırakılarak bu sorunların önüne geçebilir, geleceğimize katkıda bulunabiliriz”dedi.

Hexagon Katı Atık Sakarya’nın Pamukova ilçesinde 2010 yılından beri faaliyette olan ilk tesisiBİOSUN Pamukova EKAY’a ait bir video gösterildi. Arda, videoda atıkların verilen eğitimler sonrasında kaynakta ayrıştırıldığını, ambalaj atıklarının geri dönüştürülerek imalat sektörüne sunulduğunu, organik atıklardan yenilenebilir enerji üretildiğini ve tarımda verim artışı sağlayan yüksek kalitede kompost elde edildiğini anlattı.

BAŞKAN YAĞCI: “70 BİN TONLUK ATIĞIN 20 BİN TONA İNDİRİLMESİ HEDEFLENİYOR”

Toplantıda konuşan Belediye Başkanı Selim Yağcı, tesisin Bilecik ilinin atıklarını toplama, işleme, depolama ve birçok destekleyici faaliyeti ile Bilecik iline hem hijyen, hem de ekonomik anlamda birçok fayda sağlayacağını vurguladı.

Başkan Yağcı, “Bilecik’in yıllık 70 bin ton atığının 20 bin tonun altına kadar indirgenmesi ve bertaraf edilerek gömülmesi planlanıyor. Bu anlamda, pilot mahallemizde çöpler ayrıştırılırken nelere dikkat edileceğine yönelik çalışmalar başlattık. Ev hanımlarımıza, okullardaki çocuklarımıza, kamu kurumunda ve diğer alanlarda çalışan kişilere de eğitim vermeye devam edeceğiz. Bu teknolojik, ekonomik ve çevresel etkileri çok önemli olan bir proje” ifadelerine yer verdi.

İLÇE BELEDİYE BAŞKANLARI KATILMADI

Başkan Selim Yağcı’nın, tesisin 15 Belediye ilebiraraya gelerek gerçekleştirildiğini belirtmesine rağmen toplantıya sadece Pazaryeri, Dodurga Belediye Başkanları ve Bozüyük Belediye Başkan Yardımcısı MustafaYürükcü’nün katıldığı görüldü.

Gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Cafer Elmas’ın Belediye Başkanlarının neden toplantıya katılmadığını sorması üzerine Başkan Yağcı, kendilerini davet ettiklerini fakat iş yoğunluklarından dolayı katılamadıklarını söyledi.

Toplantı, soru cevap bölümününardından  toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

Editör: TE Bilişim