Yaşanan savaşlar neticesinde ülkelerinden kaçan Irak, Suriye ve İranlılar ülkemize sığındılar. Sığınan mültecilerin Bilecik'te de oldukça çoğaldığı ve artık bu durumun gözle görülür şekilde rahatsız edici boyutlara ulaşmaya başladığı görülüyor.

İş bulamayan mültecilerin bazılarının ise ilimizde daha önce hiç alışık olmadığımız biçimde çöp konteynırlarını karıştırmaya başladıkları gözlendi. Türkiye'deki mültecilerin 1,5 milyonu aşkını Suriyeli, yaklaşık 110 bini Afganistan, İran ve Iraklı.


Ülkelerindeki zulümden kaçarak Türkiye'nin birçok iline yerleşen mültecilerden Bilecik’te nasibini aldı. Alınan bilgi neticesinde şu anda Bilecik'te 200 Iraklı ailenin ikamet ettiği, 150'ye yakın Suriyeli ve 120'ye yakın da İranlı sığınmacının kaldığı belirtiliyor.  Son gelen iddialar ise 150 Iraklı ailenin daha önümüzdeki haftalar içerisinde Bilecik'e geleceği oldu. Şu anda 200 aile olarak ilimizde kalan Iraklı sığınmacıların ev bulmakta sorun yaşadığı belirtiliyor.

Bazı Iraklı sığınmacıların kendilerine ev verilmediği için akrabaları ile buldukları evlerde kalabalık şekilde kaldıkları belirtilirken, kendilerinin savaştan canlarını kurtarmak için kaçtıklarını sığındıkları Türklerden anlayış beklediklerini söylediler. Kendilerine kucak açılan yerde kimseyi rahatsız etmek istemediklerini, fakat içlerinde bazı sıkıntılı kişilerin olabileceğini, bu kişilerin tüm Iraklı sığınmacılara mal edilmemesi gerektiğini savundular.

Ülkelerindeki iç savaş ve ekonomik faktörler nedeniyle ayrılmak zorunda kaldıklarını belirten mülteciler Türkiye'de umduklarını bulamadıklarından şikayetçi.

Bayanlar endişeli

Şehrin belirli noktalarında, gruplar halinde akşama kadar dikilen erkek Iraklı, İranlı ve Suriyelilerden bayan vatandaşlar şikâyetçi.  Yollarda rahat yürüyemediklerini, grup halindeki mültecilerin yanlarından geçince dik dik baktıklarını, sesli halde bir şeyler konuştuklarını fakat dillerini bilmedikleri için bir şey anlamadıklarını belirtiyorlar.


“Her yeri Suriyeli, Iraklı kapladı, oturacak ev bulamıyoruz”

Bilecikli vatandaşlara göre, yerli halk, aldıkları maddi yardım nedeniyle mültecilere olumsuz bakabiliyor. Bilecik'e yerleşen mültecilerin yaşadıkları mahallelerde bulunan yerli vatandaşlar başta misafir olarak gördükleri mültecilerin bir süre sonra gideceğini düşünüyor ancak bu sürenin uzadığını gördükçe rahatsız oluyorlar. “Her yeri Suriyeli ve Iraklı kapladı” diyen mahalle sakinleri, “Onlar geldiğinden bu yana ev kiraları arttı. Bize kalacak ev bırakmadılar.” diyor.

Çöp konteynırlarını karıştırmaya başladılar

Son günlerde ilimiz alışık olmadığımız görüntülere sahne olmaya başladı. Bazı Iraklı sığınmacıların, çöp konteynırlarını karıştırarak içinden yiyecek maddesi topladığı gözleniyor. Mülteciler, vatandaşlıkları olmadığı için nitelikli bir işe sahip olamamaktan şikâyetçi. Bir mülteci şunu söylüyor: “Devlet bize iş vermiyor, Birleşmiş Milletler de gereken ilgiyi gösterip bize sahip çıkmıyor. Bazı mülteciler, işsizlik nedeniyle, yaşadıkları semtlerde bulunan bazı çöp konteynırlarını karıştırarak ailesinin karınlarını doyurmaya çalışıyor. ”

Evlerinin camlarına donlarını asıyorlar

Bazı vatandaşlar ise mahallelerinde oturan Iraklıların yıkadıkları donlarını cama astıklarını bunun da görüntü kirliliğine neden olduğunu belirttiler.

Editör: TE Bilişim